Ψάχνουν τον βηματισμό τους ως καθεστώς οι Ταλιμπάν – Οι τελευταίες εξελίξεις
17/08/2021Την στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει πως «δεν μετανιώνει» για την απόφαση του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, απόφαση που άνοιξε τον δρόμο στην επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το μεγάλο ερώτημα είναι η επόμενη μέρα στην πολύπαθη χώρα, καθώς παραμένουν “‘άγνωστος Χ” οι πραγματικές προθέσεις των “μπαρουτοκαπνισμένων” ισλαμιστών μαχητών.
Θέλοντας να δώσουν το μήνυμα της εθνικής συμφιλίωσης που διακηρύττουν, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς, τους οποίους κάλεσαν να επιστρέψουν «στις καθημερινές συνήθειες τους». Επιπλέον, κάλεσαν τους μαχητές τους να μην παρενοχλούν τους ξένους πολίτες και να σέβονται τις πρεσβείες και τα διπλωματικά αυτοκίνητα. Ήδη μαχητές των Ταλιμπάν έχουν αναλάβει την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας.
Πριν την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν είχαν δώσει δείγματα χρηστής διαχείρισης των κρατικών υπηρεσιών στις περιοχές που έλεγχαν, κάτι καθόλου δεδομένο σε μία αχανέστατη χώρα σαν το Αφγανιστάν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποτελεσματική αποκομιδή των απορριμμάτων. Το κράτος, λοιπόν, έχει συνέχεια!
Εξάλλου, μπορούν βάσιμα να ισχυριστούν δικαιωμένοι για την περιφρόνηση τους έναντι της απερχόμενης αφγανικής κυβέρνησης, η οποία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όταν έχασε την προστασία των Αμερικανών, με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Γάνι να καταφεύγει στο εξωτερικό, φορτωμένος με βαλίτσες με τεράστια χρηματικά ποσά, αποδεικνύοντας πως ήταν όντως μία «μαριονέτα» των ΗΠΑ, όπως τον αποκαλούσαν οι Ταλιμπάν.
Φοβούνται οι γυναίκες
Μην έχοντας πλέον κάποιον υπολογίσιμο αντίπαλο στο εσωτερικό, με την πλήρη διάλυση της αφγανικής κυβέρνησης και την παράδοση ομάδων μουτζαχεντίν στους μαχητές τους, το στοίχημα των Ταλιμπάν είναι να πετύχουν να καλλιεργήσουν την εθνική ενότητα στην χώρα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της. Το Αφγανιστάν πρόκειται για ένα πραγματικό μωσαϊκό φυλών και εθνοτήτων και έχει μία αιματηρή παράδοση εμφυλίων και σεχταριστικών συγκρούσεων. Μεγάλο ερώτημα παραμένει η θέση των γυναικών στο καθεστώς τους.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο δεν θέλει οι γυναίκες να είναι θύματα» ανέφερε μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Ταλιμπάν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την είσοδο τους στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «θα πρέπει να είναι σε μία κυβερνητική δομή, με βάση τους νόμους της Σαρία». Οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει ένα σκοταδιστικό ισλαμικό καθεστώς, που περιλάμβανε λιθοβολισμούς, δημόσιες εκτελέσεις και μαστιγώματα εις βάρος των γυναικών, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις.
Προφανώς και δεν αναμένει κανείς να υπάρξει κάποια φεμινιστική επανάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά είναι βέβαιο πως την εμμονή των Ταλιμπάν να απέχουν οι γυναίκες από κάθε είδους εργασία, δεν θα την κατανοούσε ούτε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί! Οι Ταλιμπάν γνωρίζουν πως η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί εκτενώς την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως υπενθύμισαν στα χτεσινά τους διαγγέλματα οι πρόεδροι Μακρόν και Μπάιντεν. Για αυτό και οι ισλαμιστές μαχητές εμφανίζονται με ένα άλλο πρόσωπο, έτσι ώστε να μην θυμίζουν το “σκοτεινό” παρελθόν τους.
Επιφυλάξεις για τους Ταλιμπάν
Στην ασυνήθιστη σίγουρα παρέμβαση του στο BBC ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απέφυγε να απαντήσει αν θα υπάρξουν οι φρικτές μορφές επιβολής του ισλαμικού νόμου και δημόσεις εκτελέσεις, επιλέγοντας να “ρίξει το μπαλάκι” στις αποφάσεις των δικαστηρίων! Ασχέτως, όμως, των καθησυχαστικών διαβεβαιώσεων της ηγεσίας τους, οι πρώτες εικόνες είναι πραγματικά ανησυχητικές για τα δικαιώματα των γυναικών. Υπάρχουν αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης πως ένοπλοι Ταλιμπάν ξεκίνησαν να διώχνουν γυναίκες από τους χώρους εργασίας τους.
Να σημειωθεί πως οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει στις γυναίκες να φορούν, όχι απλά την ισλαμική μαντίλα, αλλά την μπούργκα, το μαύρο ύφασμα που καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο, αφήνοντας ελεύθερα μόνο τα μάτια. Πάντως ο επικεφαλής της UNICEF στο Αφγανιστάν δήλωσε πως έχει συνομιλήσει με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών, με τον ίδιο να δηλώνει «επιφυλακτικά αισιόδοξος».
Πάντως οι Ρώσοι δεν «βιάζονται να αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν, σε αντίθεση με άλλες χώρες», όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, εννοώντας ίσως τους Αμερικανούς που εμφανίστηκε ανοιχτοί να τους αναγνωρίσουν, δια του του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, θέτοντας ως προϋποθέσεις να «μην δίνουν άσυλο σε τρομοκράτες» και να «προφυλάσσουν τα δικαιώματα των γυναικών». Πολεμώντας ήδη το Ισλαμικό Κράτος, οι μαχητές των Ταλιμπάν δηλώνουν πρόθυμοι να κόψουν τα “πάρε δώσε” με την Αλ Κάιντα, όπως εξάλλου προβλέπει και η συμφωνία που είχαν υπογράψει με την κυβέρνηση Τραμπ, την οποία τηρεί ευλαβικά και ο Μπάιντεν. Όμως, φαίνεται πως στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι εκεί που πραγματικά δυσκολεύονται!