Τι ειπώθηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου
05/10/2021Την ώρα κατά την οποία η κατοχική Τουρκία ενισχύει σε όλα τα επίπεδα την ένταση, κυρίως στη θάλασσα, στο διπλωματικό πεδίο έχει παγώσει τις συζητήσεις στο Κυπριακό. Θέτει όρους, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί αλλά επιμένει καθώς θεωρεί πως βαθμηδόν θα πετύχει τις επιδιώξεις της.
Το κλειδί για τους Τούρκους για να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι το θέμα της κυριαρχίας. Θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση «χωριστής κυριαρχίας», «της κυριαρχικής ισότητας» και του «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο και στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε ενδελεχώς για τα όσα διαδραματίσθηκαν στις επαφές του στη Νέα Υόρκη.
Κυρίως για τα όσα συζητήθηκαν στο γεύμα, που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, εγέρθηκαν τα ζητήματα της «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας», που ως γνωστό προωθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά, όπως φαίνεται και από τα όσα ειπώθηκαν, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.
Η πρόταση αυτή εξηγήθηκε, όπως ειπώθηκε, στο γεύμα της Νέας Υόρκης, όπως και εκείνη για το Σύνταγμα του ΄60, που συνδέεται με την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξηγώντας τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε πως δεν θα δοθούν εξουσίες, δεν θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες, αλλά θα γίνει ανάθεση υλοποίησης τους (delegation of powers).
Σημείωσε πως κατατέθηκε σχετικό έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη και στους Βρετανούς, με σκοπό να έχουν συνολική εικόνα για τη θέση της Λευκωσίας. Υπενθύμισε δε αυτό που ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, στη Γενεύη, τον περασμένο Απρίλιο. Ο Γενικός Γραμματέας είχε κάνει λόγο για απόθεμα κυριαρχίας, θέση με την οποία διαφώνησε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Λευκωσία δεν συζητά οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε απόσχιση κι αυτό έχει ξεκαθαριστεί.
Εθνικό Συμβούλιο και απεσταλμένος
Σε μια άλλη εξέλιξη, για την οποία έγινε αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο είναι στο θέμα του απεσταλμένου, που έχει “παγώσει”. Τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν να ικανοποιήσουν τους Τούρκους στο θέμα του απεσταλμένου για το Κυπριακό. Ενώ υπήρξε συμφωνία να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος για να λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη συνέχεια λόγω των αντιδράσεων της κατοχικής δύναμης, ο Διεθνής Οργανισμός άλλαξε γραμμή πλεύσης.
Σημειώνεται πως στο γεύμα της Νέας Υόρκης, ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στο διορισμό ειδικού απεσταλμένου και όχι προσωπικού απεσταλμένου όπως ήταν η Τζέιν Χολ Λουτ. Παρά τις αρχικές ενστάσεις του κατοχικού ηγέτη, Ελσίν Τατάρ, στη συνέχεια υπήρξε συναίνεση. Αργότερα, ως γνωστό, ο Τατάρ με οδηγίες της Άγκυρας έκανε πίσω.
Πίσω, όμως, έκαναν και τα Ηνωμένα Έθνη. Απόδειξη τούτου, ήταν πως ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν τόλμησε να υποστηρίξει τη θέση του και επιχείρησε να προωθήσει τα περί προσωπικού απεσταλμένου. Πληροφορίες αναφέρουν πως στάλθηκε προσχέδιο ανακοινωθέντος, που αναφερόταν σε «προσωπικό απεσταλμένο», το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανακοινωθέν για το γεύμα δεν εκδόθηκε. Και τούτο οφείλεται πρωτίστως στην ατολμία του κ. Γκουτέρες.