Αισιοδοξία στο «φώτο φίνις» για το τέλος των μνημονίων

Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα εμποδίζει την ανάπτυξη, Κώστας Μελάς

Δύο εβδομάδες απομένουν για την λήξη του ελληνικού προγράμματος, το οποίο κατά την κυβέρνηση, αλλά και την ΕΕ, βάζει τέλος στον οκταετή κύκλο των μνημονίων και επαναφέρει την χώρα στην «κανονικότητα». Η αυξημένη μεταμνημονιακή επιτήρηση μαυρίζει βέβαια την «καθαρή» έξοδο, στο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος ωστόσο, όπως και στην κυβέρνηση γενικότερα επικρατεί αισιοδοξία.

Στην διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος συμβάλλουν και τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, μετά και την εκταμίευση από τον ESM της τελευταίας δόσης του δανειακού προγράμματος , με στόχο την δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας, για την μεταμνημονιακή περίοδο.

Η Κομισιόν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να προχωρήσει στην τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, ύψους 15 δισ., στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου. Μάλιστα η εκπρόσωπος της Επιτροπής χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη ως το «τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου».

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, βγαίνει από το πρόγραμμα πιο δυνατή, εξέφρασε μετά τον  επικεφαλής του ESM και ο γενικός γραμματέας του Μηχανισμού, Κάλιν ‘Ανεφ Γιάνσεν, επισημαίνοντας ότι «οι Έλληνες έπρεπε να κάνουν πολλά γι’ αυτά τα δάνεια».  Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό το «πολλά» το μέλος του ESM αναφέρει ότι «μειώθηκαν οι συντάξεις, κόπηκαν κατά 20-30% οι μισθοί και συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο ίδιος ωστόσο προσθέτει ότι μετά τη «δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά» και αναφέρει ως παράδειγμα την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Εξηγεί τέλος ότι τα περισσότερα από 200 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από τον  ESM και το EFSF δεν είναι χρήματα Ευρωπαίων φορολογούμενων, αλλά ποσά που έχουν αποκτηθεί από επενδυτές σε όλον τον κόσμο.

Το μαξιλάρι ασφαλείας

Μία ημέρα νωρίτερα, αναφερόμενος στην τελευταία εκταμίευση ο επικεφαλής του ESM, Κλαους Ρέγκλινγκ, επισήμανε ότι ενώ το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας πρόβλεπε 86 δισ. ευρώ, εκταμιεύθηκαν τελικά «μόνο» 61,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από αυτά τα 15 δισ. Ευρώ της τελευταίας δόσης, τα 5,5 δισ. θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος, το γνωστό μαξιλαράκι, το οποίο περιέχει πλέον 24 δισ. Ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό, ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες, από τις 20 Αυγούστου, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, σχολιάζει η γαλλική Figaro, υπογραμμίζοντας ότι η κηδεμονία του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών στην Ελλάδα θα λήξει επίσημα στις 20 Αυγούστου και ότι στην συνέχεια η χώρα θα είναι υπό «ενισχυμένη εποπτεία», μια πολύ λιγότερο περιοριστική διαδικασία.

Η 20η Αυγούστου «θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα» ανέφερε ο Ρεγκλινγκ , σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις , για να γίνει μια ισχυρή οικονομία δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, το Μαξίμου κάνει λόγο για την «τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων», τονίζοντας ότι η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της και διέψευσε εκείνους που «όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα».

Γιατί μας «σώσανε»

Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης χαιρέτησε και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας την και αυτός ως  το «τελευταίο σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου και το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει» για την Ελλάδα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ωστόσο, σε συνέντευξή του στην Welt ο Μοσκοβισί, κάνοντας έναν απολογισμό της ελληνικής κρίσης, εξήγησε και γιατί οι Ευρωπαίοι ανέλαβαν την «σωτηρία» της Ελλάδας. «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ήταν σωστό να σώσουμε την Ελλάδα. Τα 288 δισ. ευρώ, τα οποία κατέβαλαν τα ευρωπαϊκά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε οκτώ χρόνια, ήταν απαραίτητα για να αποφευχθεί ένα πολιτικό και οικονομικό χάος», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Πρόσθεσε επίσης ότι «χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει και θα έπεφτε σε ένα βαθύ πολιτικό και οικονομικό χάος για δεκαετίες. Η κατάρρευση όμως της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ορισμένες από τις οικονομίες μας, διότι θα έπεφταν μαζί στον ελληνικό γκρεμό. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχε η σημερινή ισχυρή ανάπτυξη. Επομένως, ήταν σωστό να σώσουμε την Ελλάδα. Για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, το ευρώ και την Ευρώπη»!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx