Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν κορονοϊό
02/12/2021Σύμφωνα με βρετανική έρευνα οι αλλεργικοί φαίνεται παραδόξως να κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν κορονοϊό, ενώ οι παχύσαρκοι, απεναντίας, κολλούν ευκολότερα. Η ίδια έρευνα έδειξε δηλαδή δύο παράδοξα, τον στατιστικά μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε αλλεργικούς και αντιθέτως τον στατιστικά σημαντικό αριθμό μεταξύ των ευτραφών. Οι ερευνητές δεν εστιάσθηκαν πάντως στο ποιος νοσεί βαρύτερα άπαξ και κολλήσει, αλλά αποκλειστικά στο ποιος κολλάει στατιστικά συχνότερα.
Σύμφωνα με αυτούς, φαίνεται επίσης πως κολλούν πιο συχνά όσοι έχουν Ασιάτες στο γενεαλογικό τους δέντρο. Εικάζεται ότι το θέμα των Ασιατών, αλλά και των αλλεργικών, ερμηνεύεται ίσως γονιδιακά. Για τους παχουλούς είναι ήδη γνωστό ότι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο, αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι είναι και εξαρχής πιο εύκολο να προσβληθούν.
Αυτό πιθανόν να σχετίζεται με την ανοσοκαταστολή που προκαλεί η παχυσαρκία, αλλά ίσως και με το ότι το λίπος στην κοιλιά και το στομάχι δυσκολεύει τους πνεύμονες. Το τελευταίο πάντως, αν και ερμηνεύει την βαριά εξέλιξη της νόσου στους παχύσαρκους, δεν ερμηνεύει το γιατί κολλούν πιο εύκολα, οπότε εικάζεται ότι παίζουν ρόλο και άλλοι γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες που μας είναι άγνωστοι.
Πάντως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κολλούν περισσότεροι οι παχύσαρκοι ακόμα και αν είναι νέοι και υγιέστατοι, χωρίς καν να έχουν “τσιμπημένο” σάκχαρο. Εκείνοι που κινδυνεύουν να κολλήσουν περισσότερο σε σύγκριση με τους λεπτούς, είναι όσοι έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25 και πολύ περισσότερο όσοι έχουν δείκτη πάνω από 30 (μπορείτε να βρείτε τον δικό σας δείκτη εδώ).
Τα συμπεράσματα της βρετανικής έρευνας
Οι άλλες ομάδες που κολλούν εύκολα είναι λίγο πολύ γνωστές: όσοι ζουν σε σπίτια με πολλά άτομα, δηλαδή οι πολυμελείς και συστεγαζόμενες οικογένειες, όσοι δέχονται ή πηγαίνουν συχνά επισκέψεις, όσοι πηγαίνουν συχνότερα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους (π.χ. εστίαση ή εργασία γραφείου) και όσοι έχουν επαφή με πολλά άτομα για ποικίλους λόγους.
Στα συμπεράσματα αυτά οι ερευνητές κατέληξαν παρακολουθώντας ιατρικά την πορεία 14.348 ατόμων εκ των οποίων στην διάρκεια της μελέτης κόλλησαν τα 446. Οι ερευνητές, που ανέλυσαν πολλούς παράγοντες, όπως την περίφημη βιταμίνη D, αν κάποιος πίνει αλκοόλ, αν έχει σκύλο στο σπίτι, την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, βρήκαν ότι ως προς την αρχική μετάδοση ελάχιστοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο, εκτός από αυτούς που επισημαίνουν.
Θεωρούν δε ότι η μεγάλη ηλικία έμμεσα δείχνει ευνοημένη, ίσως επειδή οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους και γενικά προσέχουν περισσότερο, οπότε και συνιστούν μικρότερο ποσοστό επί των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι άπαξ και κολλήσουν, νοσούν βαρύτερα.
Στο γιατί τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα ή αλλεργική ρινίτιδα ή ακόμη και οι ασθματικοί κολλούν δυσκολότερα, δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση προς το παρόν, αν και ειδικά οι τελευταίοι μάλλον ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που προσέχουν περισσότερο από το γενικό πληθυσμό λόγω του νοσήματός τους. Πιθανόν να παίζουν ρόλο τα φάρμακα που χορηγούνται σε όσους έχουν αλλεργίες, όμως το θέμα είναι μάλλον γενετικό, καθώς πολλοί αλλεργικοί (αλλά όχι όλοι) έχουν στα γονίδιά τους μειωμένη έκφραση ενός υποδοχέα, του ACE2, με τον οποίο συνδέεται τρόπον τινά ο κορονοϊός.
Πάντως για τους παχύσαρκους υπάρχουν ενδείξεις ότι αντιδρούν πιο άτονα και στον εμβολιασμό. Αυτό έχει αποδειχθεί και με τον αντιγριπικό εμβολιασμό εδώ και δεκαετίες, δηλαδή ότι οι παχύσαρκοι εμβολιασμένοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη σε σύγκριση με τους λεπτούς εμβολιασμένους. Όμως ακριβή στοιχεία για το εμβόλιο του κορονοϊού και τα αντισώματα που γεννά σε παχύσαρκους, δεν έχουν δημοσιευθεί.