ΑΠΟΨΗ

Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Κύπρος ομφαλοσκοπεί για τις Προεδρικές του 2023!

Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Κύπρος ομφαλοσκοπεί για τις Προεδρικές του 2023!, Κώστας Βενιζέλος

Του προέδρου φαίνεται, τελικά, πως του… ξέφυγε κι αυτό. Ήθελε να “καρφώσει” τον Τατάρ, που όταν τον συμφέρει θυμάται τα… δικαιώματα του από την Κυπριακή Δημοκρατία, την ίδια ώρα κατά την οποίαν τη θεωρεί “εκλιπούσα”. Και, ως γνωστό, παρέπεμψε τον κατοχικό ηγέτη στο Σύνταγμα του ΄60. Την “επόμενη ημέρα”, αντί η κυβέρνηση να τα “μαζέψει” βλέποντας τις ερμηνείες που δόθηκαν, έδωσε συνέχεια και με σοβαροφάνεια έκανε λόγο για κατάθεση πρότασης!

Στο τέλος, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, να “μαζέψει” τα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του ΄60 για να ξεφουσκώσει το όλο ζήτημα. Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία του προέδρου του… ξεφεύγουν. Αυτή τη φορά δεν ήταν σε συνάντηση, σε σαλόνια, σε κουβέντα με φίλους και συνεργάτες, αλλά το θέμα “βγήκε” από γραπτή δήλωση.

Την οποία δεν βρέθηκε κανένας στο Προεδρικό να του υποδείξει τι σημαίνει αυτό και πώς μπορεί να ερμηνευθεί. Όταν πρόκειται για γραπτή ανακοίνωση, λογικά περνά μέσα από πολύ σκέψη, επεξεργασία. Τελικά, προφορικά ή γραπτώς, το ίδιο είναι για τον πρόεδρο. Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη, όσοι φωνάζουν και ανήκουν στη λεγόμενη ρεαλιστική σχολή στο Κυπριακό, θα πρέπει να απαντήσουν και στο εξής:

Το 2004 στο δημοψήφισμα αποδέχθηκαν ένα σχέδιο στο οποίο περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων και η διατήρηση των ξεπερασμένων, αναχρονιστικών εγγυήσεων και βέτο. Αυτά, δηλαδή, που επικαλούνται για να δείξουν τη δυσφορία τους για το Σύνταγμα του ΄60. Σε αυτούς –του τότε κινήματος του “ναι”– περιλαμβάνεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εσχάτως –στην εκδήλωση για την Αμμόχωστο– περηφανευόταν για τις… ηρωικές πράξεις του το 2004. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Όλοι εκείνοι, λοιπόν, που τότε αποδέχονταν και πρόνοιες πολύ χειρότερες από το Σύνταγμα του ’60, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, κατάρρευσε από τις στρεβλώσεις του, σήμερα γιατί αντιδρούν; Επειδή μπορεί να παραπέμπει σε ενιαίο κράτος; Δεν είπε αυτό ο πρόεδρος για να είμαστε σωστοί καθώς ενέπλεξε σε εκείνη τη “θρυλική” δήλωση και το γεγονός ότι θα υπήρχε συζήτηση και για τις περιοχές που θα διοικούνταν από τις δύο κοινότητες.

Οι διαχειριστές του Κυπριακού

Αναφορά, που όπως ακούγεται, είδαν με προσοχή στο Φόρεϊν Όφις. Εκεί οι της ομάδας που ασχολείται με την… αποικία είναι τόσο λεπτολόγοι, που βλέπουν ακόμη πίσω και από αόρατες γραμμές. «Τι να εννοεί ο Πρόεδρος;», διερωτήθηκαν. «Μήπως τη δική μας φόρμουλα;» Είναι γνωστό ότι εμπνέονται από τέτοιες, εποικοδομητικής ασάφειας, τοποθετήσεις. Θα έπρεπε, όμως, να γνώριζαν ότι –στην Κύπρο– δεν εξηγούνται όλα πολιτικά. Βέβαια αυτοί προσπαθούν να… πιαστούν από το παραμικρό για να προωθήσουν τις δικές τους φόρμουλες.

Η πραγματικότητα είναι πως η αναφορά περί του ‘60 δεν αντέχει στην κριτική. Ούτε και δικαιολογείται η έκταση που πήραν οι συζητήσεις. Μήπως είναι γι’ αυτό που το ΔΗΚΟ είναι εξαφανισμένο; Ή θα ασχοληθεί με το νέο μήνα, με την ευκαιρία και της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου; Το μόνο που “επιτεύχθηκε”  από αυτή την ιστορία είναι πως επιβεβαιώθηκε από τη μια το έντονο διχαστικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία (περισσότερο στο πολιτικό σύστημα και το ευρύτερο περιβάλλον του) και η σύγχυση που επικρατεί στους διαχειριστές του Κυπριακού.

Σήμερα, λοιπόν, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον πρόεδρο! Διαχρονικά επιβεβαιώνεται ότι αποτέλεσμα σπάνια “παράγει”. Οι παράλληλοι μονόλογοι και οι τοποθετήσεις σκοπιμότητας δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό γίνεται πάντα κι αυτό αναμένεται ότι θα γίνει και σήμερα. Ακόμη και σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις –φοβούμενοι διαρροές– μιλούν όπως τις Κυριακές έξω από τις εκκλησιές, που στήνονται για δηλώσεις επενδύοντας ότι θα παίξουν στα δελτία ειδήσεων. Ή για να βρουν θέση στα ρεπορτάζ των εφημερίδων.

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας χώρας που βράζει γενικώς στο ζουμί της. Γύρω μας συντελούνται μεγάλες εξελίξεις, που επηρεάζουν όλους. Συντελείται νέα ανακατανομή ισχύος στην ευρύτερη περιοχή, η Κύπρος αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί από τρίτους, ενώ εδώ ασχολούνται είτε με τις διάφορες αναγνώσεις της σημειολογίας είτε με τις προεδρικές του 2023.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx