Σε λίγο θα μας πουν ότι ήθελε η Τουρκία να φύγει από την Κύπρο και δεν την αφήναμε!
17/11/2021Τελικά τί είπε ο Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα; Ήθελε να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, αλλά δεν τον άφηναν οι Ελληνοκύπριοι και οι Ελλαδίτες; Ούτε ως ελιγμός, τακτικισμός δεν αφέθηκε τούτο να εννοηθεί. Η Άγκυρα έπαιζε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και χρησιμοποίησε την τακτική του σκοτσέζικου ντους.
Οι αόριστες αναφορές Τσαβούσογλου κατά τις συναντήσεις ήταν χρήσιμες για τη διαχείριση που γινόταν από τους συμβούλους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ειδικά από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε και τους άρχοντες του παρασκηνίου, τους Βρετανούς. Αυτοί, όπως φαίνεται και από τις διμερείς συναντήσεις, δεν τα έλεγαν όλα και άφηναν να αιωρούνται διάφορα. Εξού και στο τέλος όταν βρέθηκαν όλοι στο ίδιο τραπέζι, τα παιχνίδια τελείωσαν. Ο Μεβλούτ στο κρίσιμο ραντεβού, στην κρίσιμη ερώτηση, ήταν ξεκάθαρος.
Αρχικά, όταν δημοσιεύθηκαν τα πρώτα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε πώς διατυπώθηκαν οι διαπραγματευτικές θέσεις της Άγκυρας. Όχι, δηλαδή, οι τελικές. Θα πρέπει όσοι υποστηρίζουν αυτό να αναμένουν και τα πρακτικά του περιβόητου δείπνου για να διαπιστώσουν τί ακριβώς έλεγε η τουρκική πλευρά. Είναι, ασφαλώς, θέματα εκτίμησης και διαφορετικής οπτικής γωνίας, που προσεγγίζει ο καθένας γεγονότα και εξελίξεις.
Ποιοι δικαιώνουν τη Τουρκία
Όμως, η αλήθεια, η πραγματικότητα, δεν μπορεί να τυγχάνει πολλών αναγνώσεων. Και δεν μπορεί να μπαίνουν κάποιοι στη λογική να δικαιώσουν τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης, επειδή έτσι εξυπηρετείται το δικό τους αφήγημα. Άλλο είναι να γίνονται λάθη διαχείρισης, όπως έκανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τις υποχωρήσεις που εγγράφως κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα και διαφορετικό να επιχειρείται δικαίωση της τουρκικής στάσης.
Και εκείνοι που προσπαθούν να αναφέρουν πως ο Τσαβούσογλου ήταν “έτοιμος για όλα” στο Κραν Μοντάνα, ήταν “ευέλικτος”, είναι οι ίδιοι που ήθελαν τον πρόεδρο να τα δώσει όλα (και το έπραξε). Είναι σαφές μέσα από την ανάγνωση όλων των πρακτικών ότι η Τουρκία έκανε επικοινωνιακό παιχνίδι, αφήνοντας αόριστα να εννοηθεί πως θα μπορούσε υπό κάποιες συνθήκες να συζητήσει και θέμα στρατευμάτων και ζητήματα Εγγυήσεων.
Πότε όμως; Σε δεκαπέντε χρόνια, εάν και εφόσον θα συμφωνούσε να γίνει τούτο. Και αναλόγως –όπως εξήγησε ο Τσαβούσογλου– πώς θα προχωρούσε η υλοποίηση της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, όμως, θα ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της στα θέματα των εσωτερικών πτυχών. Στο θέμα του επεμβατικού δικαιώματος το είπε και η τότε Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, Φρεντερίκα Μογκερίνι, στη συνάντησή της με τον Γκουτέρες. Οι Τούρκοι τοποθετούνταν αόριστα. Η ίδια είπε στον Τσαβούσογλου ότι η ΕΕ δεν δεχόταν επεμβατικό δικαίωμα και αυτός τις έλεγε διάφορα. Επί της ουσίας τίποτα.
Ήθελε η Τουρκία να φύγει από τη Κύπρο;
Η δημοσίευση των απόρρητων πρακτικών φωτίζει την εικόνα που είχαν τα Ηνωμένα Έθνη. Είτε αξιοποιούνται υπό την έννοια ότι αξιολογούνται τα όσα καταγράφονται, είτε τα προσπερνούν όσοι πιστεύουν μόνο τη δική τους φωνή, τούτο είναι θέμα επιλογής. Επί τούτου δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Κάποιοι επιμένουν να πυροβολούν τα πόδια τους, να αυτομαστιγώνονται, γιατί θεωρούν πως έτσι θα δικαιωθούν. Δικαίωμά τους.
ΣΗΜ: Ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος στο Κραν Μοντάνα αναρτούσε πανηγυρικό τουίτ για τις προτάσεις-υποχωρήσεις του προέδρου Αναστασιάδη, υποστηρίζει πως γίνεται αποσπασματική δημοσιοποίηση των πρακτικών. Αδιάβαστος. Τα πρακτικά δημοσιεύονται ως έχουν. Θα δημοσιευθούν τα πρακτικά όλων των συναντήσεων. Με αποκορύφωμα το δείπνο. Υποστηρίζει ακόμη πως ο Τσαβούσογλου παρουσίασε αρχικές θέσεις.
Μα είχε δύο συναντήσεις με τον Γ.Γ. λίγο πριν το δείπνο και κατέθεσε προτάσεις εγγράφως και όπως φάνηκε δεν έκανε πίσω. Γιατί τόσο άγχος ο τέως επικεφαλής του ΑΚΕΛ; Ο ίδιος επικαλείται και τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου μετά το Κραν Μοντάνα. Καιρός να δημοσιοποιήσει και το πρακτικό της συνάντησης. Όσο δε για τον Αναστασιάδη, ο Κυπριανού έχει ευθύνη και για την εκλογή του και την επανεκλογή του.