Τι κάνουν άλλα κράτη με την ακρίβεια
13/10/2021Κάθε κυβέρνηση ενεργεί ανάλογα με την πολιτική της για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την άνοδο τω τιμών βασικών αγαθών, όπως τροφίμων, καυσίμων και στέγης. Ο Μπάιντεν επέλεξε να αυξήσει κατά 5,9% τα προνοιακά επιδόματα, καθώς οι τιμές έχουν πάρει φωτιά και στις ΗΠΑ, ενώ η Κομισιόν ζήτησε να ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδήματα, επικυρώνοντας ουσιαστικά, τελευταία και καταϊδρωμένη, όσα πολλά κράτη-μέλη κάνουν ήδη.
Η αύξηση κατά 5,9% στις ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί τον τελευταίο μισό αιώνα, όσον αφορά τα επιδόματα, τα οποία πάντως ουσιαστικά αποτελούν σχεδόν το 50% του συνολικού εισοδήματος του 20% των νοικοκυριών της χώρας. Όπως γράφει το Bloomberg, ήδη από τον Αύγουστο άρχισαν να σκαρφαλώνουν οι τιμές και οι οικονομικοί αναλυτές δεν ανησυχούν μόνον για τις τιμές των τροφίμων ή της βενζίνης, αλλά και για τις τιμές ενοικίασης ή αγοράς κατοικιών, που ακολουθούν εξίσου ξέφρενη πορεία.
Η Κομισιόν, σε ό,τι αφορά στα καθ’ ημάς, ανακοινωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση, που κάποιοι από πολιτική σκοπιμότητα αποδίδουν και στη Ρωσία, θεωρώντας ότι παίζει σε πολιτικό επίπεδο το “χαρτί” του φυσικού αερίου. Ο Πούτιν από πλευράς του επιμένει ότι «αυτά είναι ανόητες προπαγάνδες» και η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει όσο φυσικό αέριο χρειάζονται οι καταναλωτές στην Ευρώπη. Τονίζει όμως ότι «και η ΕΕ δεν φρόντισε να εκταμιεύσει φυσικό αέριο όσο ήταν φτηνό, το έκαψε όλο και τώρα ζητάει υπέρογκες ποσότητες, στις οποίες πάντως η Ρωσία θα ανταποκριθεί».
Η Κομισιόν, στη σημερινή ανακοίνωσή της, αφου συστήνει να στραφούμε όλοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοινώνει μέτρα που μπορουν να πάρουν τα κράτη-μέλη για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ή φυσικού αερίου, χωρίς να παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην ουσία η Κομισιόν ήρθε να εγκρίνει τα μέτρα που ούτως ή άλλως παίρνει κάθε κράτος χωριστά. Συνιστά να ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και οι εταιρείες με στοχευμένες μειώσεις φορολόγησης και να μην κόβεται το ρεύμα.
Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός καλπάζει
Στις ΗΠΑ οι τιμές πήραν φόρα και η κυβέρνηση ανησυχεί για τις πληθωριστικές τάσεις. Ο δείκτης καταναλωτή σκαρφάλωσε τον Σεπτέμβρη στο 5,4% ενώ τον Αύγουστο ήταν ήδη στο 5,3%. Ο Λευκός Οίκος όπως γράφει το Bloomberg αντιμετωπίζει έναν πληθωρισμό που δεν τον περίμενε, όχι τουλάχιστον τόσο γρήγορα και τόσο κάθετο. Αν και η κυβέρνηση περίμενε οι τιμές του Αυγούστου να ξεφουσκώσουν κάπως αισθητά, αυτό δεν συνέβη. Στις ΗΠΑ ο κόσμος παραπονιέται ότι το κρέας και τα αυγά, προϊόντα μεγάλης κατανάλωσης στη χώρα, έχουν ακριβύνει πολύ, όπως και οι κατοικίες και τα καύσιμα.
Οι αυξήσεις που εξαγγέλθηκαν εν τω μεταξύ δεν καλύπτουν το υψηλό κόστος ζωής και οι New York Times εκτιμούν ότι αυτό θα μειώσει την δημοφιλία του Δημοκρατικού Κόμματος και του Μπάιντεν προσωπικά. Η πρόβλεψη είναι ότι η ανοδική πορεία στις τιμές δεν θα ανακοπεί σύντομα. Οι τιμές στις ΗΠΑ είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν με το που άρχισε να υποχωρεί κάπως το κύμα της πανδημίας και ο κόσμος άρχισε να κινείται και να ξοδεύει περισσότερο. Αυτό αρχικά εξελήφθη ως φυσική αντίδραση μετά την κρίση της πανδημίας και τις καραντίνες, όμως οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν σταθερά καθώς ανέβαινε η ζήτηση. Η γενική εικόνα είναι ότι “θα είναι σφιχτό όλο το 2022”.
Από το προνοιακό επίδομα που θα λάβει αύξηση σχεδόν 6% θα ωφεληθούν 70 εκατομμύρια άτομα ή περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Στις ΗΠΑ δικαιούται επίδομα σχεδόν το 90% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών
Ακρίβεια σε Βρετανία και Γαλλία
Οι τιμές στα βρετανικά σούπερ μάρκετ, ειδικά στα φρέσκα προϊόντα, έχουν αυξηθεί κατά 2%, κάτι που για την Ελλάδα μοιάζει σχεδόν αστείο, αφού δυστυχώς στη χώρα μας οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί επίσης οι λογαριασμοί για το ρεύμα ή γενικά την ενεργειακή κάλυψη των νοικοκυριών. Οι Τράπεζες ενημέρωσαν τον κόσμο να ετοιμάζεται για αύξηση των επιτοκίων.
Υπολογίζεται ότι ένα νοικοκυριό εκεί πρέπει να ξοδεύει το μήνα στο σούπερ μάρκετ περίπου 7 ευρώ παραπάνω από όσα ξόδευε πέρσι τον Οκτώβρη. Όπως λογαριάζουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ένα μέσο νοικοκυριό εκεί ξοδεύει 390 λίρες ή 460 ευρώ το μήνα για τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ. Κάποια σούπερ μάρκετ έχουν συγκρατήσει τις τιμές, ενώ άλλα όχι. Παρατηρείται και εκεί ένα “μεταπανδημικό ξέσπασμα σε κατανάλωση”, αφού ο κόσμος καταναλώνει 8% περισσότερα από όσο τον αντίστοιχοι μήνα του 2019.
Υπενθυμιζεται ότι πριν από δυο εβδομάδες οι Βρετανοί κυκλοφορούσαν με μπιτόνια και έψαχναν βενζίνη πόρτα-πόρτα, επειδή σημειώθηκε μεγάλη έλλειψη σε καύσιμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οφειλόταν σε έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων, που λόγω Brexit έφυγαν από την χώρα. Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις τιμές στα καύσιμα, την έλλειψη καυσίμων, αλλά και τους μειωμένους ανέμους που μείωσαν την παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες, ξανάβαλε μπροστά το… κάρβουνο και τους γαιάνθρακες.
Στη Γαλλία το ντίζελ έφτασε το 1,53 ευρώ και οι Γάλλοι εξανέστησαν (στην Ελλάδα είναι 1,47 και δεν εξανέστη κανείς). Σημειωτέον δε ότι στο Παρίσι ο μέσος μισθός είναι 2.900 ευρώ και στην Αθήνα 810. Ανησυχεί και ο Μακρόν ότι οι τιμές σε καύσιμα και αγαθά προσεγγίζουν τις τιμές που είχαν πυροδοτήσει το 2018 το κίνημα με τα “κίτρινα γιλέκα”. Τα “γιλέκα” είχαν ξεκινήσει με αφορμή την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.
Με την πανδημία οι τιμές έπεσαν καθώς μειώθηκε κάθετα η κατανάλωση. Τώρα όμως η κατανάλωση πήρε μπροστά και στη Γαλλία. Στις καραντίνες το ντίζελ είχε πέσει στο 1,16 ευρώ. Η τρέχουσα αύξηση στη Γαλλία δεν οφείλεται όπως στου 2018 σε φορολογική επιβάρυνση, αφου μετά τον ξεσηκωμό η επιπλέον φορολόγηση στα καύσιμα έπαυσε. Οφείλεται στην διεθνή άνοδο των τιμών. Ομως και στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα και σε πολλά κράτη, ούτως ή άλλως το 50% έως 60% της τιμής του καυσίμου είναι εξαρχής φόρος ή τέλος.
Στη Γαλλία δόθηκε λόγω της ακρίβειας αύξηση της τάξης του 2,2% στο βασικό μισθό, αλλά τα συνδικάτα πριν από μια εβδομάδα διοργάνωσαν διαδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις γαλλικές πόλεις, θεωρώντας το ποσοστό αυτό εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με την άνοδο των τιμών και το σημαντικά υψηλότερο κόστος ζωής σε σύγκριση με το 2019. Να σημειώσουμε δε ότι ο βασικός μισθός στη Γαλλία είναι 1.589 ευρώ.