Αντεπίθεση με μέτρα από Λαύριο
09/08/2018«Ναι μεν αλλά» θύμισε η χθεσινή, 7 Αυγούστου, παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από το Λαύριο για τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία επικοινωνιακή αντεπίθεση, η οποία, μάλιστα, οργανώθηκε από το Μαξίμου ενόψει του ιδιαίτερα επιβαρυμένου κλίματος. Από την κακή εμφάνιση στο Κέντρο Επιχειρήσεων το βράδυ της μεγάλης τραγωδίας, μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι.
Όλα επέβαλαν αναδίπλωση. Μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σε δόσεις με τις καρατομήσεις του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα, αλλά και των επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, όπως και του «εξαφανισμένου» γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι μυστικό πως επένδυσε πολλά για την ανατροπή του κλίματος στην ευρεία αυτή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και στις εξαγγελίες του.
Η ομιλία του δεν στερείτο συναίσθημα για την τραγωδία και τους νεκρούς. Προκειμένου να μην επαναληφθεί ξανά κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στο Μάτι, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μία δέσμη μέτρων. Από την άλλη, βέβαια, δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εξάλλου, η κυβερνητική ρητορική παρέμεινε, ακόμα και μετά τις αποπομπές, αυτούσια: Η ανεξέλεγκτη δόμηση και τα αυθαίρετα ευθύνονται για την πολύνεκρη καταστροφή στο Μάτι.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης υποβαθμίστηκαν σε βαθμό εξαφάνισης. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εστιαστεί στα έργα υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και στο «καταστροφικό οικιστικό παρόν» που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάπου εδώ συνδέεται και η δέσμη των 20 μέτρων που αφορούν κυρίως διοικητικά προβλήματα για την καταγραφή και τον έλεγχο των αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα.
Tελεσίδικα πρωτόκολλα
Παράλληλα, παρουσίασε την κατεδάφιση άμεσα 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, για τα οποία πάντως υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα εδώ και χρόνια, που απλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Ο λόγος του, παρά τον θρήνο, ήταν ιδιαίτερα οξύς, καθώς δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για πολιτική δειλία, για ρουσφετολογία, για ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία και για συμβιβασμό με τις παθογένειες. Πυρά εξαπέλυσε και κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ που «αντί να δείξει έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής, πόζαρε με χαιρέκακα χαμόγελα».
Η παρέμβαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ένας θλιβερός πρωθυπουργός, που αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την εγκληματική έλλειψη προετοιμασίας, τον ανύπαρκτο συντονισμό, και την τραγική διαχείριση της κρίσης στο Μάτι, εξήγγειλε σήμερα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
Το άθλιο ύφος της Σπυράκη
Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, άσκησε με τη σειρά του δριμεία κριτική στην εκπρόσωπο της ΝΔ, επισημαίνοντας: «Η κα Σπυράκη νομίζει ότι με το άθλιο ύφος της και την ανόητη αλαζονεία της ασκεί αντιπολίτευση. Είναι προφανές, όμως, ότι δεν έχει καμιά δυνατότητα να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της χωροταξικής και οικιστικής αυθαιρεσίας. Για μια ακόμη φορά συνεχίζει να καλύπτει και να προστατεύει εκείνους που επί χρόνια συναλλάσσονταν και εναλλάσσονταν σε θέσεις εξουσίας για να μπορεί σήμερα η ίδια και το κόμμα της να παίζουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η περίοδος, όμως, της συναλλαγής, του ρουσφετιού και της εξυπηρέτησης συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Ένας ακόμα στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να προωθηθεί προς τα έξω μία εικόνα ομοψυχίας μέσα στην κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρένα Δούρου πλαισιωνόταν από χαμογελαστούς συντρόφους της.