ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Σαλμάν – Το μήνυμα στην Άγκυρα

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Σαλμάν – Το μήνυμα στην Άγκυρα

Την ευκαιρία να αναδείξει, για άλλη μία φορά, ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Ριάντ. Μια επίσκεψη με πολλές επαφές, στις οποίες επιβεβαιώθηκε και πάλι το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχαμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος είναι φυσικά οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Στόχος του θα είναι βεβαίως η εδραίωση και η περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας. Παραλλήλως, επανέλαβαν τη σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας, αντικείμενο του οποίου είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

Ενέργεια και επενδύσεις με Σαλμάν 

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σταθερό και σημαντικό» εταίρο το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας τον «σημαίνοντα» ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή και πέραν αυτού.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και υπέρ του διαλόγου, στη βάση όμως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Ειδικά για την Τουρκία ο πρίγκιπας Σαλμάν δεν ήτα δύσκολος ακροατής των όσων είπε ο πρωθυπουργός. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι και στα καλύτερά τους, εξαιτίας των Αδελφών Μουσουλμάνων και της εμπλοκής του Ερντογάν σε χώρες του Κόλπου. Οι σχέσεις Ριάντ και Άγκυρας έφτασαν μάλιστα σε οριακό σημείο, με αφορμή την φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει μάλιστα τότε ευθέως την βασιλική οικογένεια και προσωπικά τον πρίγκιπα διάδοχο.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν αρκέστηκε, από την πλευρά του, στο να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για τη διάθεση, από την Ελλάδα, μιας συστοιχίας Patriot για την ενίσχυση της άμυνας του Βασιλείου. Ενέργεια η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε πάντως, στο πλαίσιο της εκεί επίσκεψής του, και με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι εργάζονται  για τη μεταφορά και την εγκατάσταση της συστοιχίας των Patriot.

Δεν βλέπει γεωπολιτική απειλή ο Μητσοτάκης

Αν και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ριάντ είχε έντονο οικονομικό χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός τόνισε σε όλες τις επαφές του τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν Αθήνα και Άγκυρα τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Το ίδιο έκανε και στην συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο John Defterios, στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, στο Ριάντ, τονίζοντας ότι «έχουμε (με τη Σαουδική Αραβία) τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά το μεταναστευτικό, την ενεργειακή ασφάλεια και την σταθερότητα, σημειώνοντας και πάλι την προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις στρατηγικές συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά και στις συμφωνίες με την Αίγυπτο κα το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Με πρόσφατη δε την συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση και με αφορμή την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την στροφή στην “πράσινη ενέργεια” έριξε και την πρόταση «αν η περιοχή του Κόλπου μπορεί να παράγει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, τότε η Ελλάδα μπορεί να είναι transit χώρα».

Αναφερόμενος τέλος στην συμπεριφορά της Τουρκίας εξέφρασε την άποψη ότι «είμαστε ασφαλείς» και την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι νομίζει πως η Τουρκία «στο τέλος της ημέρας θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Άγκυρα «κάποια στιγμή, θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας για να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμεί, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx