ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη η ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Με μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη η ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας, slpress

Σε μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια. Η συμφωνία ψηφίστηκε τελικα με 191 ψήφους υπέρ και 106 κατά. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Κ. Αδάμου, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στη σημασία της ψήφισης της ελληνογαλλικής συμφωνίας, η οποία, όπως είπε, αναβαθμίζει τη συνεργία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. Πρόσθεσε επίσης ότι η ψήφισή της θα θωρακίζει την πατρίδα μας, ενδυναμώνοντας τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και επισήμανε ότι, για πρώτη φορά «προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη».

«Σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας παραλλήλως αιχμές για όσους είναι αντίθετοι με τη συμφωνία. «Όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των αεροσκαφών, ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και από τον Στρατό Ξηράς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε τις προσωπικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του για τη συμφωνία. «Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον αρχηγό τις αξιωματικής αξιωματικής και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην οχυρωθούν πάλι πίσω «από ένα αμήχανο παρών». «Το παρών σημαίνει απών από το εθνικό συμφέρον» τόνισε και απαντώντας στους όρους που θέτει ο Τσίπρας σημείωσε ότι «ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα. Η Συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου». 

Επιμένει ο Τσίπρας

Δεν θα δώσουμε «συναίνεση στο λάθος» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέμεινε στην άρνησή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία, επαναλαμβάνοντας ότι είναι «κακή». Μάλιστα στην επιχείρηση αποδόμησης της συμφωνίας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ και χωρίς εγγυήσεις για συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες» είπε, απαντώντας στην προσωπική αιχμή εναντίον του που είχε αφήσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Δικές σας κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα. Βγάλαμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη θέση. Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς, είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Κατηγόρησε τέλος τον πρωθυπουργό ότι μιλά για «εθνική ευθύνη», αλλά αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, και έκανε λόγο για «εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στο θέμα του κόστους, μιλώντας για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ». Σε παρέμβασή του πάντως, ο υπουργόςΆμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε αναληθείς τους ισχυρισμούς για υπερκοστολόγηση του Κέντρου της Καλαμάτας. Ζήτησε επίσης να μην δημιουργούνται εντυπώσεις πρώιμης σκανδαλολογίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε επίσης βιασύνη στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αμυντικών αναγκών των επόμενων δεκαετιών, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει πληγή σοβαρά από την οικονομική κρίση και ότι  δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Ρώτησε μάλιστα προσωπικά τον πρωθυπουργό «τι άλλαξε από το καλοκαίρι που έλεγε ότι η συμφωνία είναι πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;».

Μάχη στις δευτερολογίες

Στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και ξεκίνησε τις απαντήσεις του στους πολιτικούς αρχηγούς από τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος είναι επίσης κατά της συμφωνίας. «Το 2021 δεν είναι 2015 ευτυχώς και η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες για πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει».

Περνώντας δε, αμέσως, στον Τσίπρα του έθεσε το ερώτημα αν θα καταγγείλει «με ένα νόμο και ένα άρθρο» την ελληνογαλλική συμφωνία, αφού, όπως τόνισε, στο άρθρο 31 παράγραφος 4 αναφέρεται ότι μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Πείτε μας για να ξέρει και η φίλη Γαλλία και οι Τούρκοι που «δεν χαίρονται με αυτήν την συμφωνία», αλλά και «οι Έλληνες που θα προσέλθουν στις κάλπες το 2023 για να κρίνουν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Πρόσθεσε επίσης ότι το δόγμα «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» έχει αλλάξει, όπως και το δόγμα «παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing» που, όπως σημείωσε, έλεγε ο Καμμένος. Παραλλήλως, απαντώντας στα περί βιασύνης για κλείσιμο των εξοπλιστικών είπε στον αρχηγό της αξιωματικής  αντιπολίτευσης ότι «ναι» αγωνιά, όταν η Τουρκία απειλεί με casus belli.

Ο “μικρός” Μπογδάνος

Επίσης, υπερτονίζοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην πρόσφατη κρίση, απάντησε και στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν καλύπτεται η ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ». Σε ό,τι αφορά δε την “ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ”, στη διαφύλαξη της οποίας αναφέρεται κυρίως το ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι είναι γνωστό πως η ΕΕ «δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης». Για να συμπληρώσει ότι έχει θέσει το θέμα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ρώτησε τέλος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί απορρίπτει τώρα αυτό που ζητούσε τον Δεκέμβριο του 2020.

Ανταπαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν άντεξε και έβγαλε ολοφάνερα τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στην ψυχή του», χαρακτηρίζοντας εμπρηστική την ομιλά του. Είπε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στο γιατί δεν επέλεξε αυτή τη συμφωνία την Άνοιξη του 2020, τονίζοντας ότι τότε η «αγορά των φρεγατών 3,3 δισ. ήταν ακριβή (για τον Μητσοτάκη) και δεν την άντεχε η ελληνική οικονομία, ενώ σήμερα αντέχουμε τη συμφωνία των 5 δισ που είναι και οι κορβέτες μαζί, επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale και τα 2 δισ. για τη συμφωνία για την Καλαμάτα».

Σχολίασε επίσης ότι η δική του κυβέρνηση δεν είχε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά, συνοδεία πλοίων του τούρκικου πολεμικού ναυτικού, βγήκαν στην ΑΟΖ έξω από το Καστελόριζο με το Μπαρμπαρός, αλλά τότε η κυβέρνησή του «δεν βγήκε να πει ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας». «Υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του ΠΝ εκεί» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στηρίζει η Φώφη

Στην γραμμή του ΚΙΝΑΛ για στήριξη της συμφωνίας παρά τις ενστάσεις κινήθηκε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό «να έχουμε στενές σχέσεις με τη Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της». Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν», αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή».

Η  Φώφη Γεννηματά σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται μια «νέα εθνική στρατηγική» απέναντι στην Τουρκία, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την ανυπαρξία της. «Ας καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες του 19ου αιώνα που έμειναν στα χαρτιά» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε συνολικά στην κατάσταση της χώρας, τονίζοντας στον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν τρία σημαντικά προβλήματα. Η  πανδημία, που δεν έχει τελειώσει με ευθύνη της κυβέρνησης, η ακρίβεια και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και «η απειλή της ακροδεξιάς» για την οποία είπε ότι οι αντιλήψεις της «παραμένουν» και μέσα στη ΝΔ.

Η μάχη της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από το ΚΚΕ ανακοίνωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά την άμυνα της χώρας αλλά το πλιάτσικο του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή. Πρόσθεσε επίσης ότι όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο διαψεύδονται από τα ίδια τα κείμενα των συμφωνιών.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε διεξοδικά στο άρθρο 18, το οποίο προβλέπει τη διάθεση των υποδομών της χώρας ως βάση στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολυεθνικές δομές, όπως στο Μάλι, στο Σαχέλ και αλλού. «Τί δουλειά έχουν εκεί οι ελληνικές δυνάμεις, και τί συμφέροντα έχει εκεί ο ελληνικός λαός;» ρώτησε την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «κοροϊδεύει ξεδιάντροπα και προκλητικά». Έκανε τέλος λόγο για επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι