Από ποιες χώρες, μας ήρθαν τα πιο πολλά κρούσματα φέτος
20/08/2021Από Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία φαίνεται ότι μας προέκυψαν τα περισσότερα από τα λεγόμενα “εισαγόμενα κρούσματα”, αν και ίσως τα κατ΄αναλογία συμπεράσματα υπολείπονται σε αντικειμενικότητα για πολλούς λόγους: οι εμβολιασμένοι σπανίως ελέγχονται, ο αριθμός τουριστών κάθε εθνικότητας δεν είναι ίδιος και οι έλεγχοι, ειδικά στα χερσαία σύνορα, δεν είναι τόσο αυστηροί, με τους Βαλκάνιους να μην εμφανίζονται στους πρώτους τρεις “εισαγωγείς”.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αντικειμενικά ποιοι “κουβάλησαν” και τι, καθώς πολλοί εμβολιασμένοι, όπως αποδεικνύεται πλέον, κολλούν τη μετάλλαξη Δέλτα, ή και άλλες, και ενώ παραμένουν ασυμπτωματικοί, εντούτοις μεταδίδουν. Οι περισσότεροι εμβολιασμένοι μπαίνουν στη χώρα με πιστοποιητικό εμβολιασμού και σπάνια ελέγχονται με τεστ, οπότε και δεν καταγράφονται ως κρούσματα.
Ομως είναι πολλοί οι εμβολιασμένοι τουρίστες, όπως και οι εμβολιασμένοι Έλληνες, που παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους, κολλούν τον ιό. Ωστόσο, καθώς ελέγχονται λιγότερο οι εμβολιασμένοι τουρίστες, αλλάζει η στατιστική γιατί δεν είναι στο ίδιο ποσοστό εμβολιασμένοι οι υπήκοοι των διαφόρων χωρών από τις οποίες έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα.
Τα εισαγόμενα κρούσματα
Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου τα 2/3) των τουριστών που είναι φορείς, δεν καταγράφονται στα σύνορα γιατί ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός και εισέρχονται ως μη φορείς. Αυτοί οι άνθρωποι νοσούν εκ των υστέρων και καταγράφονται ως εισαγόμενα κρούσματα, αλλά δεν έχουν περιληφθεί στην κατά εθνικότητα ανάλυση, όπου η καταγραφή έγινε από όσα κρούσματα εντοπίσθηκαν μόνον σε σημεία εισόδου.
Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι δεν έχουν την πλειοψηφία των κρουσμάτων οι Βαλκάνιοι που έρχονται στη χώρα μας για τουρισμό ή εργασία και που καθαρά τουριστικά, αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εσόδων ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτοί εισέρχονται κατά κανόνα από τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Οι Βαλκάνιοι είναι από τους στυλοβάτες του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και αποτελούν πολύ μεγάλη μερίδα. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να μην περιλαμβάνονται στη “λίστα” με τη χώρα προέλευσης των περισσοτέρων κρουσμάτων.
Επιπλέον, οι τουρίστες από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια έρχονται από περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Βουλγαρία έχει εμβολιασθεί μόλις το 15%, στη Ρουμανία το 25%, στην Αλβανία το 20% στην Σερβία το 40%, στο Μαυροβούνιο το 27% και στα Σκόπια το 23%. Όλες αυτές οι χώρες παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων, ειδικά τον τελευταίο μήνα.
Άλλο ένα στοιχείο που αποδυναμώνει την αντικειμενικότητα της μέτρησης, είναι ότι δεν ελέγχονται εξίσου όλοι οι τουρίστες. Επειδή στη Βρετανία είχε εξαπλωθεί η Δέλτα από πολύ νωρίς, οι Βρετανοί αν και εμβολιασμένοι, εξετάζονταν συχνότερα κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα, και εύλογα, όσο περισσότερο τεστάρεις ένα συγκεκριμένο δείγμα πληθυσμού (εν προκειμένω Βρετανούς τουρίστες), τόσο περισσότερα κρούσματα θα εντοπίζεις.
Επίσης, αδικούνται οι Γερμανοί για ανάλογη αιτία: καθώς αποτελούν σχεδόν την πλειοψηφία των τουριστών φέτος, ειδικά στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, έχουν και μεγαλύτερη ἁντιπροσώπευση στα “εισαγόμενα κρουσματα”. Είναι αυτονόητο, ότι σε απόλυτους αριθμούς εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα σε 1.000 Γερμανούς τουρίστες παρά σε 100 Αμερικανούς. Κάπως δικαιότερο συμπέρασμα για την αναλογία θα έβγαινε αν γινόταν αναγωγή των κρουσμάτων ανάλογα με τον αριθμό τουριστών κάθε εθνικότητας.
Άλλο ένα στοιχείο, που σχετίζεται κατά πάσα πιθανότητα με το γεγονός ότι εμφανίζονται ελάχιστοι Βαλκάνιοι στη λίστα με τα εισαγόμενα κρούσματα, αφορά στο ότι δεν γίνονται με πανομοιότυπο τρόπο οι έλεγχοι σε όλα τα σύνορα και σε όλα τα αεροδρόμια. Πέρσι για παράδειγμα, στην αρχή της τουριστικής σεζόν ήταν εντυπωσιακό ότι στο αεροδρόμιο της Σκιάθου “φρέναραν” περισσότερα κρούσματα από όσα στο Ελευθέριος Βενιζέλος!
Που οφείλονται οι διαφορές
Οι διαφορές δεν οφείλονται μόνον στον αλγόριθμο που αποφασίζει σε ποιους τουρίστες θα γίνει το τεστ, αλλά και στον δυσαναπλήρωτο ανθρώπινο παράγοντα, τόσο στην τελική επιλογή του ποιος θα υποβληθεί σε τεστ, όσο και στη σωστή λήψη του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος ή στην επάρκεια του εργαστηρίου που θα το αναλύσει. Στις αρχές της σεζόν τα κλιμάκια στις πύλες εισόδου έχαναν μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων, όπως αποδεικνυόταν στη συνέχεια.
Ο ΕΟΔΥ καθημερινά ανακοινώνει πόσα κρούσματα εντοπίζονται σε αεροδρόμια, λιμάνια ή χερσαία σύνορα, αλλά και πόσα κρούσματα τουριστών διαπιστώνονται εκ των υστέρων. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, έβρισκαν στις πύλες εισόδου π.χ. επτά κρούσματα όλα κι όλα, ενώ δηλώνονταν ως κρούσματα την ίδια ημέρα άλλα 15 κρούσματα από νοσούντες πλέον τουρίστες που ειχαν εισέλθει στη χώρα ως “αρνητικοί” ή ως εμβολιασμένοι υπεράνω υποψίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τουρίστες που παρουσιάζουν συμπτώματα πηγαίνουν για τεστ ή και νοσηλεία στο νοσοκομείο της περιοχής όπου παραθερίζουν.
Πάντως σε διάστημα δύο μηνών και επί συνολικά 1.237 εισαγομένων κρουσμάτων, τα 143 προέρχονταν από την Ιταλία, τα 128 από την Βρετανία, τα 104 από τη Γερμανία, τα 66 από τη Γαλλία, τα 52 από τις ΗΠΑ, τα 49 από την Ελβετία, τα 43 από τη Ρωσία, τα 36 από την Ισπανία, τα 33 από το Ισραήλ και τα 25 από την Κύπρο. Τα υπόλοιπα δεν έχουν καταγεγραμμένες τις εθνικότητες ή ειναι από 5-8 κρούσματα ανά χώρα.
Οι πύλες εισόδου αυτών των κρουσμάτων ήταν κυρίως από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στην Αττική, όπου καταγράφηκαν τα 196 κρούσματα, από το αεροδρόμιο Ηρακλείου τα 21, από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα 17, από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης τα 16, από το Αεροδρόμιο Χανίων τα 11, από το Αεροδρόμιο Μυκόνου τα 10 και από το Λιμάνι της Πάτρας τα 8. Τα υπόλοιπα 917 ήταν διάσπαρτα από άλλα αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία τελωνεία της χώρας.