Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Αποκλείει lockdown ο Μητσοτάκης (upd)
08/11/2021Τη δυσάρεστη πρόβλεψη ότι η πανδημία ενισχύεται από τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους “πρώην εμβολιασμένους” που δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση εκφράζουν ειδικοί, που εκτιμούν ότι θα φτάσουμε άμεσα στα 10.000 κρούσματα και στους εκατό νεκρούς την ημέρα. Θεωρούν ότι τα νέα μέτρα αφ’ ενός ελήφθησαν αργά, αφ’ ετέρου δεν αρκούν. Κάποιοι κρίνουν απαραίτητη την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε αστυνομία, εστίαση και εκπαίδευση, αλλά μιλούν ακόμα και για επιβολή lοckdown, κάτι που ο πρωθυπουργός απέκλεισε.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πάντως, σκαλώνει μάλλον περισσότερο σε ψηφοθηρικά και σε πρακτικά ζητήματα, παρά σε ηθικά. Πέραν του ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν θέλουν να να δυσαρεστήσουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες ψηφοφόρων, τίθεται και το μεγάλο πρόβλημα του πώς θα αναπληρωθούν σε αστυνομία και δημόσιο τα κενά από όσους αρνηθούν τον εμβολιασμό και μπουν σε αναστολή.
Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην εστίαση ή στο λιανεμπόριο, πολλοί καταστηματάρχες είναι υπέρ, όμως το θέμα έχει να κάνει και με τους εργαζομένους. Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το μήνυμα πως δεν θα υπάρξει ένα νέο lockdown.
«Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία…» τόνισε στην έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός, εξαίροντας τους επιχειρηματίας για την συνεργασία τους στην διαχείριση της πανδημίας.
«Η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο. Και αυτός είναι ο λόγος που αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», πρόσθεσε και απαρίθμησε τρία κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από την πανδημία: ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν, η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί και τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής, χωρίς να κάνει αναφορά στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην εστίαση, όπως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί, ο υπουργός Ανάπτυξης.
Τα χάπια αργούν
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων. H καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega, είπε σχετικά: «Έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από οκτώ μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα. Τα δεδομένα που έχουμε… δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και είμαστε κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως αλλά και στους 100 θανάτους κάθε μέρα. Βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής τα μέτρα δεν αρκούν και οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown».
Για τα χάπια της Merck και της Pfizer είπε ότι «ακόμη και αν εγκριθούν θα χρησιμοποιηθούν το 2022 μόνο από νοσοκομεία και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα επαρκούν». Από την πλευρά του ο διευθυντής των ΜΕΘ στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης Κωνσταντίνος Στόκκος ανέφερε ότι «πολλοί νέοι πιστεύουν ότι δεν θα νοσήσουν κι έτσι δεν εμβολιάζονται. Όμως νέοι άνθρωποι, υγιείς, ξαφνικά διασωληνώνονται… Η εκατόμβη νεκρών θα είναι σύντομα μπροστά μας. Ανοίγουν νέες κλίνες, αλλά με το ίδιο προσωπικό. Γιατροί και υγειονομικοί έχουν εξουθενωθεί. Επιπλέον άργησαν να φανούν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης».
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης επεσήμανε ότι σταδιακά θα αρχίσουμε να έχουμε περισσότερους θανάτους και «αυτό ίσως κινητοποιήσει να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες. Στους δε ήδη εμβολιασμένους η τρίτη δόση ή η δεύτερη για όσους έκαναν το Τζόνσον, είναι απαραίτητη. Όσο για τα χάπια, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν είναι η λύση, γιατί θα είναι μαζικά διαθέσιμα την άνοιξη και για το χειμώνα έχουμε μόνο το εμβόλιο…».
Μέτρα, όχι lockdown
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος είπε για πολλοστή φορά ότι αναγκάζονται εδώ και δέκα μέρες να επιλέξουν ποιον ασθενή θα βάλουν σε ΜΕΘ και προέβλεψε εκατόμβη νεκρών εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα και δεν γίνει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη διασπορά στα σχολεία.
Αλλά και στην Αθήνα τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είπε σχετικά: «Είχαμε μια νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου χτες, πήραμε ράντζα δανεικά από το νοσοκομείο “Σωτηρία”. Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα. Ήρθε και η ώρα της Αθήνας. Ο καθένας να προσπαθήσει να διαφυλάξει την οικογένειά του, να πάρει μέτρα προστασίας για να μη βρεθεί σε ράντζο», είπε.
«Οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς που εμβολιάσθηκαν; Αν δεν εμβολιαστούμε σε πάνω από 80% δεν κάνουμε τίποτα. Το δε προσωπικό δεν έχει αυξηθεί ενώ συνταξιοδοτήθηκαν και πολλοί… Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Τα περιστατικά COVID που μπήκαν στο Γεννηματάς είναι ηλικίας 28-45. Ήταν ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι, βαριές περιπτώσεις, ειδικά παχύσαρκοι με υποκείμενα νοσήματα που όλοι διασωληνώθηκαν», κατέληξε η κυρία Παγώνη.