Πως αντέδρασαν τα κόμματα για τη συμφωνία με τη Γαλλία
28/09/2021Η συμφωνία με τη Γαλλία προκάλεσε τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί μεν με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων δυνάμεων, αλλά να εκφράζει επιφυλάξεις για την έκταση και το κόστος των εξοπλισμών. Ερωτήματα θέτει και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο επίσης συμφωνεί με την αμυντική συνεργασία με την Γαλλία. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο την προσεχή Τρίτη.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας».
Προσθέτει επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra, είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018. Επιλογές που θα κληθούμε, ωστόσο, να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Έλεγχο προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020, ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis, είχε παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει, είχαν αρχίσει κατά τη δική του διακυβέρνηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι Κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ερώτημα «πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;». Ρωτά επίσης «κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;».
Τονίζοντας ότι, ενώ «θα συμβάλλει, ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» θα είναι απέναντι «σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας», αλλά και «σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα, μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας». Προειδοποιεί τέλος, ότι θα ελέγξει και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων «που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».
Καλή η Γαλλία, αλλά …
Σύμφωνη με την αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία δήλωσε και η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας ωστόσο ενημέρωση για ερωτηματικά που προκύπτουν σχετικά με την περσινή αναβολή της συμφωνίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έθεσε το ερώτημα γιατί «τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafal. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος».
Τονίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί με ό,τι ζητούν τα επιτελεία, γιατί «έχουν τον πρώτο λόγο», η κα. Γεννηματά πρότεινε «από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται». Επέμεινε, ωστόσο, ότι θέλει «ενημέρωση και απαντήσεις» και υπογράμμισε ότι πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία γιατί στην ΕΕ υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και καλό είναι να μην την αμφισβητούμε».
Αρνητική θέση πήρε πάντως οΓιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει η αγορά στο χρέος της χώρας. «Την ώρα που ΗΠΑ και Γαλλία είναι στα μαχαίρια για το ποια από τις δύο θα υπονομεύσει περισσότερο την ειρήνη στον Ειρηνικό, η “Μητσοτάκης ΑΕ” βουλιάζει την Χρεοδουλοπαροικία μας βαθύτερα στο χρέος, ώστε ο Μπάιντεν να διασκεδάσει την πίκρα του Μακρόν. Αυτή η χώρα αξίζει καλύτερα» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.