Στην Ισπανία, μετά το μπλόκο Σαλβίνι, και δεύτερο πλοίο ΜΚΟ
01/07/2018Στην Βαρκελώνη κατευθύνεται το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms, τα μέλη του οποίοι περισυνέλλεξαν το Σάββατο 59 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης, καθώς η Ιταλία απέκλεισε κάθε απόπειρα ελλιμενισμού του σε ιταλικό λιμάνι.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, είχε υποστηρίξει νωρίτερα, μέσω Facebook, ότι το σκάφος της ProActiva Open Arms προσέγγισε το πλεούμενο των μεταναστών και τους διέσωσε πριν από το λιμενικό της Λιβύης και εντός της περιοχής λιβυκής ευθύνης.
«Το κοντινότερο λιμάνι είναι η Μάλτα. Η οργάνωση και η σημαία (του πλοίου της) είναι ισπανικές. Μπορούν να ξεχάσουν την ιδέα να αφιχθούν σε ιταλικό λιμάνι», έγραψε ο Σαλβίνι.
Την προηγουμένη ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, προειδοποίησε ότι τα ιταλικά λιμάνια θα είναι κλειστά «όλο το καλοκαίρι» για τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο.
Νέα διαμάχη με την Μάλτα
Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μάικλ Φαρούτζα, αμφισβήτησε ωστόσο την εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Σαλβίνι, υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες διασώθηκαν σε περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και την Λαμπεντούζα. «Σταματήστε να διασπείρετε ανακριβείς πληροφορίες και να ανακατεύετε τη Μάλτα χωρίς κανέναν λόγο», απαίτησε σε έντονο ύφος, μέσω Twitter, ο Μαλτέζος υπουργός.
Θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες είχε προκύψει, πριν μερικές ημέρες, και με το σκάφος της γερμανικής ΜΚΟ Lifeline, το οποίο οδηγήθηκε τελικά στην Μάλτα, μεταφέροντας τους 233 μετανάστες που είχε διασώσει. Ο Φαρούτζα ωστόσο είχε χαρακτηρίσει αυτήν την κίνηση της Βαλέτας, ως «μια ad hoc λύση» και ως μια χειρονομία που δεν θα επαναληφθεί.
Την ίδια ώρα στην Ιταλία η αντιπολίτευση επικρίνει έντονα την πολιτική της νέας κυβέρνησης έναντι των ΜΚΟ με αφορμή την ναυτική τραγωδία της Παρασκευής, όταν τρία βρέφη έχασαν τη ζωή τους και άλλοι περίπου 100 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι. Η κυβέρνηση αντέτεινε ότι ο καλύτερος τρόπος να σώζονται ζωές είναι να προλαμβάνονται οι αποπλεύσεις από τη Λιβύη και ο Σαλβίνι συμπλήρωσε ότι «όσο λιγότεροι αναχωρούν, τόσο λιγότεροι πεθαίνουν».