Σε ποιες χώρες σημειώνεται ρεκόρ θανάτων – Σύγκριση με την Ελλάδα
20/10/2021Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων σε απόλυτους αριθμούς χθες καταγράφηκε στη Ρωσία, στην Ρουμανία και στην Ουκρανία, χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή. Οι θάνατοι στις χώρες αυτές αφορούν και την Ελλάδα έμμεσα, με την έννοια ότι δείχνουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, την στιγμή που οι πληθυσμοί τους συχνά-πυκνά μετακινούνται προς την χώρα μας κυρίως για εργασιακούς λόγους και το χειμώνα.
Επιπλέον, στις χώρες αυτές κυοφορούνται νέες μεταλλάξεις, όπως έγινε και με την περίφημη Δέλτα που γεννήθηκε στην υπο-εμβολιασμένη Ινδία. Η Ελλάδα εν τω μεταξύ σήμερα είχε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, που πιθανόν να οφείλεται σε αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό βέβαια, μέχρις ότου ο ΕΟΔΥ αποφασίσει να δίνει χωριστά και τακτικά τα σχολικά κρούσματα.
Όμως λογικά, επειδή τα κρούσματα σκαρφαλώνουν περίπου δύο φορές την εβδομάδα, τεκμαίρεται (χωρίς καμία βεβαιότητα) ότι αυτά τα “υψηλά” προκύπτουν από την ενσωμάτωση στα ημερήσια κρούσματα των rapid test που κάνουν δις εβδομαδιαίως οι μαθητές που έχουν θετικά self test. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, επισήμως τα σχολικά κρούσματα ήταν στα περίπου 600-700 την ημέρα.
Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι τα κρούσματα στα παιδιά είναι λιγότερα από του Αυγούστου, την στιγμή που το καλοκαίρι ήταν κλειστά τα σχολεία! Σήμερα το υπουργείο έχει έναν χάρτη που εμφανίζει μόλις δύο τμήματα σε αναστολή λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα ήταν κλειστές 25 τάξεις.
Και ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε και συνεχίζει να ανακοινώνει μια φορά την εβδομάδα ότι το 1/3 των κρουσμάτων αφορά σε παιδιά, η πολιτεία από την άλλη παρουσιάζει ότι από τις 25 κλειστές σχολικές τάξεις την περασμένη βδομάδα, σήμερα είναι κλειστές μόνον δύο. Υπενθυμίζεται βέβαια και η βασική πρόβλεψη του συστήματος, ότι για να τεθεί σε αναστολή μια τάξη, πρέπει να είναι φορείς πάνω από 10 μαθητές σε αυτήν.
Τι συμβαίνει στις ΜΕΘ
Όσον αφορά στους ενηλίκους, οι εμβολιασμένοι σε ΜΕΘ από 10% στην αρχή του τρέχοντος κύματος έφθασαν το 12,3 και είναι 44 στους συνολικά 356. Στους 356 περιλαμβάνονται και όσοι είχαν προλάβει να κάνουν μόνον την πρώτη δόση του εμβολίου. Στα νοσοκομεία εξακολουθούν να εισάγονται κατά μέσο όρο 200 ασθενείς την ημέρα και στις ΜΕΘ τις Βόρειας Ελλάδας πεθαίνουν άνθρωποι εν αναμονή κλίνης.
Εκεί οι ΜΕΘ είναι πλέον πλήρεις και η λίστα έχει αναμονή τριών-τεσσάρων ημερών, με αποτέλεσμα άτυχοι ασθενείς να υποκύπτουν. Σημειωτέον, ότι στις ΜΕΘ δεν έχει κανένα νόημα να εισαχθεί κάποιος την τελευταία στιγμή, γιατί αν η διασωλήνωση δεν γίνει εγκαίρως, είναι κατά κανόνα “δώρο-άδωρο”. Χθες υπέκυψαν άλλοι 29 ασθενείς με το συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα να φτάνει τους 15,447 και με τα ημερήσια κρούσματα να είναι σήμερα 3.739.
Ρεκόρ θανάτων στη Ρωσία
Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές κύμα λοιμώξεων, αλλά δεν δέχεται ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων. Καλεί τους ηλικιωμένους να μείνουν το επόμενο τετράμηνο στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με κόσμο, εκτός και αν συντρέχει σοβαρός λόγος. Στις επιχειρήσεις, το κράτος συνέστησε να επαναφέρουν άμεσα στην τηλεργασία, τουλάχιστον στο 30% των εργαζομένων. Τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν εκεί τις 33.000 και οι θάνατοι τους 1.015. Στην Ρωσία έχουν χαθεί συνολικά 225.325 ζωές.
Η ομοσπονδία παρότι διαθέτει το SputnikV και το μονοδοσικό Sputnik Light, φαίνεται πως δεν έχει τελικά επαρκείς ποσότητες ούτε προς εξαγωγή, αλλά ούτε και για τον πληθυσμό της ομοσπονδίας της (145 εκατομμύρια). Έχει εμβολιαστεί μόλις το 32%, με εξαίρεση τη Μογγολία όπου έχει εμβολιαστεί το 65%. Oι αρχές της Ρωσίας ανησυχούν και για έναν ακόμη λόγο: έχουν πλέον πολλά παιδιά με έντονη συμπτωματολογία,
Στο προηγούμενο κύμα τα παιδιά ήταν κατά κανόνα ασυμπτωματικοί φορείς. Οι περισσότεροι νεκροί (86% των θανόντων), όπως ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας της Ομοσπονδίας, είναι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι. Όμως η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω μεγάλης αύξησης των παιδιατρικών ασθενών.
Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες
Στη Ρουμανία, μια χώρα με 19 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφηκαν 561 θάνατοι σε μια μέρα. Εκεί έχει εμβολιασθεί μόλις το 29%. Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφονταν 380 θάνατοι. Κάθε ημέρα εδώ και ένα μήνα η χώρα καταγράφει πάνω από 15.000 κρούσματα ημερησίως. Στη Ρουμανία έχουν ήδη χαθεί 42.616 ζωές.
Δραματική είναι όμως η κατάσταση και στην Ουκρανία, όπου από τα 45 εκατομμύρια του πληθυσμού, έχει εμβολιασθεί πλήρως μόνον το 15%. Εκεί πέθαναν χθες 470 άνθρωποι και τα κρούσματα έφθασαν τα 17.000 ημερησίως. Συνολικά έχουν χαθεί εκεί 61.439 ζωές. Πολύ ανησυχητική είναι και η εικόνα από τη Βρετανία, που έχει εφαρμόσει ένα αμφιλεγόμενο σύστημα εμβολιασμού, καθώς ακολούθησε την πολιτική “μια δόση για όλους και για τη δεύτερη… βλέπουμε”!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δεύτερες δόσεις, είτε του AstraZeneca είτε άλλων εμβολίων, να γίνονται κυριολεκτικά όποτε λάχει! Εκεί τα ημερήσια κρούσματα έφθασαν τις 45.000 (πληθυσμός 67 εκατομμυρίων) και οι θάνατοι τους 233. Στη Βρετανία συνολικά έχουν χαθεί 138.629 ζωές και κυβέρνηση έβλεπε κάμψη της πανδημίας μέχρι πρόσφατα, όμως η άνοδος στους αριθμούς των θανάτων θορυβεί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Η θέση της Ελλάδας
Όμως αν και οι απόλυτοι αριθμοί κάνουν τους Έλληνες να αισθάνονται καλύτερα, εντούτοις σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα είναι σε κακή σειρά. Με δυο λόγια, πεθαίνουν περισσότεροι Έλληνες, παρά Γερμανοί ή Δανοί ή Νορβηγοί. Στην Ευρώπη χειρότερα τα πήγαν οι Βέλγοι, που είχαν μια πρωτοφανή κακοδιαχείριση και οι Ιταλοί, που έμπλεξαν με τον κορονοϊό πρώτοι στην Ευρώπη και βρέθηκαν απόλυτα απροετοίμαστοι. Οι άλλοι που τα πήγαν χειρότερα από την Ελλάδα, ήταν κυρίως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Η Ελλάδα είναι 65η με αριθμό θανάτων 1,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή ίδιο με της Ρωσίας, του Ιράν, της Ουκρανίας, της Σουηδίας (που είχε πάρει εξαρχής τις αποφάσεις της για την ανοσία της αγέλης) και της Ναμίμπια. Και υπάρχει και χειρότερη κατάταξη, επικαιροποιημένη, γιατί η προαναφερόμενη μετρά συνολικά τους νεκρούς της πανδημίας σε βάθος σχεδόν διετίας. Στην κατάταξη από τον Αύγουστο και μετά, η Ελλάδα είναι πρώτη σε αριθμό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τους Financial Times αλλά και με την ευρωπαϊκή παρουσίαση για τον Covid ανά μήνα.