ΑΝΑΛΥΣΗ

Όπου γάμος και χαρά η “Κυπρούλα” πρώτη! – Σώστε τη φήμη της χώρας τώρα

Όπου γάμος και χαρά η "Κυπρούλα" πρώτη! – Σώστε τη φήμη της χώρας τώρα, Κώστας Βενιζέλος

Κάθε φορά που δημοσιοποιείται σκάνδαλο, με διεθνείς διαστάσεις, η Κύπρος φέρεται να εμπλέκεται. Κι αυτή η (κακή) φήμη κυνηγά τη χώρα διαχρονικά. Όπως και ο λεκές, που μένει, είτε είναι “δικός μας” είτε μας τον… φορτώνουν. Και το χειρότερο για μια χώρα είναι η κακή φήμη, που δύσκολα αλλάζει. Η Κύπρος, λοιπόν, είναι σε πρώτη ζήτηση και ψηλά στις αναφορές όταν γίνεται λόγος για σκάνδαλα και υπόγειες διαδρομές του χρήματος. Σχετικά πρόσφατα ήταν η έρευνα του Αλ Τζαζίρα, αυτές τις ημέρες τα Pandora Papers.

Στην μεν περίπτωση του Αλ Τζαζίρα οι αποκαλύψεις τερμάτισαν θορυβωδώς την πολιτική καριέρα δύο αξιωματούχων και έστειλαν στα αζήτητα ένα πρόγραμμα, αυτό της πολιτογράφησης. Ένα πρόγραμμα, που άρχισε ως ένα σχέδιο προσέλκυση επενδύσεων και το κατάντησαν ένα πλιάτσικο της αρπαχτής! Τα φάγανε και “φάγανε” και το πρόγραμμα μαζί, γιατί η απληστία είναι χωρίς όρια για τα διάφορα πιράνχας.

Τα Pandora Papers, αφορούν, όπως αναφέρθηκε, καταγγελίες για αδιαφανείς συναλλαγές 30 ηγετών χωρών, 100 δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών και 300 κρατικών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στη μελέτη την εγγράφων, η δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών, με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός “αμφιλεγόμενου” Ρώσου γερουσιαστή και… Κύπριου υπηκόου.

Τα όσα αναφέρονται στα έγγραφα έχουν διαψευστεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την εταιρεία του. «Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνει σε δήλωσή του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του δικηγορικού γραφείου, που ίδρυσε ο Πρόεδρος. Και η Προεδρία, όμως, δεν απέφυγε την πεπατημένη.

Έσπευσε να υποστηρίξει, διά της ανακοίνωσής της, πως «η όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτές εις βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας». Το πρόβλημα τους είναι η αναπαραγωγή των ισχυρισμών και όχι το μείζον, που είναι η συνεχής κατρακύλα της φήμης της χώρας. Δεν τους ενδιαφέρει πως όποτε δημοσιοποιηθεί ένα θέμα, που αφορά φαινόμενα διαφθοράς, η χώρα μας είναι στη… βιτρίνα. Αυτό πώς αντιμετωπίζεται άραγε;

Η μοιραία πτήση

Η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2013, αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης δανείστηκε το ιδιωτικό αεροσκάφος του Λεμπέντεφ για να ταξιδέψει στη Γαλλία για να συναντήσει τον τότε Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στον Guardian ότι χρησιμοποίησε ιδιωτικό αεροσκάφος του Λεμπέντεφ δωρεάν λόγω της απεργίας των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, προσθέτοντας ότι το αεροπλάνο επρόκειτο να πετάξει στη Γενεύη ούτως ή άλλως για κάποια υπηρεσία. Και πρόσθεσε ότι επέστρεψε πίσω στην Κύπρο με μια κανονική εμπορική αεροπορική εταιρεία.

Τι ισχύει από όλα αυτά του Pandora Papers και τι όχι; Οι εκατέρωθεν ισχυρισμοί διατυπώνονται από τη μια με στοιχεία και από την άλλη με θυμωμένες αντιδράσεις. Ο καθένας, στο τέλος, κρίνεται από την αξιοπιστία του. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκύπτουν, ωστόσο, κάποια άλλα ζητήματα. Πρώτον, δεν είναι πολιτικά ορθό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με την πρώην εταιρεία του, αλλά αυτή να φέρει το όνομά του.

Είναι σαφές -και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο- κάποιοι να επιλέγουν το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο επειδή ακριβώς φέρει το όνομα του Προέδρου. Συνεπώς, πολιτικά ορθό θα ήταν να μεταβιβάσει τις μετοχές και να αλλάξει η ονομασία της εταιρείας. Διαφορετικά οι πράξεις του γραφείου, εάν και εφόσον αυτές γίνονται, θα συνδέονται με τον ίδιο, παρόλο που -όπως δηλώνει- δεν έχει καμία σχέση με αυτές. Το τι επιτρέπει η νομοθεσία, τι έκαναν και κάνουν άλλοι, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι είναι το πολιτικά και δεοντολογικά ορθό.

Δεύτερον, ο Πρόεδρος παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροσκάφος του Λεμπέντεφ για να ταξιδέψει στη Γαλλία για να συναντήσει τον τότε Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Και σε άλλες περιπτώσεις, ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε ιδιωτικό αεροσκάφος ξένων υπηκόων, οι οποίοι στη συνέχεια απέκτησαν και την κυπριακή ιθαγένεια. Η χρησιμοποίηση ιδιωτικών αεροσκαφών από τον Πρόεδρο για τις μετακινήσεις του, είναι πράξη που ελέγχεται και δεν μπορεί να υποβαθμίζεται. Δεν μπορεί ο αρχηγός του κράτους να “δανείζεται” ιδιωτικά αεροσκάφη κι αυτό δεν είναι θέμα άποψης.

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, που μπορούσαν να αναδειχθούν από τα όσα συζητούνται στη δημόσια σφαίρα. Αυτό που έχει σημασία είναι η χώρα να μην διασύρεται διεθνώς. Αυτό είναι σοβαρό και δεν αφορά κανένα εσωτερικό πολιτικό και κομματικό παιχνίδι. Σχεδόν κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα η Κύπρος είναι στο στόχαστρο, επειδή κάποιοι έχουν δώσει “δικαιώματα”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx