Στην κυπριακή ΑΟΖ το Nautical Geo – Θηρίο στο κλουβί ο Ερντογάν
02/10/2021Κερασάκι στην τούρτα ήταν το “άδειασμα” του Ερντογάν από το Βερολίνο για το θέμα της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, μια ενέργεια που προκάλεσε αμηχανία στην Άγκυρα. Σε συνδυασμό δε με τα δημοσιεύματα για νέες στρατιωτικές συνεργασίες της Κύπρου, αλλά και την αποστολή του Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ, η αρχική τουρκική αμηχανία μετατρέπεται σε νέα εκδήλωση επιθετικότητας. Μια επιθετικότητα που δείχνει όμως και το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική ηγεσία της γείτονος.
Με ανακοίνωσή του, την δεύτερη μέσα σε μία ημέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών, εξαπέλυσε σωρεία απειλών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Παραλλήλως και με σαφή υπαινιγμό για το ελληνογαλλικό Σύμφωνο, κάλεσε «τρίτα μέρη» να μην γίνονται υποχείρια της Αθήνας και της Λευκωσίας. Αν και δεν κατονόμασε τη Γαλλία, με την οποία ο Ερντογάν επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι της έντασης που εκδηλώθηκε τον προηγούμενο χρόνο, ο υπαινιγμός αφορά το Παρίσι και σχετίζεται με την συμφωνία με την Αθήνα, αλλά και τα σχέδια στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκωσία.
Αφορμή γι’ αυτήν τη νέα τουρκική αντίδραση είναι οι έρευνες που θα κάνει το με σημαία Μάλτας ερευνητικό σκάφος, Nautical Geo, σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία. Για τις έρευνες έχει εκδοθεί κυπριακή NAVTEX, με ισχύ από τις 3 έως τις 15 Οκτωβρίου. Η δε Άγκυρα επιχειρεί να επιρρίψει στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση, που η ίδια προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή.
Το Nautical Geo …αγχώνει τον Ερντογάν
Απαιτεί μάλιστα την ακύρωση των νόμιμων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ βάζει στο στόχαστρο και τις νέες γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει για το Νοέμβριο η EXXON MOBIL, χαρακτηρίζοντάς τες «μονομερείς ενέργειες που θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό παρενοχλούσε το Nautical Geo, στα ανατολικά της Κρήτης, κατά τη διάρκεια των ερευνών του για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού East Med.
Η αποστολή του Nautical Geo στο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο επιχειρεί να υφαρπάξει η Τουρκία, στο λεγόμενο και “τριεθνές της Ανατολικής Μεσογείου”, αποτελεί ένα τεστ για την Άγκυρα και τις απειλές που συχνά πυκνά εξαπολύει κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας. Πρόκειται, άλλωστε, για το σημείο, νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, στο οποίο η Τουρκία είχε αποστείλει για την διεξαγωγή παράνομων ερευνών το Oruc Reis και το Barbaros.
Εκνευρισμό προκαλούν, όμως, στην Άγκυρα και οι πληροφορίες για τα νέα στρατιωτικά σχέδια της Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Ισραήλ και τη Γαλλία, τα οποία θωρακίζουν τον εναέριο χώρο του νησιού. Σύμφωνα με τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό sigmalive, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να αποκτήσει το υπερσύγχρονο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Ιron Dome. Όπως ανέφεραν μάλιστα αρμόδιες πηγές οι προδιαγραφές του θα είναι «παρόμοιες ή κοντά σε αυτές του συστήματος που χρησιμοποιεί το Ισραήλ».
Παραλλήλως, πάντα κατά την ίδια πηγή, επισπεύδεται και η αναβάθμιση των υποδομών της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Πρόκειται για ένα γαλλικό αίτημα που έμεινε χρόνια στα συρτάρια και η επαναφορά του στο προσκήνιο δεν είναι άσχετη με την προμήθεια της Ελλάδας από τη Γαλλία τριών συν μία φρεγατών Belh@rra. Οι φρεγάτες αυτές θα μπορούν, άλλωστε, να σταθμεύουν και να συντηρούνται στην κυπριακή αυτή βάση μαζί με τις γαλλικές.