Μία από τα ίδια στη Γλασκώβη – Θα δει τον Μπάιντεν ο Ερντογάν
31/10/2021Ξεκίνησε χθες η σύνοδος των ηγετών της G-20 (είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο) στη Ρώμη. Οι 20 αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτός είναι και ο λόγος που “κρατάνε στα χέρια τους” το καυτό ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Με τη λήξη των εργασιών της συνόδου του G-20 στη Ρώμη, πολλοί από τους συμμετέχοντες ηγέτες θα μεταβούν στη Γλασκώβη για τη σύνοδο του ΟΗΕ που έχει θέμα το κλίμα. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς οι συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός, όμως, ότι τόσο ο Ρώσος όσο και ο Κινέζος πρόεδρος δεν θα είναι φυσικά παρόντες στη σύνοδο της Γλασκώβης ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών.
Αν προσθέσει κανείς και την αδυναμία του προέδρου Μπάιντεν να πείσει το ίδιο του το κόμμα στο Κογκρέσο να στηρίξει εξ ολοκλήρου το πακέτο δαπανών που πρότεινε για το περιβάλλον και την οικονομία, τότε το πρόβλημα είναι εμφανές. Όλα δείχνουν ότι η σύνοδος της Γλασκώβης θα επαναλάβει μη δεσμευτικά ευχολόγια, χωρίς να κάνει ουσιαστικό πρακτικό βήμα μπροστά.
Μπορεί η κλιματική αλλαγή να είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά ακόμα πιο μπροστά απ’ αυτήν είναι η οικονομία, η οποία έχει δοκιμαστεί και εν μέρει συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πανδημία. Δεν είναι μονάχα η Ευρώπη που λυγίζει κάτω από το τέταρτο κύμα. Όλος ο πλανήτης βιώνει το μένος του ιού. Κι αυτό, όταν τα ρήγματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν πρωτοφανείς ελλείψεις αγαθών και έξαρση των τιμών, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο η απειλή του πληθωρισμού.
Τα πλήγματα που δέχτηκαν οι οικονομίες λόγω Covid-19 είναι πολλές και θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά ούτε και εκεί διαφαίνονται ριζοσπαστικές αποφάσεις. Όλα δείχνουν ότι ο Ρώσος και ο Κινέζος πρόεδρος θα ζητήσουν από τους Δυτικούς αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν
Όπως πάντα σε τέτοιες συνόδους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τετ-α-τετ ηγετών. Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Γάλλου ομολόγου του δείχνει ότι το αμερικανογαλλικό ρήγμα, που είχε προκαλέσει η αιφνίδια ανακοίνωση της AUKUS και η ακύρωση του συμβολαίου της Αυστραλίας με τη Γαλλία για συμβατικά υποβρύχια, γεφυρώθηκε.
Το κλίμα στη συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν ήταν ιδιαίτερα θερμό, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίζει τον ατυχή χειρισμό με την ατάκα «υπήρξαμε άγαρμποι στο θέμα της συμφωνίας». Οι σύζυγοί τους, πάντως, δήλωσαν “αδελφές”. Ντυμένες πανομοιότυπα, με σκούρα ταγιέρ, εξέφρασαν στους δημοσιογράφους την φιλία που τους ενώνει.
«Έχουμε έρθει εδώ τόσες φορές» είπε η Τζιλ Μπάϊντεν στους δημοσιογράφους. «Λατρεύω την Ιταλία, η Μπριζίτ αγαπά επίσης την Ιταλία. Ποιος δε θα αγαπούσε την Ιταλία; Δεν υπάρχει τίποτα που δε θα μπορούσαμε να αγαπήσουμε σε αυτήν, σωστά;». Αν αναρωτιέστε τί ήπιαν, πηγές έκαναν λόγο για κρασί Chardonnay και τσιμπολόγημα. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ το διέψευσε, απαντώντας «σχεδόν τίποτα». Αν κρίνουμε από τις σιλουέτες και των δύο, μάλλον έχει δίκιο.
Τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν
Σε ό,τι μας αφορά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σημερινή συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Το κλείσιμό της έχει παρασκήνιο, αφού αρχικά δεν αναμενόταν να πραγματοποιηθεί. Το σχέδιο ήταν να περιοριστούν στους χαιρετισμούς. Η Άγκυρα, πάντως, είχε σπεύσει να προαναγγείλει διπλή συνάντηση σε Ρώμη και Γλασκώβη. Στην πραγματικότητα, η τουρκική διπλωματία πίεσε ιδιαίτερα για να εξασφαλιστεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση. Αυτό επετεύχθη χθες Σάββατο.
Εκτός από τα αρκετά αγκάθια στις διμερείς σχέσεις, στο τραπέζι θα τεθεί και η περιδίνηση της τουρκικής οικονομίας, λόγω της συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Από την ατζέντα δεν θα λείψουν και οι εξελίξεις στη γειτονιά μας. Τα ελληνοτουρκικά ήταν ένα από τα ζητήματα που συζήτησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.
Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν και στο πρόβλημα των χρημάτων που έχει πληρώσει η Τουρκία για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και την επιδίωξή της να πληρώσει με αυτά τα χρήματα την αγορά 40 νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 τουρκικών F-16. Εννοείται πως χρόνος θα καταναλωθεί και για τη συζήτηση για Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, ο Ερντογάν είχε μία σύντομη συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την πρώτη μετά το περίφημο sofagate.