Μετά την ήττα ρίχνει γέφυρες στην Τουρκία ο Πασινιάν
04/09/2021Η Τουρκία αποτελεί έναν ιστορικό εχθρό για την Αρμενία και επιπλέον συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριπτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον ολιγοήμερο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανάγκασε το Ερεβάν να συνθηκολογήσει με την παρέμβαση της Μόσχας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, φαίνεται να ξεχνάει με ευκολία το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στον πόλεμο και επιδιώκει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, σχεδόν μετά από τέσσερεις δεκαετίες.
Ο Πασινιάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συμφιλίωση με την Τουρκία «χωρίς προϋποθέσεις» ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι και η Άγκυρα θα μπορούσε να συμβάλλει προς τη σταδιακή ομαλοποίηση εάν το Ερεβάν «δηλώσει ετοιμότητα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση». Βέβαια θα μου πείτε, ότι ο Πασινιάν αποδείχθηκε εφτάψυχος καθώς κατάφερε να επανεκλεγεί με πλειοψηφία στην πρωθυπουργία στις εκλογές του Ιουνίου 2021.
Διενεργήθηκαν μετά από έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης και μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών που τον χαρακτήριζαν προδότη εξαιτίας της απώλειας εδαφών στο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Να συμφωνήσουμε, ότι ο Πασινιάν είναι αυτός που επανεκλέχθηκε εξαιτίας της τεράστιας διαφθοράς των προηγούμενων κυβερνήσεων, να δεχθούμε ότι, όπως αποδείχθηκε με τις εκλογές, η πλειοψηφία των πολιτών τον συγχώρεσε για την απώλεια εδαφών.
Όμως, η πρόθεση για αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία προκαλεί, γιατί εκτός από τις τραγικές μνήμες της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Ερντογάν είναι στενός σύμμαχος του Ιλχάμ Αλίεφ, του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, του μεγάλου νικητή του πολέμου.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα τουρκικά drones που χρησιμοποίησε το Αζερμπαϊτζάν, έκαναν τη μεγάλη διαφορά στο μέτωπο του πολέμου κατά της Αρμενίας και ότι η Τουρκία έστειλε και ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές από τη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν
Οικονομικοί λόγοι
Μάλλον, ο Πασινιάν ξεχνάει ότι Ερντογάν, εμφανίζεται και σαν “απελευθερωτής” των περιοχών που κατείχε η Αρμενία και έχει πραγματοποιήσει και δυο προκλητικές επισκέψεις στα Σούσα, συνοδευόμενος από τον Αλιέφ. Επισημαίνεται, ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Ερεβάν εξέταζαν την αποκατάστασή των σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία, που έκλεισαν το 1993 στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η Τουρκία τότε αρνούνταν και έθετε απαραίτητη προϋπόθεση την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν των εδαφών που κατείχε η Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καρμπάχ. Τώρα, όμως, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την αποκατάστασή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς ο όρος της Άγκυρας έχει εκπληρωθεί.
Η αιτία που ο Πασινιάν προτίθεται να τα βρει με την Τουρκία, παραπέμπει κυρίως σε οικονομικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το ξεμπλοκάρισμα πολλών κλειστών οδών μεταφοράς προϊόντων στην περιοχή του Καυκάσου. Ο Ερντογάν είχε προτείνει μια πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας έξι χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, για την προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης του Καυκάσου.
Ενδεχομένως, ο Αρμένιος πρωθυπουργός να δέχεται πιέσεις από ξένα κέντρα εξουσίας καθώς το άνοιγμα των οδών μεταφοράς θα διευκολύνει και τα οικονομικά συμφέροντα άλλων κρατών. Η Αρμενία στηρίζεται στη Ρωσία που είναι σύμμαχος και της Τουρκίας, αλλά η Μόσχα είναι αυτή που έχει και τον τελευταίο λόγο στον Καύκασο, στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της.