Οργή της Τουρκίας για την τριμερή και την έκθεση της Κομισιόν
19/10/2021Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μία νέα προκλητική ανακοίνωση εις βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας, έπειτα από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αποφεύγοντας να επιτεθεί κατά της αιγυπτιακής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Την ένταση στην περιοχή προκαλεί το δίδυμο Ελλάδας-Κύπρου και οι μαξιμαλιστικές και οι παράνομες αξιώσεις για τα θαλάσσια δικαιώματα, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο…» συμπληρώνει.
Τέλος, αναφέρεται και στη Λιβύη, όπου υπογραμμίζει: «Επιπλέον, είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, που υποστήριξαν ορισμένες παράνομες οργανώσεις και οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση της χώρας, να στοχεύουν τώρα το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».
Αντίδραση και την έκθεση της Κομισιόν
Όμως, στην αντεπίθεση πέρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «σε μια εποχή που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση, στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση διπλού τύπου για τις σχέσεις με τη χώρα μας».
Αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης για το 2021 και τις εκθέσεις ανά χώρα που ετοιμάστηκαν για όλες τις υποψήφιες και δυνητικές υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Επίσης, αναφέρει ότι «δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες κριτικές, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Παρά τις εκκλήσεις μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου είναι απαράδεκτο να θέλει η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη διάσταση της μετανάστευσης της Συμφωνίας στην Έκθεση και δεν αναφέρει τις δικές της υποχρεώσεις ενώ επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, να διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα».
Ακόμα επισημαίνει ότι «Απορρίπτουμε επίσης τις ασυνεπείς και μεροληπτικές ε/κ και ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αν και έχουμε κάνει όσα είναι αναγκαία εκ μέρους μας για τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, λυπούμαστε που η ΕΕ επιμένει να μην αποδίδει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη»
Τι λέει η Κομισιόν
Η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει την σοβαρή οπισθοδρόμηση στις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την απόδοση δικαιοσύνης. Αντίθετα, θετικά σημεία καταγράφονται στο οικονομικό μέτωπο, αλλά και στη φιλοξενία προσφύγων. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της.
Αναμένει, επίσης, από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στις συνομιλίες.
Η Κομισιόν επιπλέον επισημαίνει, αναφορικά με τα Βαρώσια, ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει πίσω άμεσα τις μονομερείς ενέργειες που ανακοινώθηκαν στις 20 Ιουλίου 2021 και όλα τα βήματα που έγιναν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020, τα οποία αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.