Με τον Πούτιν στο… διάστημα, με τον Μπάιντεν στη Ρώμη ο Ερντογάν
30/09/2021Όσα δεν είπε ο Ερντογάν μπροστά στον Πούτιν, για την περαιτέρω συνεργασία που θέλει με τη Μόσχα, τα είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους. Στην πτήση προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για σχέδια που περιλαμβάνουν από υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη μέχρι εξέδρες για την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα. Παραλλήλως είδε και θετικά βήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προαναγγέλλοντας όχι μία αλλά δύο συναντήσεις με τον Μπάιντεν: μία σίγουρη και μία πιθανή.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ερντογάν είπε ότι πρότεινε την, από κοινού με τη Ρωσία, κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων. Αυτά, όπως φέρεται να είπε, θα είναι πέραν του σταθμού πυρηνικής ενέργειας που κατασκευάζει ήδη η ρωσική Rosatom στο Ακουγιού στη νότια Τουρκία. Όπως μάλιστα μετέδωσε το NTV, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Πούτιν του αντιπρότεινε οι δύο χώρες να αναπτύξουν εξέδρες για την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα. Είπε επίσης, ότι η Τουρκία εξετάζει πρόσθετα κοινά βήματα με τη Ρωσία και στην αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα σε τομείς που περιλαμβάνουν τα μαχητικά αεροσκάφη και τα υποβρύχια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, μετά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, δεν έγινε καμία αναφορά για νέες παραδόσεις πυραύλων S-400. Είχαν προηγηθεί πάντως, την περασμένη εβδομάδα, δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί και άλλους αντιαεροπορικούς πυραύλους από τη Ρωσία, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την αντίδραση της Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, σε μια αποστροφή του προς τον Πούτιν και παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος, αν και δεν αναφέρθηκε ευθέως στους S-400, έδειξε να αγνοεί τις απειλές των ΗΠΑ. «Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνηθισμένα άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά» είπε απευθυνόμενος στον Πούτιν, για να προσθέσει ότι η απάντηση τους έχει δοθεί «ούτως ή άλλως».
Ο Ερντογάν έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει “βήμα πίσω”, τονίζοντας προς τον Ρώσο ομόλογό του ότι «έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε, ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας». Το ίδιο επανέλαβε και προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, διανθίζοντας την πρόθεσή του με την προαναγγελία συνεργασίας με τη Μόσχα σε νέα πεδία.
Συναντήσεις με Μπάιντεν
Χωρίς καμία αναφορά για νέες αγορές S-400, είπε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει. Ανέφερε ουκ ολίγα πιθανά αμυντικά προγράμματα, τα οποία η χώρα του θα υλοποιήσει με τη Ρωσία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία, ειδικά στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου, το τελευταίο διάστημα, έχουν ενταθεί οι ρωσικές επιδρομές εναντίον ισλαμιστών μαχητών που υποστηρίζει η Άγκυρα. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι υπάρχουν προβλήματα και υπογράμμισε τη σημασία της «κοινής δράσης».
Ο Ερντογάν προανήγγειλε και συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος τον αγνόησε κατά την παρουσία του στην έδρα του ΟΗΕ, στέλνοντάς του και τα σχετικά μηνύματα, τόσο για τις φυγόκεντρες, σχετικά με το ΝΑΤΟ, ενέργειές του όσο και για την στάση του στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε σίγουρες συνομιλίες με τον Μπάιντεν, στα τέλη Οκτωβρίου στη Ρώμη, οι οποίες θα αφορούν «στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά ζητήματα», όπως μετέδωσε το NTV. Φέρεται επίσης να είπε πως θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο και στην Γλασκώβη, αν και γι’ αυτές “κράτησε πισινή”. Έκλεισε πάντως, τονίζοντας ότι «γίνονται μερικά βήματα» κι αυτό, όπως είπε, «είναι καλό προμήνυμα» για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.