Τσίπρας: Δεν σας ρωτώ απλά, σας κατηγορώ – Μητσοτάκης: Σας επιστρέφω το “Κατηγορώ”
12/03/2021Σε υψηλούς τόνους αναμετρώνται στη Βουλή για την αστυνομική βία και τις κατηγορίες για απόπειρα διχασμού ο Αλέκης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο πρώτος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην κατηγορία ότι η πρόσκληση σε συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση, ανακοινώνοντας παραλλήλως το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.
Την συζήτηση άνοιξε ο ερωτών Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι ο πρωθυπουργός «επιλέγει ως βασική στρατηγική την ένταση και το διχασμό». Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη «συμπαράστασή» του σε όλους τους πολίτες «που κακοποιήθηκαν» από την αστυνομική αυθαιρεσία και τους ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον αστυνομικό που τραυματίστηκε από την επίθεση “χούλιγκαν”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα χαρακτήρισε «απεχθή φαινόμενα» που «δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη, τονίζοντας παραλλήλως ότι είναι «ευθύνη» της πολιτείας και «αντικειμενική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών».
Το “κατηγορώ” του Τσίπρα
«Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σας ρωτώ. Αλλά ταυτόχρονα σας κατηγορώ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό» τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι παρουσιάζει μια επίπλαστη πραγματικότητα και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη φράση «Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει προχωρήσει σε μια πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος εν μέσω πανδημίας.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση εμποδίζει την ενημέρωση των πολιτών και κάνει προπαγάνδα εξαγοράζοντας τα ΜΜΕ, προσάπτοντάς της υπεροψία και αυταρχισμό και κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι παραβίασε ο ίδιος τα μέτρα που επιβάλλει στους πολίτες. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιδρά με επικίνδυνο και σπασμωδικό τρόπο και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «υποσχέθηκε στους πολίτες ασφάλεια αλλά τις τελευταίες ημέρες ζούμε σε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε επίσης ότι απέναντι στην κυβέρνηση είναι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, η οποία, όπως είπε, είναι εξοργισμένη όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού, αλλά και από την υποκρισία της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που, όπως πρόσθεσε, γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης στους πολίτες και στη συνέχεια καταφεύγει στον αυταρχισμό και την καταστολή.
«Τώρα έχουμε τάγματα εφόδου της αστυνομίας να κακοποιούν νέους και οικογένειες. Και να αισθάνονται ότι είναι υπό πολιορκία στις γειτονιές τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη. «Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, αλλά η οργή των νοικοκυραίων» είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει «αυτή την οργή» να φοβούνται. Επέμεινε τέλος ότι τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.
Η απάντηση Μητσοτάκη
«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» απάντησε με το που ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια στρεφόμενος προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό, που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ».
«Σας επιστρέφω το Κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια ότι «η πανδημία του κορωνοϊού αντιμετωπίζεται στην χώρα μας» και ανέφερε ότι «κάθε ημέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση των Ευρωπαϊκών χωρών». Επέμεινε παραλλήλως ότι πλέον είναι ορατό το τέλος αυτής της περιπέτειας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι μεταλλάξεις καθιστούν τον ιό πιο επικίνδυνο και ότι «χρειάζεται μάσκα αποστάσεις, αποφυγή αχρείαστων συγχρωτισμών και ατομική υγιεινή».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δείκτη θνητότητας «η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη» και η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες. Στο σημείο αυτό ανέφερε μάλιστα ότι είναι «ανεπίτρεπτο, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας». «Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε και εξακολουθείτε να το λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην πανδημία και στην οικονομία, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει κάνει μόνιμη επωδό το «αποτύχατε, αποτύχατε». Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να απαντήσει αν καταλαβαίνει το ρίσκο που αναλαμβάνει στηρίζοντας τις συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας. «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας» είπε.
Συγγνώμη και μέτρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, αφού «απέτυχε να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επέλεξε τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης». Αναφερόμενος πάντως στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και την καταδίκασε «απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε».
Ζήτησε, ωστόσο, να μην στοχοποιείται συνολικά η Αστυνομία, τονίζοντας ότι «έχουν γίνει πάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με ευγένεια και χωρίς κανένα πρόβλημα». Πρόσθεσε επίσης ότι θα αποδοθούν ευθύνες και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην επικαλείται συνεχώς την υπόθεση Ινδαρέ (Κουκάκι) για την οποία είπε ότι «δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στη διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε»!
Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου ότι μόνον αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου τότε η ένταση θα υποχωρήσει;».
Ρώτησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα αν χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσει την εικόνα του και αν έκανε προληπτικές προσαγωγές πριν τις ομιλίες του. «Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνεχίζοντας με το θέμα της αστυνομικής βίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ενισχύει «ουσιαστικά τον Συνήγορο του Πολίτη για τέτοια περιστατικά». Ζήτησε τέλος συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας, όχι μόνο από τη δική του διακυβέρνηση, αλλά και από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόταση τεσσάρων σημείων για την λειτουργία της αστυνομίας, με πρώτο το ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, για το οποίο ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν συμφωνεί ή διαφωνεί. τα υπόλοιπα τρία είναι: η εξαγγελία της συνεργασίας με άλλες αστυνομίες για ψυχογραφικά τεστ, ώστε να διαγνώσουμε εκ των προτέρων αν ένας υποψήφιος αστυνομικός έχει ροπή στη βία, η δέσμευση να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο αναβάθμισης των αστυνομικών σπουδών και η δημιουργία ειδικού βοηθού- συνηγόρου στον Συνήγορο του Πολίτη για αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.