Αλαλούμ με τα οδοντιατρεία και τα τεστ σε εμβολιασμένους
21/09/2021Μετά τις αντιδράσεις των οδοντιάτρων για τα τεστ που ανακοινώθηκε ότι θα ζητούνται από όσους προσέρχονται στα οδοντιατρεία, η κυβέρνηση έπειτα από την επαφή του υπουργού Θανάση Πλεύρη με τους συλλόγους των επαγγελματιών, φέρεται να έκανε πίσω στην απαίτηση για τεστ όσον αφορά τους εμβολιασμένους και μένει να αποσαφηνιστεί το τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους. Όμως ούτε για τους εμβολιασμένους είναι σαφή τα πράγματα, παρά τις όποιες υποσχέσεις.
Η Ελληνική Οδοντιατική Ομοσπονδία προς τα μέλη της οδοντιάτρους εξακολουθεί να συνιστά να δέχονται τους εμβολιασμένους ασθενείς κανονικά χωρίς κανένα τεστ και τα παιδιά να προσέρχονται με τη βεβαίωση του self test που έχουν κάνει για το σχολείο τους. Ουσιαστικά δηλαδή “αδειάζει”, τόσο την αρχική κυβερνητική απόφαση για τεστ στους εμβολιασμένους, όσο και την “διευκρινιστική” και “βελτιωτική” απόφαση που έστειλε το υπουργείο το μεσημέρι. Επιπλέον, παραμένει το ζήτημα με τους ανεμβολίαστους ενήλικες, οι οποίοι θα γλιτώνουν το κόστος των rapid test όπως φαίνεται μόνον εάν η περίπτωσή τους χαρακτηρίζεται επείγουσα και δεν παράγει αερόλυμα ή όταν δεν είναι επεμβατική.
Οι διευκρινήσεις (περί επέμβασης ή αερολύματος) είναι “δίκοπο μαχαίρι” και οι οδοντίατροι διαμαρτύρονται ότι τελικά τα τεστ θα καταλήξουν να στοιχίζουν περισσότερο κι από την ίδια την επίσκεψη, καθώς το σύνολο των πράξεων σε ένα οδοντιατρείο είναι επεμβατικές και το αερόλυμα είναι στάνταρ σχεδόν σε όλες. Το αερόλυμα παράγεται ακόμα και με τον συνήθη ψεκασμό στο στόμα και με το τρόχισμα. Οπότε αναμένονται ή επιπλέον διευκρινίσεις, ή ίσως τελικά κάθε οδοντίατρος θα κάνει στην πράξη την δουλειά του με τους ανεμβολίαστους, χαρακτηρίζοντας την επέμβαση σε αυτούς επείγουσα.
Ανικανοποίητοι οι οδοντίατροι
Πάντως προς το παρόν τουλάχιστον, σύμφωνα με το διευκρινιστικό σημείωμα που στάλθηκε το μεσημέρι μετά τον ξεσηκωμό των οδοντιάτρων, δεν εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι από τα rapid test, καθώς η “διευκρίνηση” εξαιρεί μόνον τους εμβολιασμένους συνοδούς των ασθενών. Τους ασθενείς ουσιαστικά τους έχει όλους στο ίδιο τσουβάλι και αναφέρει τα εξής:
«Διευκρινίζουμε αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 ότι οι ασθενείς που προσέρχονται για απλή εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό. Ασθενείς που προσέρχονται για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο, με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση.
Συνοδοί: Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στο οδοντιατρείο».
Ουσιαστικά δεν θα χρειάζονται τεστ όσοι θέλουν να κάνουν μια ακτινογραφία ή πάνε στον γιατρό για μια γενική εκτίμηση του προβλήματός τους. Όμως η εξαγωγή δοντιού και το σφράγισμα θα απαιτούν τεστ και όχι μόνον μια επίσκεψη. Οι οδοντίατροι κατά συνέπεια ούτε με αυτό τον “ελιγμό” μένουν ικανοποιημένοι και πολλές ενώσεις καλούν τα μέλη τους να συνεχίσουν να δέχονται χωρίς τεστ όλους τους εμβολιασμένους.
Τι γίνεται με τους ανεμβολίαστους
Θέμα όμως δημιουργείται και με τα περίπου τρία εκατομμύρια των ενηλίκων ανεμβολίαστων πολιτών που θα χρειαστούν ένα σφράγισμα ή έχουν ένα απόστημα ή θα χρειαστούν πολλές επισκέψεις. Πολλοί βεβαίως κάνουν τεστ για την εργασία τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οπότε έχουν εύκαιρη την βεβαίωση αρνητικού τεστ στο τσεπάκι και για τον οδοντίατρο (το ίδιο θα επιδείξουν). Αλλά όσοι δεν είναι υπάλληλοι και δεν κάνουν υποχρεωτικά rapid test, δεν διαθέτουν έτοιμη και ανά χείρας την βεβαίωση.
Η ιστορία αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά με τις έντονες αντιδράσεις των οδοντιάτρων τις τελευταίες ημέρες στην απόφαση της πολιτείας όσον αφορά στα ιδιωτικά ιατρεία τους, οι εμβολιασμένοι ασθενείς να προσέρχονται με rapid test 48 ωρών και οι ανεμβολίαστοι με PCR test οι ανεμβολίαστοι. Θεωρείται ότι οι οδοντίατροι εκτίθενται σε υψηλό ιικό φορτίο λόγω επαγγέλματος, καθώς έστω και με μάσκα οι ίδιοι, εργάζονται αναγκαστικά με ασθενείς χωρίς μάσκα και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής. Επίσης τα σταγονίδια που διαχέονται με κάθε ψεκασμό, απειλούν και τους ίδιους αλλά και τον επόμενο ασθενή που θα εισέλθει στο χώρο καθώς μένουν αιωρούμενα στο χώρο.
Για τους λόγους αυτούς τα οδοντιατρεία έχουν πάρει πάντως εξαρχής μια σειρά από πολλά μέτρα προληπτικά. Πάντως, παρόμοια απόφαση δεν έχει ληφθεί για τα άλλα ιατρεία, παρότι και στα παθολογικά ή πνευμονολογικά ή ωτορινολαρυγγολογικά ιατρεία οι ασθενείς έρχονται σε πολύ στενή επαφή με τον γιατρό και ασφαλώς παράγεται αερόλυμα όταν οι ασθενείς βήχουν.
Έντονες αντιδράσεις
Επαφίεται στην κρίση του οδοντιάτρου αν θα ζητήσει τεστ ή όχι στα επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον, δεν είναι όλες οι οδοντιατρικές πράξεις εξίσου αναγκαίες και επείγουσες, και θα χρειάζεται κατά συνέπεια τεστ για πολλές από αυτές. «Υπάρχουν ηπατίτιδες και AIDS και δεν γίνονται τεστ για αυτά τα νοσήματα. Είναι τρελό να κάνεις τεστ για όλες αυτές τις νόσους στο οδοντιατρείο. Γιατί λοιπόν να κάνουν οι άνθρωποι ειδικά για τον κορονοϊό;», είπε σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ ο κ. Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.
«Υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση με αυτή την αυθαίρετη απόφαση», είπε. «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι ως πολιτεία ένα οδοντιατρείο… σαν να διαχειρίζεσαι εστίαση. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς… δεν κλείνονται ποτέ, για παράδειγμα, δύο ραντεβού κολλητά το ένα με το άλλο, δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι… κλπ», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στον κλάδο, δεδομένου ότι λόγω του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, ενδεχομένως να χαθεί πελατεία, ο ίδιος σημείωσε: «Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες, να πηγαίνει δηλαδή προληπτικά στον γιατρό μια-δυο φορές το χρόνο για check-up. Πάει στο γιατρό όταν έχει πρόβλημα. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολεύεται πλέον να έρχεται για μια μεγάλη θεραπεία που κρατάει πολλούς μήνες.
Τα τεστ θα στοιχίζουν περισσότερο από την παροχή υπηρεσιών, καθώς υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να απαιτήσουν μέχρι και σαράντα ραντεβού οι δε περισσότερες θεραπείες απαιτούν γύρω στα τέσσερα-πέντε ραντεβού», προσέθεσε. Ανέφερε δε ότι έρευνα στην Κίνα διαπίστωσε ότι επιβεβαιώθηκαν μόνον 0.47% επιμολύνσεις σε οδοντιάτρους και αντίστοιχη έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε ότι το ποσοστό οδοντιάτρων που κόλλησαν βρέθηκε ότι είναι 0,9%, δηλαδή κάτω από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού.