ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Αποκορονοποίηση” με αποστρατεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Σε ώτα μη ακουόντων η Επιτροπή Covid – Το δόγμα "όποιος ζήσει έζησε", Όλγα Μαύρου

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται εξάλλου και από τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες, σχεδιάζει να διαλύσει την 33μελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να συστήσει ολιγομελές “μίνι συμβούλιο” επτά ειδικών της επιλογής της. Με το ίδιο σκεφτικό, της επανόδου στην “κανονικότητα”, θα αραιώσει και τις ανακοινώσεις της από τηλεοράσεως, αυτές που γίνονται από τρεις ή τέσσερις αρμόδιους τους οποίους είχε ορίσει η κυβέρνηση για να ενημερώνουν σχετικά με τον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο της “κανονικότητας” εξάλλου το υπουργείο Υγείας ουσιαστικά υποχώρησε και στους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που αποφάσισαν να μην δέχονται περιστατικά κορονοϊού στις πανεπιστημιακές κλινικές, παρότι η Βόρειος Ελλάδα φλέγεται από τον κορονοϊό και η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι της τάξης του 90%.

Από την πολυμελή επιτροπή είχαν παραιτηθεί διαμαρτυρόμενοι και τρεις ειδικοί επιστήμονες σε όλο αυτό το διάστημα. Κατά καιρούς αυτή είχε ανασυσταθεί με προσθαφαιρέσεις ειδικών, ενώ στις τάξεις τους υπάρχει δυσαρέσκεια για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, αλλά και της ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί), ότι οι ειδικοί καλούνταν εκ των υστέρων να στηρίζουν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νέο σχήμα ως πιο ευέλικτο και όχι ως πιο πειθήνιο. Εξάλλου και στην 33μελή επιτροπή, σπάνια ακούγονταν οι διαφωνίες που υπήρχαν. Τους δε τελευταίους μήνες η Επιτροπή δεν συνεδρίαζε τακτικά και δεν έκανε εισηγήσεις στην ουσία. Οι αλλαγές αυτές “σέρνονταν” από την άνοιξη, όταν πανευρωπαϊκά και όχι μόνον στην Ελλάδα, ελήφθη η απόφαση, με τους εμβολιασμους να επανέλθει η ζωή πλέον στην κανονικότητα καθώς η πανδημία είχε κουράσει τον κόσμο και είχε καταπονήσει την οικονομία.

Αλλάζουν οι προτεραιότητες

Η μετάλλαξη Δέλτα πήγε λίγο πίσω το πλάνο της κανονικότητας, αλλά τελικά αυτό επανήλθε οριστικά και μάλλον αμετάκλητα, καθώς ο αριθμός των νεκρών πλέον, χάρη στους εμβολιασμους ή ίσως και στην ηπιότερη νόσηση, λογίζεται από τις κυβερνήσεις ως «λογικά χαμηλός». Η ίδια η ελληνική και όχι μόνο, κυβέρνηση πλέον αποκλείει ξεκάθαρα ένα οριζόντιο lockdown, θεωρώντας πως λόγο του εμβολιασμού οι ανθρώπινες απώλειες θα συγκρατηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στην Ελλάδα η στροφή άρχισε ταυτόχρονα και με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου και οι λαοί έχουν κουραστεί με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και οι κυβερνήσεις στρέφουν πλέον το βλέμμα στα δάνεια και στα δημόσια χρέη. Λαοί και κυβερνήσεις δεν έχουν τους ίδιους λόγους, αλλά συμφωνούν πως υπάρχου και άλλες προτεραιότητες από την πανδημία.

Έχει δε δοθεί και γραμμή στους πολιτικούς, να κάνουν δηλώσεις περί της πανδημίας οι απολύτως αρμόδιοι και οι υπόλοιποι να εστιάζουν στα θέματά τους. Στην Ελλάδα ο ανασχηματισμός έγινε, μεταξύ άλλων, και με αυτή την στόχευση, καθώς πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στα της πανδημίας απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους (Κικίλιας και Χαρδαλιάς).

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τις διαστάσεις της πανδημίας ως προς την ενημέρωση και την έκταση που της δίνει η ίδια, με βασικό επιχείρημα ότι και η πανδημία δείχνει ως μέγεθος να συρρικνώνεται. Η επιδημιολογική κατάσταση σταθεροποιείται και ακόμα κι αν ο χειμώνας στοιχίσει την ζωή σε άλλους πέντε – έξι χιλιάδες, θα είναι οι παράπλευρες απώλειες της κανονικότητας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx