Δεν είναι λύση τα τεστ για την διά ζώσης εκπαίδευση
25/08/2021Φοιτητές και εκπαιδευτικοί διεκδικούν δωρεάν τεστ, ενώ οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια, αν και στην πλειοψηφία τους εμβολιασμένοι, δηλώνουν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να ελέγχονται οι φοιτητές και ότι ίσως πρέπει να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως φοίτηση. Αλλά και οι διευθυντές των σχολείων δηλώνουν αδυναμία να ελέγχουν τα τεστ παιδιών και συναδέλφων τους στην πράξη, που θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα
Ο πρύτανης του Οικονομικού πανεπιστημίου καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης σε σχετική επιστολή του απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί «να σπεύσουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους συμφοιτητές μας, τους καθηγητές μας”.
Οι πανεπιστημιακοί δυσανασχετούν στην προοπτική να πρέπει να ελέγχουν εκατοντάδες φοιτητές εάν έχουν κάνει τα τεστ ή όχι, όταν θα μπαίνουν στα αμφιθέατρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν έχουν αντιδράσει ακόμη επισήμως, αλλά αναφέρουν ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι φοιτητές με 80 ευρώ το μήνα για τεστ και ότι το κόστος θα πρέπει να καλύπτεται από την πολιτεία.
Όσο για τους διευθυντές των σχολείων, επίσης, δηλώνουν αδυναμία να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους και ταυτόχρονα τα self-test των μαθητών. Επίσης, ζητούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας: το εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσέλθει στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου (και όχι στις 13 που ανοίγουν τα σχολεία) και ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει από τότε να ζητούν από τους συναδέλφους τους να προσκομίζουν τεστ.
Φόβοι για μετάδοση της πανδημίας
Από την άλλη πλευρά και κυρίως των πανεπιστημιακών μεγάλης ηλικίας, υπάρχουν επίσης αντιδράσεις καθώς οι ίδιοι είναι μεν εμβολιασμένοι, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το σύνολο των φοιτητών και, συνεπώς, θα εκτεθούν οι άνω των 50 διδάσκοντες σε κινδύνους όταν ξεκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία. Μερίδα του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ ζητά να συνεχιστεί η εξ΄αποστάσεως διδασκαλία με δεδομένο ότι οι φοιτητές στην πλειονότητα τους δεν έχουν εμβολιαστεί και τα τεστ δεν αποκλείουν την είσοδο φορέων στους κλειστούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και των τριών βαθμίδων είναι υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.
Οι φοιτητές υποχρεούνται να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Για τους μαθητές είναι υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα τα οποία διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
Κριτική στα μέτρα
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας κα Αθηνά Λινού εκτιμά ότι η πολιτεία δεν χειρίσθηκε σωστά το θέμα των εμβολιασμών από άποψη επικοινωνίας, δηλαδή ενημέρωσης και πειθούς και δεν βοήθησε τον κόσμο να ξεπεράσει τους φόβους του. Παράλληλα θεωρεί ότι κάποια μέτρα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, ενώ κάποια άλλα είναι και επικίνδυνα.
Σε συνέντευξή της προς τον τηλεοπτικό σταθμό Mega είπε ότι δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να δουλέψουν μόνον με εμβολιασμένους πελάτες και με χωρητικότητα 100%, αλλά αυτό θα προκαλέσει συνωστισμό και μετάδοση. «Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και σε συνθήκες συνωστισμού σε επιχειρήσεις αμιγώς για εμβολιασμένους, θα κάνουν διασπορά μεταξύ τους και εν συνεχεία στις οικογένειές τους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους», είπε.
«Οι εμβολιασμένοι θα αντιμετωπίσουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα, αλλά το πόσο τη μεταδίδουν εξαρτάται από τον συνωστισμό και τη χρήση μάσκας. Με τον δείκτη θετικότητας από 3 έως 5 είναι σίγουρο ότι έχουμε μεγάλη διασπορά και χρειάζεται η χρήση μάσκας από όλους και παντού, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα και στα λεωφορεία και στο μετρό. Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο συνωστισμό και στη σωστή μάσκα και στους εμβολιασμένους γιατί έχουμε μεγάλη διασπορά », είπε. «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα δεδομένα για τους εμβολιασμένους και ο κόσμος πρέπει να το αντιληφθεί, αλλά και η πολιτεία να το τονίζει», είπε η ίδια.
Η μετάλλαξη
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε χθες ότι είναι πολύ πιθανό να ανακύψει στέλεχος του κορονοϊού που θα παρακάμπτει τα αντισώματα των εμβολίων και ότι η εταιρεία σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί ένα τρίμηνο για την παρασκευή του κατάλληλου σκευάσματος.
Ο ίδιος είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν και δεν βρέθηκε κανένα που να εξουδετερώνει το εμβόλιο της εταιρείας. Όμως, όπως είπε «είναι πολύ πιθανό να αναδυθεί ένα τέτοιο στέλεχος». Μέχρι στιγμής, στην πράξη έχει διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν παρέχει πλήρη ανοσία στην μετάλλαξη Δέλτα, αλλά προστατεύει σημαντικό ποσοστό από τη βαριά νόσο.
«Κάθε φορά που εμφανίζεται οπουδήποτε στον κόσμο νέο στέλεχος, οι επιστήμονές μας το εξετάζουν αμέσως για να διαπιστώσουν εάν αυτό μπορεί να διαφύγει της προστασίας του εμβολίου. Μέχρι τώρα δεν έχουμε εντοπίσει κανένα τέτοιο, αλλά πιστεύουμε ότι το πιθανότερο είναι πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα εμφανιστεί κάποιο. Και για αυτή την περίπτωση, προετοιμαστήκαμε ώστε να μπορούμε μέσα σε 95 ημέρες από τον εντοπισμό ανησυχητικού στελέχους, να έχουμε ένα εμβόλιο ειδικά σχεδιασμένο για αυτό», είπε.
Pfizer CEO Dr. Albert Bourla says that a vaccine-resistant COVID variant will “likely” emerge. pic.twitter.com/TQhITNY0FM
— The Recount (@therecount) August 24, 2021