Νέα μέτρα “ψήνουν” Μητσοτάκης-Τσιόδρας
30/10/2021Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα έχει προκαλέσει σειρά συσκέψεων στο Μαξίμου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας το επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά, για τα πιθανά νέα μέτρα που θα χρειαστούν και μάλλον θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Η επωδός ότι το πρόβλημα αφορά μόνον ανεμβολίαστους, δεν ισχύει στην ουσία και το υπουργείο Υγείας γνωρίζει ότι το 12% των νεκρών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Παρά την μεγάλη αύξηση θανάτων, διασωληνώσεων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση (όπως και όλες οι ευρωπαϊκές εξάλλου), αποκλείει οποιασδήποτε μορφής lockdown και συζητεί τρόπους να συνεχίσουν όλοι τη ζωή τους κανονικά με μοναδικό όπλο τη μάσκα και τον εμβολιασμό. Για τον τελευταίο τέθηκε επί τάπητος και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση, κάτι που όμως αποκλείσθηκε, καθώς δεν έχει ψηφιστεί πουθενά σε δυτική χώρα τέτοιος νόμος.
Ακόμη και στο Τουρκμενιστάν όπου εφαρμόσθηκε θεωρητικά από τον Ιούλιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων ανεξαιρέτως (άνω των 18 ετών), η εφαρμογή του νόμου “σκάλωσε” και έχει εμβολιασθεί μέχρι στιγμής μόλις το 54%. Σήμερα από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων (4.696), 38 θάνατοι, 277 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία και συνολικά 404 διασωληνώσεις.Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 344 (85.15%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (14.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Στις συσκέψεις φέρεται να πριμοδοτείται τελικά η τρίτη δόση που από χθες άρχισε και για τους 50ρηδες. Συγκεκριμένα από χτες στέλνονται SMS για τρίτη δόση σε όσους έχουν ηλικία άνω των 50 ετών και έχει παρέλθει εξάμηνο από την δεύτερη δόση τους ή από το μονοδοσικό της J&J.
Όσοι έκαναν το μονοδοσικό ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν SMS για δεύτερη δόση και ότι αυτή θα είναι αρχικά της Pfizer και ίσως το Δεκέμβριο, της Moderna. Από τις 10 Οκτωβρίου έχει δρομολογηθεί η τρίτη δόση και για όλους τους ευπαθείς ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλαδή από 12 ετών και άνω, καθώς πολλοί δεν αναπτύσσουν αντισώματα λόγω των νοσημάτων τους αλλά και όσοι αναπτύσσουν, επειδή ακριβώς κινδυνεύουν εξαιτίας της ευπάθειάς τους, κρίθηκε απαραίτητο να πάρουν μια ενισχυτική δόση.
Τα παιδιά
Όσον αφορά στα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο εμβολιασμός τους αρχίζει στις ΗΠΑ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το εξετάσει βαθύτερα το ζήτημα και δεν θα λάβει απόφαση πριν από το Δεκέμβριο. Στις περισσότερες χώρες η στάση της κοινής γνώμης στο θέμα του εμβολιασμού αυτών των ευαίσθητων ηλικιών είναι αρνητική, ειδικά όταν συνεκτιμάται το γεγονός ότι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο (οι άνω των 60) είναι ανεμβολίαστοι σε πολύ υψηλό ποσοστό. Στην Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί πάνω από 600.000 ηλικιωμένοι.
Όμως το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού –ακόμη και παιδιών– φαίνεται πως συζητείται με περισσότερη ένταση διεθνώς το τελευταίο δίμηνο, καθώς (όπως ενημέρωσε χθες και ο ΠΟΥ), ίσως επίκειται μετάλλαξη που δεν θα μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε φαρμακευτικά ούτε με τα υπάρχοντα εμβόλια. Η μετάλλαξη αυτή θεωρείται ότι μοιραία κάποια στιγμή θα εμφανισθεί, επειδή έχουμε πλέον το επικίνδυνο μείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων σε χώρες με υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων. Αυτό είναι ένα είδος “κοκτέιλ Μολότοφ” για τις επιδημίες, επειδή σε αυτό το περιβάλλον γεννώνται οι νέες ανθεκτικές μεταλλάξεις, όπως έγινε εξάλλου και με την ινδική.
Υπενθυμίζεται ότι η ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα, που είναι εξαιρετικά μεταδοτικότερη των προηγουμένων και πιο ανθεκτική σε κάποια εμβόλια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Η Ινδία παράγει προς εξαγωγή τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο, εντούτοις έχει καλύψει εμβολιαστικά μόλις το 23% του δικού της, διόλου ευκαταφρόνητου πληθυσμού των 1,4 δισ. ψυχών.
Βομβαρδισμός με SMS
Η κυβέρνηση παρακολουθεί μέχρι στιγμής μάλλον αμήχανα την κατάσταση, καθώς έχει άρει ακόμα και ανώδυνα μέτρα, όπως τις κάρτες εισόδου σε σούπερ μάρκετ για τον έλεγχο του αριθμού των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο. Εξετάζει τώρα μήπως ειδικά στις περιοχές με εντονότερο πρόβλημα (τις βόρειες αλλά και εκείνες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού) μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους (από 1,5 μέτρο στα 2), για να περιοριστεί η πληρότητα.
Επίσης σκέφτονται να μειώσουν τον αριθμό όσων επιτρέπεται να κάθονται σε ένα τραπέζι (είχε επιτρέψει να φτάσουν τους 10 και τώρα εξετάζεται η επαναφορά στους 6). Υπάρχει επίσης η σκέψη, οι εργαζόμενοι στην εστίαση να κάνουν και τρίτο rapid test μέσα στην εβδομάδα. Στο στόχαστρο εν γένει βρίσκονται οι λεγόμενοι μεικτοί χώροι, όπου συνδιασκεδάζουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Υπάρχουν σκέψεις στις περιοχές με έντονο πρόβλημα και χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού να κλείσουν ίσως τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Παράλληλα από την Δευτέρα θα στέλλονται καθημερινά SMS σε όλους τους ανεμβολίαστους μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν. Τα στοιχεία τους ελήφθησαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ενώ ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης έχει αποκλείσει με δηλώσεις του τόσο τοπικά λοκντάουν, όσο και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Κατηγορίες από ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι για την κυβέρνηση η πανδημία δεν υπάρχει και «επαναλαμβάνει τα λάθη που έκανε και πέρσι τον Οκτώβριο, τα οποία μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε αναγνωρίσει, όμως φέτος τα ξανακάνει. Ένα χρόνο μετά, λες και δεν πέρασε ούτε μια ημέρα για τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχρισε υπουργό κάποιον που παλαιότερα πρωτοστατούσε στην αμφισβήτηση της επιστήμης και των εμβολίων και πιο πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν», αναφέρει.
«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, έχουν αποφασίσει να μην ενισχύουν το ΕΣΥ και να μην προωθούν τα φαρμακευτικά προγράμματα για να μην παραδεχτούν την ανεπάρκειά τους να τα φέρουν νωρίτερα. Να μη συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι και αυτό το χειμώνα θα χάσουμε άδικα πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες. Ας αναθέσουμε σε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής, να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος», καταλήγει.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής από τη μεριά του προειδοποιεί ότι «το πέμπτο κύμα ήρθε χωρίς να πάρουμε ανάσα από το τέταρτο και θα κορυφωθεί μέσα στο Νοέμβριο. Θα καμφθεί το Δεκέμβριο και μετά θα έχουμε πάλι έξαρση. Οι ευάλωτες ομάδες έχουν εμβολιαστεί οπότε θα συνεχίσει η κοινωνία και η οικονομία να υπάρχει όπως σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δοθεί όμως προτεραιότητα στην τρίτη δόση», είπε.
Οι 200 εισαγωγές ημερησίως
Η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% και υπάρχει λίστα αναμονής, στην δε Αθήνα που τώρα αρχίζει να παρουσιάζει έξαρση, η πληρότητα είναι στο 75%, σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν προβάλλεται επαρκώς, είναι ότι καθημερινά πάνω από 1.500 άτομα πηγαίνουν στα νοσοκομεία με έντονα συμπτώματα κορονοϊού και εισάγεται, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, μόλις το 10%, επειδή δεν επαρκούν οι κλίνες. Η σύσταση προς το 90% είναι να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι και να επανέλθουν στο νοσοκομείο μόνον αν διαπιστώσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, όμως η τακτική αυτή είναι παρακινδυνευμένη. Πανελλαδικά εισάγονται 200-240 ασθενείς την ημέρα.
Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η κα Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, εξέφρασε την ανησυχία της ότι σταδιακά θα χρειαστεί να δοθούν κι άλλες κλίνες από την κοινή νοσηλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αφενός η προσέλευση είναι μεγάλη, αφετέρου όλα τα νοσοκομεία είναι αποδυναμωμένα σε προσωπικό, καθώς συνολικά 750 εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή. Και βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάτι που θα αποσυμφόριζε πολύ τα νοσοκομεία από περιστατικά ασθενών που δεν χρειάζονται νοσηλεία», είπε.