Γιατί βγαίνουν πιο συχνά θετικά τα τεστ το μεσημέρι παρά το βράδυ
07/11/2021
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με έρευνά τους, αν κάνει κάποιος το τεστ γύρω στις 2.00 το μεσημέρι έχει περισσότερες πιθανότητες αυτό να βγει θετικό, από όταν το κάνει στις 8 το βράδυ. Όπως λένε αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, για να έχουμε λιγότερα ψευδώς αρνητικά τεστ, κάτι που είναι επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο.
Οι ερευνητές όμως δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να υπολογίσουν τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή ότι αυτός που διενεργεί το τεστ είναι πιο κουρασμένος το βράδυ, ακόμα κι αν έχει πιάσει δουλειά σε απογευματινή βάρδια. Όπως και να έχει, το συμπέρασμά τους μπορεί να ευσταθούν, είτε για τους επιστημονικούς λόγους που αναλύουν (δυναμική του ιού) είτε από την κούραση του νοσηλευτή. Οπότε φαίνεται πως είναι καλύτερα να κάνει κάποιος το τεστ νωρίς.
Όμως η επιστημονική ερμηνεία έχει ενδιαφέρον. Όπως λένε οι ερευνητές στο θέμα της ώρας παίζουν ρόλο κατά τη γνώμη τους δύο παράγοντες, ο ένας αντικειμενικά γνωστός από δεκαετίες (ο κιρκάδιος ρυθμός του ανθρώπινου οργανισμού) και ο δεύτερος υποθετικός (η μειωμένη δράση του ιού το βράδυ). Το δεύτερο πάντως αντίκειται και στις μέχρι τώρα γνώσεις μας για τις ιώσεις, αφού είναι γενικά γνωστό ότι η κορτιζόλη του ανθρώπινου οργανισμού “πέφτει” το απόγευμα και για αυτό είθισται να ανεβαίνει και ο πυρετός το απόγευμα.
Ο κιρκάδιος ρυθμός
Οι ερευνητές πάντως γράφουν ότι αντιπαραβάλλοντας θετικότητα και ώρα σε 86,342 τεστ που έγιναν σε ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν πως οι εξεταζόμενοι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βγουν θετικοί το μεσημέρι, παρά το βράδυ, επειδή ο ιός αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού μας. Η θεωρία που το υποστηρίζει αυτό, πρεσβεύει ότι η διάχυση του κορονοϊού στα κύτταρα του σώματός μας, στο αίμα και στις εκκρίσεις μας, είναι πιο έντονη στο μέσο της ημέρας, επειδή παίζει ρόλο το βιολογικό μας ρολόι και ο κιρκάδιος κύκλος ή ρυθμός.
Ο κιρκάδιος ρυθμός, από το λατινικό circa diem (περί την ημέρα), θα ήταν σωστότερο να λέγεται σιρκάδιος. Αφορά σε λειτουργίες και ορμόνες του ανθρώπου, όπως την έκκριση κορτιζόλης, μελατονίνης, τον ύπνο του, αλλά και τους παλμούς της καρδιάς, το οξειδωτικό στρες των κυττάρων, τον μεταβολισμό τους, τις ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις του, τη θερμοκρασία του σώματός του και θεωρείται ότι είναι περίπου 24,09 ώρες για τις γυναίκες και 24,19 για τους άνδρες.
Όπως γράφουν οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, το ιικό φορτίο είναι χαμηλότερο μετά τις 8:00′ το απόγευμα και τεκμαίρουν ότι ο άνθρωπος μεταδίδει πιο πολύ τον ιό στη διάρκεια της ημέρας παρά τη νύχτα, κάτι που αν ευσταθεί, σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες περισσότερο το πρωί και το μεσημέρι, παρά το βράδυ.