Η εμμονή του Τσίπρα με το ΚΙΝΑΛ και η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη
07/09/2021Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα τρόπο να προκαλεί αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ, κάθε φορά που αναφέρεται στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Μια ιδέα, την οποία έχει κάνει σημαία με δεδομένο το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και άρα θα προκύψει, εάν προκύψει, κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων. Αυτό έκανε και με τη χθεσινή συνέντευξή του, όπου και πάλι αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας στον χώρο της κεντροαριστεράς, συνεχίζοντας το φλερτ με την Φώφη Γεννηματά, η οποία όμως δεν δείχνει α ανταποκρίνεται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Αυτή την φορά πάντως, στο ΚΙΝΑΛ δεν ενοχλήθηκαν μόνον από την εμμονή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συνεργασία, την ώρα που το κόμμα βρίσκεται μπροστά σε εσωκομματικές εκλογές. Αυτό που πρωτίστως ενόχλησε ήταν η αναφορά του στην πρόταση που, όπως είπε, τους είχε κάνει το 2015. «Απευθύνθηκα τότε στα κόμματα της κεντροαριστεράς και είχα ζητήσει τη συνύπαρξή τους στην κυβέρνηση, και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «του έθεσαν ως όρο την αποπομπή Καμένου από την κυβέρνηση».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η απάντησή του τότε ήταν ότι «υπάρχει η δυνατότητα για όλους» και ότι δεν μπορεί να φερθεί «με ανέντιμο τρόπο σε έναν πολιτικό διαφορετικής ιδεολογικής κατεύθυνσης, ο οποίος όμως έδειξε μια έντιμη στάση». Και αφού δικαιολόγησε με αυτόν τον τρόπο την άρνησή του να αποπέμψει τον Καμένο, πρόσθεσε ότι το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι «αποφάσισαν να μη μπουν στη διακυβέρνηση».
Απάντηση ΚΙΝΑΛ στον Τσίπρα
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν οργή στην Χαριλάου Τρικούπη. Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «αυταπάτες», με τις οποίες ο Τσίπρας «προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα». Συνέχεια έδωσε όμως και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος, αφού είπε ότι το θέμα αυτό έχει απαντηθεί 100 φορές, τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν υπήρξε ΠΟΤΕ καμία απολύτως συζήτηση με τον κ. Τσίπρα περί κυβερνητικής συνεργασίας». Κατέληξε δε, υπογραμμίζοντας ότι τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι «παραμύθια για να δικαιολογήσει τις επιλογές του», δηλαδή την συγκυβέρνηση με τον Καμένο.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε όμως μόνον στο 2015 και την συγκατοίκηση με τον Καμμένο, από την οποία επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί και πάλι, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «αναγκαίο κακό». Πέρασε αμέσως στο κυρίως θέμα που δεν είναι άλλο από την προοπτική μιας κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, για τις οποίες εκτιμά ότι θα γίνουν την άνοιξη του 2022.
Αφού επανέλαβε ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών και «η ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης», αναφέρθηκε στη «Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη» που, όπως είπε, θα κληθεί «για άλλη μια φορά ως ώριμο τέκνο της ανάγκης να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας ξανά σε μια δύσκολη στιγμή».
Πρόβλημα και για το μέλλον;
Προβάλλοντας την επιθυμία του για συνεργασία ως αναγκαιότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε για άλλη μία φορά να βάλει ζητήματα στο ΚΙΝΑΛ, στο οποίο είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας, με όλους τους υποψήφιους να τάσσονται υπέρ της αυτόνομης παρουσίας του κόμματος. Το Κίνημα Αλλαγής απάντησε μάλιστα και σε αυτή τη νέα όχληση Τσίπρα για συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μιλά για θέματα εκτός πραγματικότητας».
Το ΚΙΝΑΛ έκλεισε πάντως αυτή τη φορά “δυνατά την πόρτα” καθώς, με τα δικά του ζητήματα ανοιχτά, σίγουρα δεν είναι η ώρα για συζητήσεις σχετικά με μελλοντικές συνεργασίες. Άλλωστε, τόσο η πρόεδρος όσο και οι ανθυποψήφιοί της για την ηγεσία ευαγγελίζονται ένα ισχυρό κόμμα, «πρωταγωνιστή» και όχι ουραγό των εξελίξεων στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Η κα Γεννηματά το έκανε μάλιστα ξεκάθαρο, τονίζοντας στην ομιλία της για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ ότι «ένα πολιτικά άχρωμο μόρφωμα με προορισμό να γίνει κυβερνητικό δεκανίκι με αντάλλαγμα κάποιες υπουργικές καρέκλες, είναι κόντρα στο πολιτικό μας DNA, κόντρα στην ιστορία μας, κόντρα στις αποφάσεις μας».