“Βρέχει” υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στις ΗΠΑ – Τι θα γίνει στην Ελλάδα
23/08/2021Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ, άρχισαν και οι ανακοινώσεις για υποχρεωρικούς εμβολιασμούς. Η αρχή έγινε με τον στρατό και ακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί. Παραλλήλως όμως, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού άρχισε να απλώνεται και στον ιδιωτικό τομέα.
Η απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να χορηγήσει πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε πολίτες άνω των 16 ετών ουσιαστικά ήρε το νομικό εμπόδιο στην υποχρεωτικότητα. Το ότι δηλαδή το εμβόλιο αυτό δεν είχε την πλήρη, ανεπιφύλακτη και κανονική έγκριση της πολιτείας, αλλά μόνον την έκτακτη.
Ήδη, νοσοκομεία, κολέγια, εταιρείες και άλλοι οργανισμοί έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των εργαζομένων, χωρίς φόβο για νομικές προσφυγές. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοινωσε πρώτο, ότι πλέον ο εμβολιασμός για τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων θα είναι πλέον υποχρεωτικός.
Η πλήρης έγκριση έφερε υποχρεωτικότητα στις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς και στο προσωπικό όλων των σχολείων. Μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί στη Νέα Υόρκη είχαν την εναλλακτική λύση να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ. Η απόφαση αφορά 148.000 εκπαιδευτικούς και εργαζομένους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα στον Σεπτέμβριο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με όσους αποφασίσουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι. Συζητείται πάντως, να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Σειρά πήραν όμως και οι ιδιωτικές εταιρείες, με την United Airlines να ανακοινώνει ότι οι εργαζόμενοί της θα πρέπει να επιδείξουν απόδειξη εμβολιασμού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ανακοίνωσαν και τα κολέγια, όπως και τα νοσοκομεία, πολλών πολιτειών.
Στην Ευρώπη παρόμοια απόφαση δεν έχει ληφθεί και κάθε χώρα αντιμετωπίζει το θέμα με τον τρόπο της. Η Πορτογαλία χωρίς υποχρεωτικότητα πέτυχε να εμβολιάσει το 70% των πολιτών της ή σχεδόν το 90% των ενηλίκων, με εξαίρεση ουσιαστικά το 10% που είχε ήδη νοσήσει. Στην Ελλάδα, είτε επειδή δεν έχει λάβει αποφάσεις η ΕΕ επί του θέματος είτε επειδή αποτελεί πολιτική επιλογή, αλλά και επειδή στην Ευρώπη το εμβόλιο εξακολουθεί να έχει μόνον έκτακτη άδεια, η υποχρεωτικότητα περιορίζεται στον ιατρονοσηλευτικό τομέα και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων.
Τι θα ανακοινωθεί αύριο
Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, αναμένονται πάντως οι εξαγγελίες για το τι περιμένει τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με διαρροές, είναι βέβαιο ότι θα μπορούν να εργασθούν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μόνον προσκομίζοντας αρνητικά test, τα οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι, αλλά η τιμή τους από 20 ευρώ, ίσως μειωθεί στα δέκα.
Στα σχολεία, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, που θα τα πληρώνουν οι ίδιοι, και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μοριακά. Αυτό συνεπάγεται υψηλό κόστος, καθώς είναι στα 40 ευρώ έκαστο. Όσοι αρνούνται, θα μπαίνουν σε αναστολή και θα προσλαμβάνονται αναπληρωτές. Στο ενδεχόμενο για μοριακά τεστ αναφέρθηκε πάντως μόνον η υφυπουργός Παιδείας, Ζετα Μακρή, ενώ μέχρι πρότινος όλοι στην κυβέρνηση αναφέρονταν σε rapid test. Εξάλλου, σε όλο το δημόσιο τομέα ζητούνται rapid test και όχι μοριακά.
Κανένας ανεμβολίαστος δεν θα μπαίνει σε εστιατόριο ή μπαρ, καφετέρια, σινεμά ή θέατρο το χειμώνα και γενικά σε χώρους όπου η μάσκα δεν μπορεί να φορεθεί, όπως σε όλη την εστίαση. Συζητήσιμη ήταν πάντως η δυνατότητα εισόδου με rapid test των τελευταίων 48 ωρών σε θέατρα και κινηματογράφους. Υπομονή, ωστόσο, μέχρι αύριο.