Για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ο βιτριολιστής ιερέας
29/10/2021Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της 36χρονης βιτριολίστριας που σημάδεψε την ζωή μιας γυναίκας από ερωτική αντιζηλία και εμμονή, ο συνήγορός της ζήτησε να κριθεί επιεικώς, όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά για βαριά σκοπούμενη βλάβη «όπως έγινε και με τον ιερέα που έριξε βιτριόλι σε μητροπολίτες». Όμως σήμερα έγινε γνωστό ότι άλλαξε το κατηγορητήριο και για τον βιτριολιστή ιερέα.
Η 36χρονη καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη για την ρίψη του καυστικού υγρού, καθώς δεν της αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Η κατηγορία παρέμεινε αμετάβλητη (απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση). Όμως ο ιερέας μέχρι προχτές, βαρύνονταν μόνο με την κατηγορία της βαριά σκοπούμενης βλάβης. Τώρα που αυτό άλλαξε εις βάρος του, ο συνήγορός του διαμαρτύρεται:
«Πώς μπορεί να θεωρηθεί η ρίψη καυστικού υγρού από μακριά ως απόπειρα ανθρωποκτονίας; Γιατί άλλαξαν το κατηγορητήριο;», λέει διαμαρτυρόμενος. Η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή είναι βαρύτερη και από εκείνην που αντιμετώπισε η 36χρονη, αφού θεωρεί ότι ο ιερέας είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση για πολλά άτομα. Υπενθυμίζεται ότι ο 37χρονος ιερέας στις 25 Ιουνίου είχε ρίξει βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη. Ο ίδιος βρισκόταν στον εξώστη και οι μητροπολίτες συνεδρίαζαν στον ισόγειο.
Η ανακρίτρια φέρεται να άλλαξε την κατηγορία με βάση τις καταθέσεις των μητροπολιτών, αλλά και τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας που αποδεικνύει ότι το καυστικό υγρό ήταν βιτριόλι. Σε δήλωσή του ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ανδρέας Θεοδωρόπουλος ανέφερε: «Απορώ γιατί η εισήγηση της κυρίας ανακρίτριας μετά από τρεις μήνες από την απολογία του κατηγορουμένου αλλάζει και για ποιο λόγο αλλάζει».
Συμπλήρωσε ότι εκτιμά ότι αυτή η κατηγορία θα καταπέσει στο συμβούλιο, το οποίο μετά την ανάκριση θα συγκληθεί, αλλά και στο δικαστήριο, «γιατί είναι κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η εκ του μακρόθεν ρίψις του υγρού ως απόπειρα ανθρωποκτονίας», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Το παρελθόν του βιτριολιστή ιερέα
Στην πρώτη απολογία του ο υπό καθαίρεση ιερέας είχε δηλώσει μετανιωμένος για την πράξη του, υποστηρίζοντας ότι είχε προμηθευτεί το καυστικό υγρό για να κάνει κακό στον εαυτό του, σε περίπτωση που εκδιδόταν αρνητική απόφαση για τον ίδιο από το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ο ιερέας καθαιρέθηκε για υπόθεση ναρκωτικών στο πρωτοβάθμιο, όπως και στο δευτροβάθμιο.
Είχε τεθεί αρχικά σε αργία για επεισόδιο σε εκκλησία της Βέροιας το 2015. Εκεί μέσα στην εκκλησία γινόταν κινηματογράφηση λαογραφικής εκπομπής, όμως στη διάρκεια της λειτουργίας ο ιερέας διαπληκτίσθηκε με έναν ψάλτη και το συνεργείο το κατέγραψε. Όταν οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να παραδώσουν το φιλμ, ο ιερέας και άλλοι μαζί του, επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους.
Η αργία δεν κράτησε πολύ, παρότι υπήρχαν και καταγγελίες για οικονομικές παρατυπίες στην ενορία. Τον επανέφεραν αλλά τον τοποθέτησαν σε άλλη ενορία. Τον Ιούνιο του 2018 συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, σε αστυνομικό έλεγχο κάποιοι νεαροί είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικές ουσίες και κατέθεσαν ότι τους τις είχε δώσει ο ιερέας.
Οι αστυνομικοί έθεσαν τον ιερέα υπό παρακολούθηση και τον συνέλαβαν με μικροποσότητα κοκαΐνης. Ο ίδιος τότε είχε πει ότι βρέθηκε σε στιγμή αδυναμίας και ότι είχε το 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης για προσωπική του χρήση. Οι μητροπολίτες αποφάσισαν την καθαίρεσή του και το σοβαρό επεισόδιο με το βιτριόλι σημειώθηκε όταν η απόφαση της καθαίρεσης κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό και οριστικοποιήθηκε.
Τότε ο ιερέας άρχισε να “ραντίζει” τους μητροπολίτες με δίλιτρα μπουκάλια που περιείχαν βιτριόλι. Τρεις μητροπολίτες και ο γραμματέας του δικαστηρίου νοσηλεύθηκαν με εγκαύματα ενώ άλλοι τέσσερις με ελαφρότερα εγκαύματα έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. O μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος ο οποίος είχε εγκαύματα στο μάτι του διέφυγε τον κίνδυνο ενώ στο σύνολό τους οι μητροπολίτες αλλά και ο γραμματέας του δικαστηρίου, παρά τα εγκαύματα στην πλάτη και γενικότερα στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο και στα αυτιά που έχουν υποστεί δεν έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες.