Μετά το Μακεδονικό, σειρά θα πάρει η Θράκη;
26/06/2018Καθώς πάντα επιθυμούμε να είμαστε τίμιοι με τους ανθρώπους, σημειώνουμε όλα τα θετικά κι αρνητικά όσων διαχειρίζονται εξουσία στη χώρα μας. Έρχεται όμως ενίοτε ένα σημείο καμπής, μια συγκυρία όπου όλα τα άλλα ωχριούν ενώπιον της κρισιμότητάς της και καθορίζουν αποφασιστικά το πρόσημο του ισοζυγίου. Είχαμε το εξωφρενικό Σχέδιο Ανάν το 2004, μετά από 6 χρόνια το υποδουλωτικό Μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου και τώρα την επαίσχυντη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Το παρακάτω σημείωμα μπορεί να διαβαστεί και ως προειδοποίηση για αποφυγή μιας επόμενης συμφωνίας που θα αφορά τη Θράκη.
Η μόνη θεσμική παρουσία της Πολιτείας στο εσωτερικό της μειονοτικής κοινωνίας είναι δια της ανάδειξης-στήριξης μουφτήδων και Διαχειριστικών Επιτροπών, κυρίως σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Στην Κομοτηνή τα τελευταία χρόνια ο νυν μουφτής Μέτσο Τζεμαλή και ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Σελήμ Ισά, πέτυχαν με την έντιμη και σώφρονα δραστηριότητά τους να αναβαθμίσουν την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια της μουσουλμανικής κοινωνίας και έτσι να φρενάρουν μερικώς την διείσδυση της Τουρκίας.
Θα ανέμενε κανείς από το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση να διάκεινται τουλάχιστον θετικά έναντι των ανθρώπων αυτών. Όμως, βλέπουμε ότι τους …υποσκάπτει συστηματικά, άλλοτε με εντολές από την Αθήνα -ή και δηλώσεις πως σχεδιάζονται εκλογές για τις θέσεις τους- κι άλλοτε με αποφάσεις του «συμβούλου» που φύτεψε ο Κοτζιάς στην περιοχή. Τον Οκτώβρη οι μουφτήδες συνάντησαν στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών που υποτίθεται ότι θα έλυνε τα προβλήματα. Όμως, αποδείχθηκε ότι πάλι τους κορόιδεψε.
Έτσι εξακολουθεί να αρνείται την οικονομική στήριξη των μουφτειών όταν μετέχουν σε ισλαμικές διασκέψεις ή συνέδρια (προβάλλοντας την ελευθερία και ανεξιθρησκία της πατρίδας μας), ενώ από διετίας αγνοεί τις Διαχειριστικές Επιτροπές. Συνεχίζει, όμως, να στηρίζει ιμάμηδες με δόντι στην Αθήνα και στην Άγκυρα που κονομάνε χιλιάδες μαύρα ευρώ μηνιαίως, ενώ ταυτοχρόνως στήνει νέο ευρωβόρο δίκτυο δεκάδων ανθρώπων – άραγε το «Πράττω» έχει κάποιο όφελος εξ αυτού;
Το αριστερό παρακράτος
Παράλληλα εκτυλίσσονται περίεργες «πρωτοβουλίες» με πασίδηλο στόχο τον εξαναγκασμό σε παραίτηση των ανθρώπων που τόσα χρόνια εργάστηκαν για τη νομιμότητα και στήριξαν την ελληνική Πολιτεία. Πέρυσι μια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας επισκέφθηκε την περιοχή, ελέγχοντας τον τρόπο λειτουργίας των μουφτειών, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί κάποιο συμπέρασμα. Προ μηνών η Οικονομική Αστυνομία έκανε επανειλημμένους ελέγχους στην Διαχειριστική της Κομοτηνής, μετά από «ανώνυμες» καταγγελίες στην τοπική Εισαγγελία, μάλλον από τον ίδιο χαφιέ. Δεν βρέθηκε τίποτε, προς μεγάλη απογοήτευση των …Ελλήνων αρμοδίων, αλλά ούτε και ανακοινώθηκε το πόρισμά της.
Πέρυσι έγινε άλλη καταγγελία σε βάρος του Σελήμ Ισά για τον διορισμό του στην προεδρία της Διαχειριστικής, τόσο αστεία που τελικά δεν έφτασε ούτε στο δικαστήριο. Πού είχε όμως βρει τα απόρρητα έγγραφα η τότε καταγγέλλουσα αν όχι από την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων; Το παρακράτος που οι «αριστεροί» κάποτε μέμφονταν (εκτός κι αν λαδώνονταν για να γράφουν καταλλήλως…) το αξιοποιούν μια χαρά, ακόμη και με τα ίδια άτομα του παρελθόντος.
Για να μην πάμε στην υπόθεση του διορισμού του Πομάκου Ιμάμ Αχμέτ που έγινε και …ξέγινε μέσα σε μια μέρα στην Ξάνθη, μην τυχόν και προσβληθούν οι Τούρκοι. Έχουμε λοιπόν έναν ύπουλο πόλεμο από το αθηναϊκό κέντρο αποφάσεων σε βάρος των νομιμοφρόνων μουσουλμάνων της Θράκης. Τον πόλεμο αυτόν, λογικά, τον κανοναρχεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δια της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων. Όμως δεν είναι προσωπικό το θέμα. Δείχνει μια κυβερνητική γραμμή να διώξουν τους ανθρώπους αυτούς με κάποιον τρόπο και να ανοίξει το πεδίο για τους τουρκόφρονες – μέσω εκλογών, βεβαίως βεβαίως, αφού όλα δείχνουν υποχώρηση.
Η ερήμωση της ΕΥΠ
Έτσι, ο υπουργός Παιδείας προσφέρει στο πιάτο της Άγκυρας τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία που η τελευταία πάντα διεκδικούσε, μέσα από ένα πρόσχημα πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης με μιαν αιφνίδια τροπολογία έβαλε σε τροχιά νομιμοποίησης τα απαγορευμένα από 35ετίας σωματεία της περιοχής (είναι η υπόθεση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» που εκδικάστηκε στο Εφετείο Θράκης τον Φεβρουάριο και αναμένεται η απόφαση). Και πέρυσι η ελληνική Κυβέρνηση μας κουβάλησε στη Θράκη τους Γιλντιρίμ, Μποζντάγ, Ερντογάν, χωρίς να σκοτίζεται ούτε για τις ιταμές προκλήσεις του τελευταίου.
Το να πει κανείς ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη Θράκη στις τουρκικές ορέξεις είναι βαρύ, δεν είναι όμως και αβάσιμο. Σημειώνω πως όταν εξελέγη ο Τσίπρας, του ετοίμασαν ένα χαρτί δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης με αίτημα να διαλυθεί τοπικά η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων και η ΕΥΠ! Δεν γνωρίζω την τύχη εκείνου του απίστευτου εγγράφου αλλά είδαμε κατόπιν περίεργα πράγματα: η μεν Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων να στελεχώνεται επί διετία με τρόπο …καρναβαλικό, η δε ΕΥΠ να αποκεφαλίζεται πρόσφατα για άγνωστο λόγο και να ερημώνει.
Μεσολάβησε και μία άλλη, αδιανόητη επίθεση του γραμματέα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του διοικητή Ασφαλείας και του Εισαγγελέα που ζήτησε ακαδημαϊκή βοήθεια σε ζητήματα ταυτότητας της μειονότητας! Ηλιθιότητα ή σκοπιμότητα άγνωστο, όμως η σπουδή του ανεκδιήγητου Τόσκα να τιμωρήσει τον αξιωματικό και η σιωπηλή επαναφορά του έναν μήνα μετά την αποκάλυψη της αδιανόητης γκάφας άφησαν άναυδη και ανήσυχη την θρακική κοινωνία.
Για μας είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει άσχημες εξελίξεις στη Θράκη, παρότι αλλιώς είχε ξεκινήσει και κόντρα σε ορισμένες ευνοϊκές τοπικές συνθήκες. Η ταπεινωτική συμφωνία στο Μακεδονικό διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση που γεννήθηκε μετά τη Γενεύη (Κυπριακό) σχετικά με την διαχείριση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Είναι τραγικό μα αληθές, ο Κοτζιάς που έμοιαζε εγγύηση για μια πολιτική λογικής και αξιοπρέπειας έναντι της Τουρκίας, σήμερα εμπνέει φόβους απολύτως δικαιολογημένους για τα χειρότερα.