Τσίπρας στη ΔΕΘ: Αν τολμά ας προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης
19/09/2021Σε μια ερώτηση για τους νέους κλήθηκε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη αρχή της συνέντευξής του στη ΔΕΘ και τόνισε ότι το βασικό που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί είναι το brain drain. «Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια. Θέλουν όραμα για να μείνουν στη χώρα και να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς» είπε.
«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε και χαρακτήρισε εξευτελιστικές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε.
Είπε επίσης ότι η πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά επίσης τους νέους. Στην παρατήρηση δε ότι οι νέοι δεν ακούνε τα κόμματα απάντησε: «Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα».
Ο Τσίπρας για τις εκλογές
Σε ερώτηση που του έγινε για το γιατί δεν ζητάει εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αν έχει το θάρρος» να τις προκηρύξει. «Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές», πρόσθεσε.
«Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκτήσει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο, εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας. Μια κυβέρνηση που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων και στο αίσθημα της ανασφάλειας» είπε.
Παραλλήλως, σημείωσε ότι «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση, στην οποία την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή αν θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή». Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες». Επισήμανε δε, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.
Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών, η απάντησή του ήταν ότι «αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός, με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας, ας κάνει εκλογές» για να προσθέσει ότι δεν θα δώσει «συνενοχή και συμμετοχή σε αυτή την ευθύνη», αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος. Υποστήριξε επίσης ότι ο Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας ότι «οι κουτσαβακισμοί και οι μαγιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή. Αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει».
Υπογράμμισε επίσης ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του». Σε άλλη ερώτηση ανέφερε επίσης ότι είναι «ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου», για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ. Σημείωσε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία αυτό αφορά το 0,4% των φορολογουμένων, και προσέθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του».
Επέμεινε μάλιστα στο θέμα με το “πόθεν έσχες” του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, αλλά ότι είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες». «Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις και όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι «είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα» και ότι «πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις».
Πανδημία και εμβολιασμός
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη στην πανδημία, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα στην Ευρώπη. «Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες» είπε, τονίζοντας ότι «όταν η εξέλιξη ήταν καλή, την πιστωνόταν ο “Μωυσής” ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός, τον οποίο αποκάλεσε «ελπίδα», δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. Έκανε μάλιστα λόγο για χαμηλά επίπεδα και για «επιπεδοποίηση της καμπύλης». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο».
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο» σημείωσε, τονίζοντας ότι «τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας». Επισήμανε δε ότι ο εμβολιασμός «δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς». «”Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”, είναι το μήνυμά μας», είπε.
Οικονομία και μεσαία τάξη
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι ότι ο πρώτος δεν θέλει μόνον την ευημερία των αριθμών. Παραλλήλως, αν και καλωσόρισε τους αριθμούς της ανάπτυξης είπε ότι δεν είναι για πανηγυρισμούς, όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Εξέφρασε μάλιστα ανησυχία για το ότι «βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εισάγουμε πολύ περισσότερα από όσα εξάγουμε.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό» είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος και κατά συνέπεια να ενισχυθεί η παραγωγική βάση. Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό, ότι περιμένει μόνο από την αύξηση της κατανάλωσης «για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας». Πρόσθεσε τέλος ότι η κυβέρνησή του κατάφερε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης το «έχει φτάσει στο 220-230% του ΑΕΠ» και ότι κάνει πολιτική «με δανεικά».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και για το ότι «εξαπάτησε τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη». Αναφερόμενος πάντως στην αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης από την δική του κυβέρνησή, είπε ότι «αναγκάστηκε» να την επιβαρύνει κατά την διάρκεια της θητείας του. «Δεν ήταν επιλογή μας. Ήταν ανάγκη εθνική για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος…» σημείωσε, προσθέτοντας ότι άφησε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αφήνει χρέη και μόνο χρέη».
Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής
Σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», σημειώνοντας ότι τις γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας. «Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο. Αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνοτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε…» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό ότι «η στρατηγική του είναι βλέποντας και κάνοντας» και υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, καθώς, λανθασμένα όπως είπε, «δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο». Παραλλήλως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου, τονίζοντας:
«Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης, κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και τα νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει. Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Σε ερώτηση τέλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «δειλία» και ότι «κρύβεται πίσω από προσχήματα». «Είναι σε όλους φανερό», είπε, «ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, αλλά την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων, τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου».
Ολομέτωπη σε Μητσοτάκη για Πλεύρη και Μπογδάνο
Ολομέτωπη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό και για άλλα πολιτικά θέματα, όπως η υπουργοποίηση Πλεύρη και η μη καταδίκη της πράξης του Μπογδάνου από τον ίδιο. «Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός από τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου» σχολίασε.
Υποστήριξε επίσης, ότι προεκλογικά ο Μητσοτάκης κατάφερε να διεμβολίσει τον χώρο της ακροδεξιάς και να δημιουργήσει μια ευρύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, αυτό όμως, όπως είπε, «είναι σήμερα μειονέκτημα, γιατί είναι αναγκασμένος να πατά σε δύο βάρκες». Παραλλήλως, χαρακτήρισε «ανησυχητική πολιτικά» την τοποθέτηση Πλέυρη στο υπουργείο Υγείας, αλλά επίσης ανησυχητικό και το ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες είπε ότι αυτές θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική». Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, είπε ότι δεν θέλει να παρέμβει στις εσωτερικές διαδικασίες ούτε να διεμβολίσει άλλο κόμμα, όπως υποστήριξε ότι κάνει ο Μητσοτάκης. Είπε πάντως ότι «από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».