Αυτοσυγκράτηση Μητσοτάκη και Τσίπρα για τα μάτια της μεσαίας τάξης
12/03/2021Αφού ανέβασαν επικίνδυνα το κοινωνικό θερμόμετρο την εβδομάδα που πέρασε γύρω από την αστυνομική βία και την βίαια επεισόδια των διαδηλωτών, με εκατέρωθεν προσωπικές δηλώσεις και ανακοινώσεις των κομμάτων τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, έδειξαν αυτοσυγκράτηση στην σημερινή συνεδρίαση στην Βουλή.
Αμφότεροι έδειξαν να απευθύνονται στο μεσοαστικό κοινό και όχι στους πυρήνες των οπαδών τους. Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε καθαρά ότι με την πολιτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλήττει τους ανθρώπους της μεσαία τάξης, εκείνης που τον ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές για να προσθέσει ότι «σε αυτή απευθυνόμαστε και εμείς».
Στο πλαίσιο αυτό επικέντρωσε στην δίκαιη αγανάκτηση που προκαλεί ο παρατεταμένος εγκλεισμός και στις φυσιολογικές αντιδράσεις από κατασταλτικά μέτρα προς το σύνολο της κοινωνίας και όχι τόσο στο πεδίο των δικαιωμάτων που ακούει ευχάριστα η δική του κομματική βάση. Παρότι εκείνος προκάλεσε τη συζήτηση με την ερώτησή του στον πρωθυπουργό, απέφυγε να φορτίσει περισσότερο το κλίμα και έλειπαν από τις ομιλίες του οι αναφορές στα πραγματικά περιστατικά αστυνομικής βίας και στην διαχείρισή τους από τα ΜΜΕ, που κατά την άποψή του αποδεικνύουν την καθεστωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης.
Έτσι δεν επέμεινε στο βίντεο που δείχνει αστυνομικό να πετά μολότοφ, ή στην ψευδή ανακοίνωση της Αστυνομίας της περασμένης Κυριακής «για τους 30 πολίτες που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς» ή ακόμη και στην ανακοίνωση της Ένωσης των Ειδικών Φρουρών Κρήτης που απευθύνεται με σκληρό τρόπο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ή στο βίντεο που φαίνονται οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ να λένε “πάμε να τους τελειώσουμε”.
Θεωρώντας ότι το υπόβαθρο υπάρχει από την επικαιρότητα της εβδομάδας θέλησε να καταλογίσει την συνολική πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση, αλλά δίχως, όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο, να ζητήσει παραίτηση ή αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοίδη ή του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Ήταν σαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνθηκε σε αυτό το 15% των δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική, που αναζητούν καινούργια πολιτική στέγη –σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Μεσαία τάξη
Πρόκειται για ένα κοινό που δεν καθορίζει την πολιτική και εκλογική του συμπεριφορά με αμιγώς οικονομικά κριτήρια, ενδιαφέρεται για την ποιότητα της δημοκρατίας και δεν ενημερώνεται αποκλειστικά από τις τηλεοράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι όσο μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαρκείς παρεμβάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος έδειξε να μην είναι ικανοποιημένος από τον αρχηγό του και να τον συμπληρώνει.
Η εντύπωση ήταν ότι θα επιθυμούσαν πιο σκληρούς τόνους από τον Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της υπεράσπισης των κινητοποιήσεων και των δικαιωμάτων των πολιτών έναντι της αστυνομικής βίας. Ωστόσο η αστυνομική βία έχει ήδη στεγανοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά. Για τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας δεν χρειάζεται να κάνει περισσότερα. Το διεκδικούμενο είναι το ποσοστό εκείνο κυρίως της μεσαίας τάξης που αποστρέφεται την υπερβολική βία των αστυνομικών αλλά δεν στέργει και τις συνεχείς κινητοποιήσεις και την διάχυτη αίσθηση ανομίας που μπορεί να προκαλείται από κινητοποιήσεις και καταλήψεις πανεπιστημίων για τον Κουφοντίνα.
Παρομοίως κινήθηκε και ο πρωθυπουργός. Από την δική του πλευρά ενώ είχε σαν βασικό του επιχείρημα ότι με τις κινητοποιήσεις αυξάνεται η διάδοση του κορονοϊού, εντούτοις είπε ότι επιτρέπουμε τις διαδηλώσεις. Παρότι μάλιστα ο σκληρός πυρήνας του κόμματός του διαμαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει τις κινητοποιήσεις των Συριζαίων ή των φίλων του Κουφοντίνα την ώρα που απαγορεύει τις παρελάσεις και τον εκκλησιασμό των πιστών. Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφερε πλήρη κάλυψη στα Σώματα Ασφαλείας.
Κινητοποιήσεις και κορονοϊός
Η συγγνώμη που ζήτησε ήταν πράγματι μισή. Αφενός ήταν συγγνώμη επί της αρχής, γιατί τα περιστατικά αστυνομικής βίας εξ ορισμού δεν επιτρέπονται και όχι για τα συγκεκριμένα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη. Αφετέρου, ήταν μία αφ υψηλού συγγνώμη για όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 και το 2017.
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας και εκείνος το μάτι στο ίδιο κοινό της μεσαίας τάξης έφυγε από την διατύπωση για θλιβερές εικόνες στη Νέα Σμύρνη, που ήταν η διατύπωση των κυβερνητικών στελεχών την εβδομάδα που πέρασε και μίλησε για «απαράδεκτα γεγονότα». Το δικό του βασικό επιχείρημα προς το συγκεκριμένο κοινό είναι ότι με τις συνεχείς κινητοποιήσεις αυξάνεται η διάχυση του κορονοϊού και αυτό έχει συνέπειες στην αύξηση των κρουσμάτων και στην παράταση του εγκλεισμού.
Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε όλο το οπλοστάσιο που είχε στην διάθεσή του ξεκινώντας από το ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε αστυνομική βία. Αν και δεν το είπε ευθέως υπαινικτικά προσπάθησε επανειλημμένως να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ αν όχι συμπάθεια πάντως, ότι κάτω από την δική του πολιτική ομπρέλα βρίσκουν κάλυψη εκείνοι που συμπαθούν τον Κουφοντίνα και την τρομοκρατία.
Εν ολίγοις εάν ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στο 15% που έχει τάσεις αποχώρησης από τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε αν όχι να τους κρατήσει πάντως να τους αποτρέψει από το να πάνε στον βασικό του αντίπαλο. Γι αυτό άλλωστε ανάλωσε το ένα τρίτο της πρωτολογίας του αναφερόταν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων. Εν κατακλείδι η αντιπαράθεση είχε πιο έντονο το προσωπικό στοιχείο με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αλληλοκατηγορίες. Αμφότεροι ξέρουν ότι εν τέλει η πολιτική αναμέτρηση θα είναι μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα.