Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ερντογάν για την ελληνογαλλική Συμφωνία
01/10/2021Οργισμένη είναι η αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνογαλλική Συμφωνία που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν, στην οποία περιλαμβάνεται η αγορά των υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra και το Σύμφωνο αμυντικής συνδρομής. Όπως αναμένονταν, η Άγκυρα κινήθηκε σε άλλος μήκος κύματος από την Ουάσιγκτον, η οποία “ευλόγησε” την Συμφωνία ως «αμυντική αναβάθμιση της Ελλάδας». Μία Συμφωνία που ίσως δεν θα είχε υπογραφεί εάν δεν είχε μεσολαβήσει η AUKUS, που υπέγραψε η αμερικανική κυβέρνηση με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αιφνίδια ανακοίνωση της AUKUS είχε προκαλέσει την οργή του Μακρόν, λόγω και της ακύρωσης μίας παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων που είχε καταλήξει η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Η σοβαρή ένταση στις αμερικανογαλλικές σχέσεις αποσοβήθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν και Μπάιντεν, καρπός της οποία φαίνεται να είναι η ελληνογαλλική Συμφωνία, για την οποία ακριβώς έναν χρόνο πριν οι Αμερικανοί είναι κοινό μυστικό πως δεν έδειχναν τον ίδιο “ενθουσιασμό”.
Όπως ο Μακρόν είχε αιφνιδιαστεί για την AUKUS, έτσι συμβαίνει τώρα και με τον Ερντογάν. Η Τουρκία αντιμετωπίζει με εμφανή αμηχανία τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως τέσσερες μέρες από την ανακοίνωση της Συμφωνίας δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση. Μόνο αντιδράσεις από τα τουρκικά Μίντια και από μη επίσημα πρόσωπα. Μόλις προ ολίγου είχαμε επίσημη αντίδραση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις γνώριμες απειλές προς την Ελλάδα και από την γνώριμη προσπάθεια της γείτονος να κάνει το “άσπρο μαύρο”, ερμηνεύοντας το διεθνές δίκιο κατά το δοκούν, όταν η ίδια το παραβιάζει. Την ίδια στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και με μία λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε πως στις 6 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα.
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ: Ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα στις 6/10
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 1, 2021
Υποκριτικές κατηγορίες
Καλλιεργώντας κλίμα, εν όψει και των νέων διερευνητικών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, ισχυριζόμενο υποκριτικά πως οι ελληνικές θέσεις μας είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο». Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Τουρκία αποτελεί δύναμη κατοχής στην Κύπρο και στη Συρία, αγνοεί την διεθνή κοινότητα στην απόσυρση των στρατιωτών και των μισθοφόρων της από την Λιβύη, ενώ δεν έχει υπογράψει ούτε την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Τουρκία κάνει λόγο για «μάταιες προσπάθειες που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε, τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ισχυριζόμενη μάλιστα πως η συμφωνία «θα βλάψει την ίδια (την Ελλάδα), την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Πάει πολύ η Τουρκία να μιλά για υπονόμευση του ΝΑΤΟ, όταν είναι η ίδια που έχει αγοράσει τις συστοιχίες ρωσικών πυραύλων S-400, με τον Ερντογάν να είναι έτοιμος και για νέα deals με τον Πούτιν, όπως έδειξαν οι τελευταίες δηλώσεις που έκανε μετά την πρόσφατη συνάντησή τους. Οι δύο ηγέτες έδειξαν πρόθυμοι να συνεχίσουν την ρωσοτουρκική συνεργασία σε πολλά επίπεδα, παρά τις διαφορές τους στα μέτωπα της Λιβύης και της Συρίας.
Κροκοδείλια δάκρυα
Επιπλέον, η Τουρκία εμφανίζεται να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την συνοχή της ΕΕ, όταν είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, που την εκβιάζει ωμά με το μεταναστευτικό και την έχει κυριολεκτικά απειλήσει με εξαγωγή της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και με την την εργαλειοποίηση των Τούρκων μεταναστών που διαμένουν στην ΕΕ και γενικότερα των μουσουλμάνων. Ένας εκβιασμός που έχει γίνει ορατός σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο τζαμιών που χρηματοδοτεί η Τουρκία, ενώ η Γαλλία έχει απαγορεύσει την τουρκική ακροδεξιά οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, που αποτελεί σύμμαχο του Ερντογάν.
Με δεδομένο το παρελθόν της προσωπικής, συχνά εκτός ορίων, αντιπαράθεσης Μακρόν-Ερντογάν (ο Ερντογάν είχε ισχυριστεί πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει «εγκεφαλική βλάβη»!) προκαλεί εντύπωση η απουσία κάποιας αιχμής για την Γαλλία, η οποία ανταγωνίζεται την Τουρκία στην Μεσόγειο και την Αφρική. Ο Μακρόν έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα “σταυροφορία” κατά του πολιτικού Ισλάμ στην Γαλλία, την οποία ο Ερντογάν έχει στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτηρίσει «ισλαμοφοβική». Ακριβώς έναν χρόνο πριν, η Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι γίνεται «πιόνι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Γαλλίας», προχωρώντας και σε παραλληλισμούς με την αγγλική υποστήριξη στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας!
Βέβαια, το τελευταία διάστημα η Τουρκία αποπειράται να κλείσει τα μέτωπα που έχει ανοίξει, τόσο με την Γαλλία, όσο και με τον Αραβικό Κόσμο, εξ’ ου και αφήνει (μέχρι στιγμής) τον Μακρόν εκτός του “κάδρου” των επιθέσεων της. Το ελληνογαλλικό σύμφωνο, εκ των πραγμάτων περιπλέκει την προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει το νεοοθωμανικό της όνειρο. Η δε Ελλάδα φυσικά εξαιρείται από την όποια διπλωματική προσπάθεια να κλείσει μέτωπα με γειτονικές χώρες, που η ίδια έχει ανοίξει.