ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρίτη δόση χωρίς “άδεια” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Τρίτη δόση χωρίς "άδεια" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ανακοινώθηκαν επισήμως ποιοι θα λάβουν άμεσα την τρίτη δόση για να ενισχυθεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους έναντι του κορονοϊού στη χώρας μας. Μέσα σε αυτούς, όπως αναμενόταν, είναι οι άνω των 60 ετών μετά την παρέλευση εξαμήνου από τον αρχικό εμβολιασμό τους, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι υγειονομικοί. Σήμερα ωστόσο, ανέκυψε και ένα κοινωνικό ζήτημα για τους ανεμβολίαστους αναπήρους που αποκλείονται από τα κέντρα διημέρευσης και απασχόλησης.

Τα ραντεβού για την τρίτη δόση θα κλείνονται από τις 30 Σεπτεμβρίου για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, ενώ ήδη έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων που διαβιούν σε γηροκομεία. Η Βρετανία χορηγεί την τρίτη δόση στους άνω των 55 σύμφωνα με νεότερη απόφαση, στις ΗΠΑ άνω των 65, αλλά οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσανατολίζονται στους άνω των 60 ετών. Οι δόσεις θα είναι με το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna και όχι με AstraZeneca ή Johnson και δεν θα είναι υποχρεωτική για καμία επαγγελματική ομάδα, αλλά θα υπάρχει «ισχυρή σύσταση».

Παράλληλα υπάρχει ένας προβληματισμός για τους ευπαθείς που είναι π.χ. 45 ή 55 ετών και που μπορεί να είναι παχύσαρκοι, υπερτασικοί ή διαβητικοί. Για το θέμα αυτό υπάρχει προβληματισμός, αλλά όχι ειλημμένη απόφαση. Ουσιαστικά η Επιτροπή έκρινε σε πρώτη φάση να γίνει η τρίτη δόση μόνον σε όσους έχουν λόγω ηλικίας ή νοσημάτων μειωμένα αντισώματα και όχι γενικά σε όλους τους ευπαθείς.

Για τους υγειονομικούς, η τρίτη δόση θεωρήθηκε αναγκαία, αφ’ ενός γιατί παρήλθαν πολλοί μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, αφ’ ετέρου γιατί εκτίθενται στον ιό. Ειδικά όταν ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος και το ΕΣΥ δεν θα αντέξει καραντίνες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στην περίπτωση που αυτό προσβληθεί. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από μελέτες φαίνεται ότι η χημική και κυτταρική ανοσία εκπίπτει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η ομάδα άνω των 60 ετών πληροί τα κριτήρια για την τρίτη δόση. Η αυξημένη έκθεση στον ιό είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυτό αφορά στους υγειονομικούς», είπε η κα Θεοδωρίδου.

«Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει τόσο τις λοιμώξεις όσο και τα περιστατικά με βαριά νόσο. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασιάσθηκαν τα αντισώματα σε σύγκριση με αυτά της δεύτερης δόσης. Δεν αποκλείεται η τρίτη δόση να είναι και η τελική, τουλάχιστον προς το παρόν», κατέληξε η ίδια.

Eν τω μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει δώσει ακόμη κατευθυντήριες γραμμές για την τρίτη δόση, με αποτέλεσμα οι περισσότερες χώρες να παίρνουν πρωτοβουλία. Στην τελευταία ανακοίνωσή του επί του θέματος η τρίτη δόση «δεν είναι επείγον να χορηγηθεί», όμως η τεχνική έκθεση άφηνε παραθυράκι για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους. Εκτιμάται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θέλησε ουσιαστικά με την ήξεις-αφήξεις τοποθέτησή του να ταυτισθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ζητεί η τρίτη δόση να μη γίνει μέχρις ότου κάνει την πρώτη δόση τουλάχιστον το 10% των πολιτών των φτωχών κρατών.

Τα ΑμεΑ και η υποχρεωτικότητα

Αντιδράσεις, δυσλειτουργίες και οικογενειακά αδιέξοδα προκαλεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων ΑμεΑ, οι οποίοι εδώ και δέκα ημέρες αποκλείονται από τα κέντρα διημέρευσης και δημιουργικής απασχόλησης. Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που απεστάλη στις 3 Σεπτεμβρίου στα σχολεία και γνωστοποιήθηκε στο “παρά πέντε” στους γονείς των αναπήρων, ανέφερε ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε στο σχολείο τους.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων “Θεοτόκος” Κατερίνα Κουτουκάκη χαρακτήρισε την συγκεκριμένη εγκύκλιο ανήθικη και θεωρεί ότι όσοι την συνέταξαν «δεν ξέρουν τι σημαίνει παιδί με αναπηρία». Όπως είπε «υπάρχουν και παιδιά 35 ετών σε αυτά τα κέντρα, γιατί για παιδιά πρόκειται ανεξαρτήτως της βιολογικής ηλικίας τους, και η εγκύκλιος τα διαχωρίζει από τα άλλα παιδιά. Δεν υποχρεώνουν σε εμβολιασμό τους μαθητές στα λύκεια ή τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια, αλλά υποχρεώνει σε εμβολιασμό μόνο τα δικά μας παιδιά.

»Αντιμετωπίζουμε δράματα στις οικογένειές μας. Δεν έχετε να κάνετε με κάποιο ανεγκέφαλο αντιεμβολιαστικό κίνημα, αλλά μιλάμε για καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών στην ελεύθερη πρόσβαση στη θεραπευτική εκπαίδευση. Τα παιδιά μας δεν πάνε να μάθουν την αλφαβήτα, αλλά ουσιαστικά πηγαίνουν στα κέντρα για θεραπεία για την εξέλιξη και την κοινωνικοποίησή τους. Πολύ λίγες παθήσεις εξαιρούνται του εμβολιασμού. Όμως δεν καταλαβαίνουν ότι ένα παιδί με ψυχωτικά επεισόδια μπορεί να δει βελόνα και να σπάσει τα πάντα στο σπίτι. Οι ανάπηροι δεν είναι αυτοί που βλέπετε στην Ολυμπιάδα», κατέληξε.

Από πλευράς του ο πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Γιάννης Μοσχολιός είναι υπέρ μιας μέσης λύσης. Όπως είπε «είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και ζητήσαμε μάλιστα να μπούμε σε προτεραιότητα, όπως και έγινε. Τώρα, όμως, η εγκύκλιος στάλθηκε από το υπουργείο Εργασίας αργά και όντως πολλοί δεν προλάβαιναν να εμβολιασθούν αμέσως. Ζητήσαμε τα παιδιά να μπαίνουν στα κέντρα έστω και με την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά να συσταθούν και επιτροπές ώστε να εξετάζεται αν κάποιο παιδί ΑμεΑ μπορεί λόγω ιδιαίτερων παθήσεων να εξαιρεθεί του εμβολιασμού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx