Προεόρτια για τη σύγκρουση στη Βουλή – Φωτιές, πανδημία και οικονομία στο μενού
24/08/2021Σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης αναμένεται την Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πρόσφατες πυρκαγιές και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Τα προεόρτια, ωστόσο, άρχισαν από σήμερα και εκτός από τις φωτιές περιλαμβάνουν τα μέτρα για την πανδημία και την κατάσταση της οικονομίας.
Η συζήτηση θα γίνει με τη διαδικασία του άρθρου 142Α και στο πλαίσιό της ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί. Η αντιπολίτευσης, κυρίως η αξιωματική, η οποία κατηγορεί όλες αυτές τις ημέρες την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, αναμένεται ότι θα εντείνει την κριτική της και θα επεκταθεί στο σύνολο των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ενδεικτική των διαθέσεων είναι η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook, στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντηρώντας την κριτική για τις φωτιές, επικρίνει τις επιλογές της για θέματα που αφορούν την Εκπαίδευση. «30.000 εισακτέοι λιγότεροι στα ΑΕΙ. 120.000 εκτός μαζικού αθλητισμού. 83.000 παιδιά -ένα στα τρία!- εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντελώς ανίκανη να σβήσει μια φωτιά, αλλά εξαιρετικά ικανή να διευρύνει τις ανισότητες και να υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον έναντι των ιδιωτικών».
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι «οι αριθμοί για τον κ. Τσίπρα ήταν πάντοτε εργαλείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας». Παραλλήλως, τον κατηγορεί λίγο πολύ ότι κάνει το μέντιουμ, σημειώνοντας ότι «πριν ακόμη ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, ως μελλοντολόγος ανακοινώνει αριθμούς για το πόσα παιδιά δεν θα μπουν στο Πανεπιστήμιο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει επίσης ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «απαξιώνει ευθέως τα Δημόσια ΙΕΚ στα οποία θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση και επαγγελματική κατάρτιση υψηλού επίπεδου όσοι το επιθυμούν». Τέλος, βρίσκει λάθος τα στοιχεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υποστηρίζοντας ότι «οι αριθμοί ξανά τον διαψεύδουν», καθώς «από 155.684 vouchers το 2019 έχουμε 167.031 το 2021».
Ζέσταμα για την κόντρα στη Βουλή
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, συνεχίζουν την κριτική στο ίδιο μήκος κύματος, με πρώτον τον εκπρόσωπο Τύπου, ο οποίος δήλωσε ότι «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή με τις πυρκαγιές και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει σχέδιο και δεν θέλει να σταματήσει ούτε την οικονομική καταστροφή που έρχεται». Σε συνέντευξή του (“Στο Κόκκινο 105.5 FM») o Νάσος Ηλιόπουλος, ξεκινώντας από την πανδημία επικρίνει την κυβέρνηση για τις πολιτικές της σε ό,τι αφορά το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Τονίζοντας ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο το ΕΣΥ λειτουργεί μονοθεματικά», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αυτή η επιλογή «είχε αποτύπωμα σε χιλιάδες απώλειες συμπολιτών μας με άλλες ασθένειες εκτός covid, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας». Υποστηρίζει δε ότι «η χώρα μας πρέπει να είναι η μοναδική, στην οποία -εν μέσω πανδημίας- συζητάμε για το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων».
Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές σημειώνει ότι «η αυριανή συζήτηση στη Βουλή, γίνεται ενώ η χώρα συνεχίζει να καίγεται, στο φόντο της κατάρρευσης του “επιτελικού” κράτους», στο οποίο χρεώνει, ως «τεράστια “επιτυχία”», το ότι φέτος έχουμε περισσότερο από 1,2 εκ. στρέμματα καμένα και σε σχέση με πέρσι έχουμε αύξηση των καμένων εκτάσεων που ξεπερνά το 450%. Συνεχίζοντας, επαναλαμβάνει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακή διαχείριση, επιμένοντας στην κριτική για την κατάργηση του προγράμματος δασοπροστασίας και την «κατάργηση του συνόλου των κυρωμένων δασικών χαρτών, που έφερε ο νόμος Χατζηδάκη», του οποίου ζητά και πάλι την απόσυρση.
Κριτική και για τα υγειονομικά μέτρα
Προαναγγέλλει τέλος ότι «στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ασκήσει κριτική για το επιτελικό μπάχαλο και τα κραυγαλέα επιχειρησιακά λάθη, αλλά θα βάλει στο τραπέζι και την πρότασή του προς την κοινωνία». «Η απαξίωση της δασοπροστασίας και η κατανόηση της πολιτικής προστασίας ως επικοινωνία, έφεραν την καταστροφή» αναφέρει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι «οι τελευταίες πυρκαγιές ανέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο την ανεπάρκεια ενός “επιτελικού κράτους” που δεν ακούει τίποτα εδώ και δυο χρόνια».
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού αναμένεται να ασκήσει και η Φώφη Γεννηματά, το επίμονο αίτημα της οποίας προκάλεσε άλλωστε την αυριανή συζήτηση. Το έδειξε εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα, με τις δηλώσεις της κατά τις επισκέψεις της στους τόπους της καταστροφής. Σήμερα, με αφορμή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για κυβερνητική ομολογία αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος και επισημαίνει ότι αυτά «θα κριθούν στην πράξη, από την ύπαρξη και λειτουργία ενός αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχων. Κάτι που ως τώρα -και ιδιαίτερα στους θερινούς μήνες- δεν υπήρξε».
«Η κυβέρνηση επιμένει να μετακυλίει τις τεράστιες ευθύνες της στο λαό, μετατρέποντας το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ. Προσθέτει επίσης ότι, ενώ βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, «που φούντωσε και λόγω της εφαρμογής των πρωτοκόλλων των τουριστικών ομίλων, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές».
Την προώθηση ενός νέου διχασμού καταλογίζει στην κυβέρνηση η Ελληνική Λύση, τονίζοντας ότι «φτάνει στο σημείο να απειλεί με “διωγμό” τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς λειτουργούς!». Υποστηρίζει επίσης ότι αυτό είναι «μεθοδευμένη αποδυνάμωση του ΕΣΥ, παρότι αυτοί οι “ανεμβολίαστοι” σήκωσαν όλο το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας». Και καταλήγει ότι «με αυτή την κυβερνητική “λογική”, επειδή και τα ποσοστά των μη εμβολιασμένων στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι “χαμηλά”, ας αποδεκατίσουμε και την Εθνική Άμυνα της Ελλάδος».
Ως «το πιο πρόσφατο κρούσμα της βαθιάς νόσησης που αποτελεί για τη χώρα η Μητσοτάκης ΑΕ» χαρακτηρίζει τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους το ΜέΡΑ25, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει καμία κρίση που να μην τη μετατρέψει σε ευκαιρία περαιτέρω θησαυρισμού των εκλεκτών της». Προσθέτει επίσης, ότι «δεν υπάρχει Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δεν υπάρχει Πρόνοια, δεν υπάρχει προστασία από το Κράτος». «Είμαστε όλοι απλά ένα συνεχές “λεφτόδεντρο” για ιδιωτικά συμφέροντα» υποστηρίζει το ΜέΡΑ 25, σημειώνοντας ότι είναι «τόσο μεγάλη είναι η ιδιωτικομανία της Μητσοτάκης ΑΕ που δεν διστάζει να σπρώξει ακόμα και τους φοιτητές στον γκισέ του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου».