ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Βόμβα” από τον ΠΟΥ – Τι είπε για τα εμβόλια και την ανοσία

Τι ισχύει τελικά για την "τρομερή μετάλλαξη της Μποτσουάνα"

Απαισιόδοξος για το κατά πόσο μόνα τους τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν την πανδημία covid-19, εμφανίστηκε ο διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού έχουν μειώσει το ενδεχόμενο επίτευξης συλλογικής ανοσίας. Ζήτησε μάλιστα «να αναμένουμε πλέον μια προσαρμογή στις στρατηγικές εμβολιασμού», καθώς φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό η covid-19 να γίνει μια ενδημική νόσος και να μην εξαλειφθεί.

Τον περασμένο Μάιο, ο Χανς Κλούγκε, είχε επισημάνει ότι «η πανδημία θα τελειώσει όταν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70%» του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν αυτός ο στόχος εξακολουθεί να ισχύει, η απάντησή του ήταν ότι τα νέα, παραλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, κυρίως το Δέλτα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη πρόσθεσε επίσης ότι τον Μάιο, παρότι το στέλεχος Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, «δεν υπήρχαν τόσα παραλλαγμένα, περισσότερο μεταδοτικά στελέχη». Μάλιστα, με βάση τα νέα δεδομένα  ζήτησε «να αναμένουμε πλέον μια προσαρμογή στις στρατηγικές εμβολιασμού», κυρίως σε ό,τι αφορά την λεγόμενη “τρίτη” ή “αναμνηστική” δόση.

Γιατί είναι σημαντικά τα εμβόλια

Ο ίδιος δήλωσε, ότι μετά από όλα τα παραπάνω, πιστεύει πως οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι «βασικός στόχος του εμβολιασμού είναι πρώτα απ’ όλα να εμποδίσει τις σοβαρές μορφές της νόσου και τον θάνατο». Είπε ουσιαστικά ότι το εμβόλιο προστατεύει στο να μην νοσήσει κάποιος βαριά, αλλά δεν τον καθιστά άτρωτο απέναντι στις μεταλλάξεις.

Πρόσθεσε πάντως, ότι είναι απαραίτητο ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε κάθε κοινωνία «για να αποφεύγεται η πίεση στα συστήματα υγείας μας, τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίζουν και άλλες ασθένειες εκτός της covid». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αν και δείχνει πλέον δύσκολο να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μόνο μέσω των εμβολίων, αυτά παραμένουν σημαντικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας covid-19.

Εντωμεταξύ, με αφορμή πρόσφατες μελέτες για τα εμβόλια, η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεωργία Γκούλα, είπε ότι «έχουν δείξει, και αυτό είναι κάτι που μας έχει εκπλήξει με αυτόν τον ιό, ότι τα ποσοστά ανοσίας από την εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ πιο καλά σε σχέση με της φυσικής ανοσίας, αν δηλαδή μολυνθούμε και αποκτήσουμε αντισώματα». Πρόσθεσε τέλος, ότι με βάση τα ευρήματα των μελετών «δεν ισχύει αυτό που λένε, ότι προτιμώ να νοσήσω και να αποκτήσω φυσική ανοσία από το να εμβολιαστώ». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx