ΣΧΟΛΙΟ

Σφαγή κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σφαγή κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Βαγγέλης Σαρακινός

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις “αναγκαστικές” συγχωνεύσεις, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις κρατικές ενισχύσεις και στον τραπεζικό δανεισμό. Την ίδια ώρα όμως, οι δηλώσεις Τσίπρα, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) άνοιξαν έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης για το ποιος προωθεί την πολιτική των λουκέτων.

Η κυβέρνηση, δια στόματος Γιάννη Οικονόμου, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την επιχειρηματικότητα, γιατί την θεωρεί «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας». Προσθέτει επίσης ότι παίρνει μέτρα για να ενισχύσει και να κάνει πιο ανθεκτικές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό, όπως λέει, τους δίνει κίνητρα, ώστε μέσα από συγχωνεύσεις να ενισχυθούν.

«Επειδή δεν θέλουμε λουκέτα, στηρίζουμε την επιβίωσή τους. Να αποκτήσουν ικανό και κρίσιμο μέγεθος για να ανταπεξέλθουν στην σύγχρονη πραγματικότητα και τον αυξημένο ανταγωνισμό και να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έτσι, επιβεβαίωσε όμως ουσιαστικά, ότι το δίλημμα του Άδωνι Γεωργιάδη προς τους μικρομεσαίους “Συγχωνευθείτε ή βάλτε λουκέτο” είναι η κεντρική κυβερνητική γραμμή. Και αυτό γιατί, οι συγχωνεύσεις εξελίσσονται σε προϋπόθεση για τις κρατικές ενισχύσεις όσο και για τον τραπεζικό δανεισμό από τον οποίο είναι αποκλεισμένες σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αυτό κατήγγειλε και ο Τσίπρας, μετά την συνάντησή του με τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΚΕΕΕ, με τους οποίους συζήτησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κινείται στην πεπατημένη» και «αρνείται ριζοσπαστικές τομές», ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης με τον τρόπο που σχεδιάζεται αφήνει έξω από τη χρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι η «μόνη στρατηγική της είναι η προοπτική των συγχωνεύσεων ή λουκέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Οι δηλώσεις του Τσίπρα δεν έμειναν αναπάντητες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να του θυμίζει ότι είναι «ο πρωθυπουργός που τσάκισε συνειδητά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με υπερφορολόγηση και ασφυκτικές ασφαλιστικές εισφορές». Αναφέρθηκε δε στη συνέχεια στις μειώσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στην φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Από κοντά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «θράσος», θυμίζοντας με τη σειρά του ότι ο Τσίπρας «πήγε τον Φόρο Εισοδήματος στο 29%, την Προκαταβολή Φόρου στο 100%, τον ΦΠΑ στην Εστίαση στο 24% κλπ και κάνει υποδείξεις» στην κυβέρνηση που έχει προχωρήσει τα δύο τελευταία χρόνια σε μειώσεις φόρων. Ο υπουργός Ανάπτυξης συγκρίνει όμως δύο περιόδους, οι οποίες χωρίζονται από έναν καθοριστικό παράγοντα: τη ρύθμιση του χρέους, η οποία έχει πιστωθεί στον Τσίπρα.

Μια συζήτηση από παλιά

Πέρα όμως από την πολιτική αντιπαράθεση η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα το 85% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε καμία μορφή δανεισμού και αυτό προκαλεί προβλήματα όχι μόνον στην επέκταση της δραστηριότητάς τους αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, και στην ίδια την επιβίωσή τους. Μετά από μια δεκαετία μνημονίων, το δεκαοκτάμηνο της πανδημίας επέδρασε σαρωτικά σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά τα μέτρα στήριξης.

Η συζήτηση βέβαια  για το μέλλον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν είναι σημερινή, όπως και τα προβλήματά της δεν εμφανίζονται μόνον σήμερα. Ανάλογες συζητήσεις είχαν ανοίξει και στην εποχή των μνημονίων, ενώ έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η παροιμιώδης δήλωση που είχε κάνει το 2016 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, η οποία είχε πει ότι «η εποχή του εγώ είμαι το αφεντικό του εαυτού μου έχει τελειώσει και ίσως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

Η κ. Καφαντάρη δεν είχε μιλήσει βέβαια για “υποχρεωτικές” συγχωνεύσεις, αλλά για «νέες μορφές συνεργατικότητας», τονίζοντας ότι «οι μικρομεσαίοι πρέπει να συνεταιρισθούν και να κάνουν μια επιχείρηση από κοινού». Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με τροποποιητικές πολιτικές απέναντι σε ένα πλαίσιο το οποίο έχει προκαθοριστεί στις Βρυξέλλες και ο στόχος του δεν είναι άλλος από την συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία είναι όντως η «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx