ΘΕΜΑ

Το αεροπορικό δυστύχημα στη Σάμο και οι δικαστικές περιπέτειες του Νετανιάχου

Το αεροπορικό δυστύχημα στη Σάμο και οι δικαστικές περιπέτειες του Νετανιάχου, Νεφέλη Λυγερού

Η πρόσκαιρη κακοκαιρία είχε περάσει και η εβδομάδα που μόλις είχε ξεκινήσει, θύμιζε κανονική ημέρα του Σεπτέμβρη. Ένας μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου το καλοκαίρι παίρνει παράταση, σχεδόν αρνούμενο να εγκαταλείψει τη μεσογειακή ηλιόλουστη χώρα. Το σκηνικό ήταν ακόμα πιο ειδυλλιακό σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, τη Σάμο.

Μία από τις ξακουστές παραλίες της, το Ποτοκάκι, στα νότια του νησιού είχε αγκαλιάσει όλη την ημέρα εκείνους τους τυχερούς που συνέχιζαν τις διακοπές τους ή και τους ντόπιους που έκαναν ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα τους. Την ώρα που ο ήλιος ετοιμαζόταν να δύσει και μία γαλήνη είχε αγκαλιάσει όλο το νησί, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε.

Κατά μήκος της θάλασσας υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, καφέ και ομπρέλες. Λόγω της ώρας, όμως, τα πάντα είχαν σχεδόν ερημώσει. Παρόλα αυτά, αρκετοί ήταν εκείνοι που παρατήρησαν κάτι παράταιρο στον ουρανό. Κάτι που έμοιαζε με μία λάμψη. Στην πραγματικότητα, ένα μικρό αεροσκάφος ταλαντεύθηκε στον αέρα σε μία προσπάθεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του νησιού Αρίσταρχος. Προκλήθηκε έκρηξη, διαλύθηκε και στη συνέχεια τα κομμάτια του έπεσαν στο νερό σαν φωτοβολίδες που χάνουν τη λάμψη τους.

Δεν άργησε να επικρατήσει πανικός. Ένα αλιευτικό ήταν το πρώτο που πλησίασε, μαζί με ένα σκάφος της Frontex που επίσης βρισκόταν κοντά. Δεν δυσκολεύθηκαν να εντοπίσουν τα συντρίμμια του μονοκινητήριου αεροσκάφους, ενώ λεπτά αργότερα έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού καθώς και ελικόπτερο Super Puma. Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν, ειδικά όταν έγινε γνωστό ότι οι δύο επιβαίνοντες ανασύρθηκαν, όπως ήταν φυσικό από την σφοδρότητα της έκρηξης και της πρόσκρουσης στο νερό, νεκροί.

Η ταυτότητα των θυμάτων

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα. Το αεροσκάφος προσπάθησε αρχικά να προσγειωθεί στις 20:00’ στο αεροδρόμιο Σάμου, αλλά δεν τα κατάφερε, πιθανότατα λόγω κάποιου μηχανικού προβλήματος που προέκυψε. Επρόκειτο για ένα ζευγάρι περίπου 70 ετών. Ένα ζευγάρι από το Ισραήλ που θα προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Σάμου. Ποιoς ξέρει τί σχέδια είχαν; Ίσως λίγες ημέρες διακοπών; Ένας ονειρεμένος επίλογος, σε ένα ονειρεμένο καλοκαίρι;

Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς πια για τους Χάϊμ και Έστι Γκερόν, οι οποίοι ζούσαν στο Τελ Αβίβ και μοιράστηκαν μία κοινή ζωή, η οποία έμελλε να έχει και αυτό το κοινό δραματικό τέλος. Ένα τέλος που ήταν κινηματογραφικό. Τα εφιαλτικά τελευταία λεπτά αγωνίας στον αέρα, οι άδοξες προσπάθειες προσγείωσης και η έκρηξη που λαμπάδιασε τον ουρανό.

Η αποκάλυψη της ταυτότητας των θυμάτων, όμως, ενέπλεξε ακόμα περισσότερα τα πράγματα, προσδίδοντας στην ιστορία στοιχεία θρίλερ και μάλιστα πολιτικού! Το θύμα είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ και ήταν ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη διαφθοράς που διεξάγεται κατά του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συνολικά 300 μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν εναντίον του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού, κάτι που ο Νετανιάχου –ηγείται πλέον της αντιπολίτευσης– και οι συνήγοροί του έχουν ειρωνευτεί επανειλημμένως. Ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, είχε παρουσίασε στο τέλος του 2019 ένα κατηγορητήριο εναντίον του Νετανιάχου, στηριγμένο σε 333 μάρτυρες. Μεταξύ αυτών ήταν επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη και δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι νομικές εκκρεμότητες του Νετανιάχου

Όπως και να έχει, οι νομικές εκκρεμότητές του Νετανιάχου συνεχίζουν να τον κυνηγούν και να τον στοιχειώνουν. Έχει να αντιμετωπίσει δίκες για τρεις ξεχωριστές υποθέσεις. Οι εισαγγελικές έρευνες που στοιχειοθέτησαν το βαρύ κατηγορητήριο που ανακοινώθηκε το 2019, μάλιστα, διήρκεσαν πάνω από τρία χρόνια. Η πρώτη υπόθεση φέρει την κωδική ονομασία “2000”.

Ο πρώην κραταιός πολιτικός του Ισραήλ κατηγορείται για μυστικές συμφωνίες με τον Άρνον Μόζες, εκδότη της ισραηλινής εφημερίδας Jediot Achronot. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα υπήρξε κάποιου είδους συναλλαγή για την προνομιακή μεταχείριση του πρωθυπουργού. Οι δυο τους είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία που προέβλεπε να κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στημένα δημοσιεύματα, τα οποία θα συνέβαλαν στη δημοφιλία του Νετανιάχου.

Η εισαγγελία έχει προσάψει στον Νετανιάχου τις κατηγορίες της απιστίας και της απάτης. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας των πολιτικών αντιπάλων του και των Μίντια. Η δεύτερη υπόθεση φέρει την κωδική ονομασία “Φάκελος 4.000”. Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προσπάθησε να διασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από τον ενημερωτικό ιστότοπο Walla και τον ιδιοκτήτη του και μεγιστάνα μέσων ενημέρωσης Σαούλ Ελόβιτς, με αντάλλαγμα χάρες.

Αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου προώθησε νομοθεσία που ευνόησε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τον κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Bezeq με αντάλλαγμα θετική κάλυψη προς το πρόσωπό του μέσω της γνωστής ιστοσελίδας Walla, αλλά και οικονομικά ανταλλάγματα. Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 315 περιστατικά αιτημάτων προς τον τότε πρωθυπουργό, ώστε να υπάρξει θετική κάλυψη, αλλά και να “θαφτούν” αρνητικές ειδήσεις. Σε αυτή την υπόθεση ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροληψία, απιστία και απάτη.

Ο Νετανιάχου στην άμυνα

Τον Μάϊο του 2020, το θύμα του αεροπορικού δυστυχήματος, ο Γκερόν, ο οποίος είχε σπουδάσει νομική μίλησε για την υπόθεση και τον ρόλο του σε αυτή σε ένα τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, στο Radio 103FM. Ο δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει για τη μαρτυρία που έδωσε στη δίκη του Νετανιάχου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη της υποδομής οπτικών ινών της χώρας, τη βιομηχανία επικοινωνιών και τις τηλεφωνικές υπηρεσίες. Ερωτηθείς για το αν την εποχή εκείνη είχε δει κάποια ύποπτη ή εγκληματική δραστηριότητα στο υπουργείο, ο Γκερόν απάντησε ότι «το δικαστήριο είναι το μόνο που μπορεί να καθορίσει αν πράγματι συνέβη κάτι που παραβίασε το νόμο ή όχι».

Στην τρίτη υπόθεση με την ονομασία “1000”, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να δωροδοκήθηκε από πλούσιους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για απάτη, δωροδοκία και παραβίαση εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ότι έλαβε παράνομα δώρα από πλούσιους, κατά παράβαση του νόμου και του διοικητικού κώδικα του Ισραήλ.

Καμία από τις δίκες δεν έχει ολοκληρωθεί, εξαιτίας και των ειδικών συνθηκών της πανδημίας. Μετά από τρεις μήνες, όμως, η δίκη συνεχίζεται και αναμένεται να κρατήσει για πολύ καιρό, διχάζοντας περαιτέρω την ισραηλινή κοινωνία. Ο Νετανιάχου πάντως έκανε την εμφάνισή του στο δικαστήριο, πλαισιωμένος από ένα πλήθος στελεχών του Λικούντ. Δεν δίστασε, μάλιστα, να κατηγορήσει ευθέως τους δικαστές για συμμετοχή στη σκευωρία που, όπως ισχυρίζεται, έχει στήσει η αριστερή αντιπολίτευση και τα Μίντια.

Η υπερασπιστική του γραμμή φαίνεται να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ιστότοποι και επιχειρηματίες της ενημέρωσης που υποτίθεται ότι τον ευνοούσαν, προσέφεραν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες και σε άλλους πολιτικούς και επιχειρηματίες. Επιθυμεί δηλαδή να καταδείξει ότι πρόκειται για μία πάγια παρασκηνιακή τακτική και όχι για παραβίαση του Νόμου ή πόσο μάλλον παράνομη συναλλαγή.

Οι σκανδαλώδεις διακοπές της οικογένειας

Η είδηση του τραγικού θανάτου ενός εκ των μαρτύρων έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στην υπόθεση. Ειδικά, μάλιστα, τώρα που η δίκη έχει ξεκινήσει ξανά και απασχολεί τη δημόσια σφαίρα στο Ισραήλ. Εκτός, όμως, από το μυστήριο αυτό δυστύχημα και την στιγμή που έλαβε χώρα, η κοινή γνώμη έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προκλητικά νέα.

Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι πέρασε μαζί με τη σύζυγο, τον ενήλικο γιό του και ένα τσούρμο σωματοφύλακες δύο εβδομάδες διακοπών σε υπερπολυτελή σουίτα κόστους 1.200 δολαρίων ανά ημέρα στο Sensei Lanai Four Seasons στη Χαβάη. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 50.000 δολάρια. Λίγη χλιδή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος.

Αυτός ο κάποιος, όμως, θα προβληματιζόταν αν μάθαινε ότι το ξενοδοχείο στο οποίο επέλεξε να περάσει τις διακοπές του ο τέως πρωθυπουργός ανήκει σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος είναι και μάρτυρας σε δίκη του. Πρόκειται για τον ιδρυτή του κολοσσού Oracle, τον Αμερικανο-Ισραηλινό Λάρι Έλισον. Μετά την ήττα Νετανιάχου, φημολογείται ότι ο Έλισαν του προσέφερε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας του.

Ως μέλος της ισραηλινής Βουλής (Κνέσετ), ο Νετανιάχου απαγορεύεται να λάβει δώρα, χρήματα ή ακόμα και τζάμπα διακοπές. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι χρηματοδότησε τις διακοπές στη Χαβάη από την τσέπη του. Σε επίσημη ανακοίνωσή του, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας που του απαγορεύει να συναναστρέφεται με μάρτυρες. «Ο κατάλογος των μαρτύρων περιλαμβάνει εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων του και των μελών του κόμματός του, με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επαφή».

Ακριβά δώρα και ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που χλευάζουν τον πολιτικό και τη σύζυγό του Σάρα για τις διακοπές, καθώς έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, έχοντας καταχραστεί κρατικά κεφάλαια για την κάλυψη προσωπικών εξόδων. Αρκετοί τους έχουν καταγγείλει για ανεξόφλητους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής κάποιων δικηγόρων της νομικής ομάδας του Νετανιάχου, οι οποίοι εγκατέλειψαν την υπεράσπισή του μετά από την εκ μέρους του καθυστέρηση και εντέλει άρνηση να τους πληρώσει.

Τις τελευταίες του ημέρες ως πρωθυπουργός, ο Νετανιάχου λέγεται ότι απαίτησε από το κράτος να καλύψει τα έξοδα επισκευής των κλιματιστικών του αξίας 25.000 δολαρίων στην ιδιωτική του κατοικία στην Καισάρεια. Είχαν προηγηθεί εκτεταμένες ανακαινίσεις σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, που πληρώθηκαν από το δημόσιο κορβανά.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του έχει ζητήσει εγγράφως και επιμόνως να παραδώσει 42 επίσημα δώρα αξίας, που έλαβε κατά τη θητεία του. Θεωρούνται κρατική περιουσία και απαιτείται η επιστροφή τους. Στη λίστα περιλαμβάνεται ένα γυάλινο κουτί στολισμένο με φύλλα χρυσού που του δώρισε ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και μια περίτεχνη Βίβλο που έφερε στο Ισραήλ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παιχνίδια της μοίρας

Πριν πάντως πάει για διακοπές στη Χαβάη, η οικογένεια πέρασε ένα Σαββατοκύριακο στην προεδρική σουίτα ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Χάιφα, για το οποίο πλήρωσαν μόνο 623 δολάρια. Σημαντική έκπτωση από την πραγματική τιμή των 2.740 την ημέρα. Όταν αυτό έγινε γνωστό, δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την έκπτωση και απαίτησαν να πληρώσουν τη διαφορά. «Δεν δέχεται δώρα ο κ. Νετανιάχου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, πάντως ο ίδιος ο Μπίμπι και η σύζυγός του Σάρα κατηγορούνται ότι έλαβαν δώρα από τον Άρνον Μίλχαν, παραγωγό του Χόλιγουντ και Ισραηλινό υπήκοο και από τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Πάκερ. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για σαμπάνιες και πούρα. Η Σάρα Νετανιάχου είχε στο παρελθόν κριθεί ένοχη για «προσβλητική και ταπεινωτική» συμπεριφορά απέναντι σε πρώην εργαζόμενο στην πρωθυπουργική κατοικία του Ισραήλ, ο οποίος αποζημιώθηκε με 24.000 λίρες.

Το ερώτημα, πλέον, που εγείρεται είναι κατά πόσο μπορεί ο γνωστός και ως εφτάψυχος Μπίμπι να βγει αλώβητος από αυτή τη δικαστική δίνη. Η πολιτική αντοχή που τον χαρακτηρίζει δεν εξαλείφει τα νομικά του προβλήματα, ούτε τον γλιτώνει από τον πλου σε αχαρτογράφητα νερά. Το τραγικό δυστύχημα που συντελέστηκε στα νερά του Ανατολικού Αιγαίου είναι μία ακόμα υπενθύμιση των παιχνιδιών που παίζει η μοίρα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι