Η Βρετανία αρχίζει να χορηγεί τη θεραπεία που πήρε ο Τραμπ
18/09/2021Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα θα χορηγεί τη λεγόμενη “θεραπεία του Τραμπ” και συγκεκριμένα τα δύο τεχνητά μονοκλωνικά αντισώματα που παρασκεύασε η εταιρεία Regeneron εδώ και ένα χρόνο και που πιθανόν να βοήθησαν στη γρήγορη ανάρρωση του πρώην Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι τώρα έκτακτη άδεια χορήγησης έχει δοθεί στην ΕΕ και στην Ιαπωνία από τον Ιούλιο. Στην ΕΕ χορηγείται στη Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία.
Η τελική κλινική έρευνα Φάσης ΙΙΙ έδειξε ότι τα δύο αντισώματα που χορηγούνται ως “κοκτέιλ” μειώνουν κατά 70% τις πιθανότητες ένας ευπαθής να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει από κορονοϊό. Επίσης μειώνουν κατά πολύ το χρόνο ανάρρωσης. Το μειονέκτημα της θεραπείας είναι ότι πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια, σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο και ότι αυτή η χορήγηση, που κρατά περίπου μισή ώρα, πρέπει να γίνεται προτού ο φορέας παρουσιάσει βαριά συμπτώματα ή χρειαστεί υψηλή ροή οξυγόνου. Είναι ακριβό φάρμακο με τιμή γύρω στα 1.200 ευρώ ανά δόση, όμως χορηγείται άπαξ. Δεν χορηγείται αν η κατάσταση του ασθενούς είναι πλέον βαριά.
Στη Βρετανία θα χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι άνω των 12 ετών και ζυγίζουν πάνω από 40 κιλά. Θα το λαμβάνουν, όχι μόνον αν είναι ήδη φορείς σε αρχικά στάδια, αλλά και αν είναι στενές επαφές κρούσματος π.χ. αν διαβιούν στο ίδιο σπίτι ή στο ίδιο γηροκομείο με κρούσμα. Προϋπόθεση όπως προαναφέρεται, είναι να ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Μπορεί να χορηγείται και σε όσους εμβολιασθέντες δεν ανέπτυξαν αντισώματα, είτε επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω φαρμάκων, είτε δεν ανταποκρίθηκαν στο εμβόλιο για άλλους λόγους.
H πρώτη χώρα που άρχισε συστηματικά να χορηγεί την θεραπεία ήταν στις 20 Ιουλίου η Ιαπωνία. Τα δύο αντισώματα χορηγούνται συγχρόνως σε άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν προς το παρόν ήπια ή μέτριας σοβαρότητας νόσο. Η έρευνα, που ολοκληρώθηκε στην Ιαπωνία, έδειξε ότι από τους 2.680 ασθενείς που έλαβαν τα αντισώματα πέθαναν τελικά δύο, ενώ από τους άλλους 1.840 που δεν τα έλαβαν και αποτελούσαν την ομάδα προς σύγκριση πέθαναν πέντε. Όσοι συμμετείχαν είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου ή και περισσότερους. Αντιμετώπιζαν παχυσαρκία (το 58%), ήταν άνω των 50ετών (το 51%) και είχαν καρδιακή νόσο ή υπέρταση (το 36%).
Που θα διατίθεται το φάρμακο
Η παρασκευάστρια εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της και το συμπέρασμα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ότι τα αντισώματα της Regeneron (casirivimab με imdevimab) παραμένουν αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα που επίσης διατίθενται για την ίδια νόσο από την ανταγωνίστρια εταιρεία Eli Lilly (πρόκειται για διαφορετικά αντισώματα).
Το φάρμακο στη Βρετανία θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στους ασθενείς άνω των 50 ετών που δεν έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα, αλλά και σε ασθενείς ηλικίας 12 έως 49 ετών με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό, όπως για παράδειγμα άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων. Το σκεύασμα στη Βρετανία λέγεται Ronaprev.
Οι Βρετανοί γενικά ετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα καθώς έχουν αποφασίσει να τον περάσουν χωρίς lockdown, παρότι τα κρούσματα παραμένουν επίμονα στα 30.000 την ημέρα και περίπου 1.000 άτομα εισάγονται ως ασθενείς στα νοσοκομεία. Οι θάνατοι στη χώρα ήταν 100 ημερησίως τον Αύγουστο και τώρα έφθασαν τους 200. Αυτή την εβδομάδα οι Βρετανοί ίσως εγκρίνουν τον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 ετών (μέχρι στιγμής εμβολιάζουν μόνον τους άνω των 16 ετών) ενώ εγκρίθηκε και η τρίτη δόση στους υγειονομικούς.
Στην Ελλάδα, ενώ αρχικά είχε προβληθεί ιδιαίτερα το σκεύασμα, επειδή μεταξύ άλλων πρόεδρος της εταιρείας είναι Έλληνας, ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, εν συνεχεία δεν κουνήθηκε ούτε.. φύλλο. Επρόκειτο να εισαχθούν από τον Ιανουάριο 300-400 δόσεις για κλινική δοκιμή, για την οποία ποτέ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το Πανεπιστήμιο που ανέλαβε την εισαγωγή των δόσεων. Επιπλέον, από τον Φεβρουάριο έχει δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και η Ελλάδα θα μπορούσε να τα είχε εισάγει χωρίς να χρειάζεται να έχει το άλλοθι της κλινικής δοκιμής.