ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πυρκαγιών συνέχεια: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα δεινά

Πυρκαγιών συνέχεια: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα δεινά, Όλγα Μαύρου

Οι μεγάλες δευτερογενείς καταστροφές που θα έρθουν ως αποτέλεσμα του μεγάλου μεγέθους των καμένων εδαφών από τις φετινές πυρκαγιές, απασχολούν τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χαράλαμπο Κοντοέ, που φοβάται ότι μοιραία θα αντιμετωπίσουμε διαβρώσεις, κατολισθήσεις και πλημμύρες για τις οποίες δεν είναι προετοιμασμένες οι υποδομές της χώρας.

Σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ αναφέρει ότι μέχρι φέτος οι πυρκαγιές σταματούσαν συνήθως όταν είχαν κάψει 7.000-8.000 στρέμματα, ενώ φέτος λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας σταμάτησαν οι περισσότερες αφού έχουν προκαλέσει δεκαπλάσια καταστροφή, δηλαδή στα 70.000-80.000 στρέμματα.

Και ενώ δόθηκε έμφαση στην καταστροφή της Αττικής (76.500 στρέμματα), στην Εύβοια κάηκε ουσιαστικά το 10% του νησιού (350.000 στρέμματα), στην Ηλεία 90.000 στρέμματα, 80.000 στην ανατολική Μάνη και 12.500 στη Φωκίδα. Συνολικά οι καταστροφές  μπορεί να προσεγγίσουν τελικά το ένα εκατομμύριο στρέμματα ή τα 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Εκτιμήσεις για τις δασικές εκτάσεις

«Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και το μήνυμα προς τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι να μην αφήσουν κανέναν να αυθαιρετήσει πάνω στα καμένα», είπε ο κ. Κοντοές. «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να περιμένουμε σημαντικές δευτερογενείς καταστροφές: πλημμύρες, διαβρώσεις, κατολισθήσεις. Εύχομαι να μην βγω αληθινός. Έχουν καεί ωμός μεγάλες εκτάσεις και δεν ξέρω πώς μπορούμε να μαζέψουμε αυτές τις καταστροφές.

Είναι περιβάλλον αστικό, περιαστικό, αγροτοδασική καλλιέργεια, υπάρχει μεγάλη καταστροφή και για τις οικονομικές δραστηριότητες. Οι κάτοικοι πρέπει να περιφρουρήσουν τις περιοχές τους τώρα από αυθαιρεσίες, γιατί θα τις πληρώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μελλοντικά» είπε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε περίπου 34%, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

Συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες

Ο Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές, που είναι μεταξύ άλλων ειδικός στην περιβαλλοντική χαρτογράφηση και στην εκτίμηση φυσικών κινδύνων, είπε ότι οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μια τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, ενώ συνεχίζεται καθημερινά η καταγραφή του αποτυπώματος της πύρινης λαίλαπας στα εδάφη της χώρας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν δυστυχώς τα μεγάλα μεγέθη των αρχικών εκτιμήσεων.

Για τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όταν είχαν καεί διπλάσια στρέμματα από όσα στις φετινές (μέχρι στιγμής) χρειάσθηκε να διατεθούν 192 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Όμως πέραν από την επικίνδυνες διαβρώσεις και πλημμύρες, στις πυρκαγιές χάνονται και πολλά ζώα, αλλά και στοιχεία που δεν αναπληρώνονται. Το 2007 από τις πυρκαγιές στην Ηλεία σε περιοχές Natura κάποια οικοσυστήματα χάθηκαν για πάντα. Τότε κάηκαν εξάλλου 290.000 ζώα κτηνοτροφίας και χιλιάδες μελίσσια.

Επίσης επηρεάζεται και ο τουρισμός μιας περιοχής όταν έχει πληγεί και αυτή η αρνητική επίδραση στο τουριστικό εισόδημα δεν κρατά μόνο μια χρονιά. Οι επιδοτήσεις σπάνια καλύπτουν τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι ιδιώτες είτε σε σπίτια είτε σε αγροκτήματα είτε σε επιχειρήσεις. Και για όσους ζουν παρόμοιες καταστάσεις, οι δευτερογενείς ψυχικές δυσκολίες, που δεν είναι πάντα συνάρτηση των οικονομικών, είναι πολύ συνήθεις όπως έχει δείξει έρευνα και στην Ηλεία. Ο λόγος είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, στις τοπικές κοινωνίες αναπτύσσεται αυτομάτως ένα βαθύ αίσθημα ανασφάλειας και έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx