Που ποντάρει ο Τσίπρας για να γυρίσει το παιχνίδι
19/09/2021Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το δικό του εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης στο διήμερο στην ΔΕΘ και έδωσε απάντηση στο εκλογικό δίλημμα που έβαλε την προηγούμενη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πόσο πειστικός ήταν στην ομιλία και στην μακροσκελή συνέντευξη Τύπου θα φανεί στις προσεχείς δημοσκοπήσεις, που θα αποτυπώσουν το πολιτικό τοπίο στην έναρξη της πολιτικής χρονιάς, που όλα δείχνουν ότι θα είναι εκλογική.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με την γνωστή ρητορική του άνεση και με την αυτοπεποίθηση του πρώην πρωθυπουργού “που έρχεται”. Διαγράφονται έτσι δύο προτάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση, αν και με τους ίδιους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ως προς την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της αναμενόμενης ανάπτυξης της οικονομίας. Σχηματικά θα λέγαμε ότι στην νεοφιλελεύθερης αντίληψης πρόταση Μητσοτάκη που βασίζεται στην απορρύθμιση, ο κ. Τσίπρας αντιπαραθέτει μία πρόταση που προσεγγίζει μία νέα σοσιαλδημοκρατία που τείνει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά την πανδημία.
Στο «αυτοδυναμία ή κυβερνήσεις Τσίπρα-Βαρουφάκη» που ήταν το δίλημμα που έβαλε απαξιωτικά ο κ. Μητσοτάκης ο κ. Τσίπρας έδωσε την απάντησή του: «Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε το δίλημμα “Μητσοτάκης ή χάος”, όμως ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος». Πέραν του σκωπτικού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι διεκδικεί «καθαρή νίκη από την πρώτη εκλογή ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και επί τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων από την επόμενη ημέρα».
Συνέντευξη “ποταμός”
Φυσικά ο κ. Τσίπρας απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει σε ποιες δυνάμεις της κεντροαριστεράς απευθύνεται. Επίσης δεν απάντησε ένα καίριο ερώτημα: «Αν θα συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων με άλλο πρωθυπουργό, κοινής αποδοχής, εάν τεθεί σαν προαπαιτούμενο από τους δυνάμει κυβερνητικούς του εταίρους». Στην σχετική ερώτηση απάντησε ότι «την απάντηση θα την δώσει η λαϊκή ετυμηγορία» και ότι διεκδικεί την μεγαλύτερη νίκη.
Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας έδωσε τον ίδιο αριθμό ερωτήσεων που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά σε περισσότερο χρόνο, αφού η συνέντευξή του διήρκεσε τρεις ώρες και σαράντα λεπτά. Φυσικά δεν έκανε αποκλεισμούς, ωστόσο ήταν εμφανής η προτίμησή του για μέσα ενημέρωσης που έχουν φιλική στάση απέναντί του.
Τόσο με την ομιλία του, όσο και με την συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας θέλησε να αποδομήσει την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και αφετέρου να αναπτύξει μία σειρά εξαγγελιών με στόχο αφενός να διατηρήσει το προβάδισμα που διαθέτει στους νέους και ακολούθως να αυξήσει την αποδοχή του στη μεσαία τάξη. Τα 800 ευρώ κατώτατο μισθό, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η ενίσχυση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης είναι οι κυριότερες εξαγγελίες για τους νέους.
Που στόχευσε ο Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας στόχευσε όμως και στην κατηγορία των γιατρών και υγειονομικών που είναι έντονα δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση. Απαντώντας στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού επέμεινε ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη» και ότι οι παροχές του αφορούν μία περιορισμένη ελίτ που κερδίζει από τις γονικές παροχές των 800.000 ευρώ, το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης και τις απευθείας αναθέσεις.
Από την πλευρά του αντέταξε ένα πακέτο παροχών που ξεκινούν από την διαγραφή χρεών και την ρύθμιση των υπολοίπων και φθάνουν μέχρι τον ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η διασφάλιση τραπεζικού δανεισμού, κάτι που τώρα γίνεται με δυσκολία. Είναι σαφές ότι εάν διατηρήσει το προβάδισμα στους νέους και διευρύνει την απήχησή του στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους και στο κατώτερο τμήμα της μεσαίας τάξης, θα κερδίσει τις μονάδες που του λείπουν για να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν ήταν αντίστοιχα άνετος για τους συνταξιούχους, όπου υπενθύμισε την δική του 13η σύνταξη, ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης τους εξαπάτησε και ότι δεν τους απαλλάσσει καν από την εισφορά αλληλεγγύης, γιατί τους θεωρεί δεδομένους. Εν ολίγοις τους είπε ας πρόσεχαν.