Νευροτοξική επίθεση στην ρωσική οικονομία

Νευροτοξική επίθεση στην ρωσική οικονομία, Βαγγέλης Σαρακινός

Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα οι ρωσικές χρηματαγορές, με το ρούβλι να χάνει σημαντικά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά την υιοθέτηση των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Αφορμή των κυρώσεων είναι η ανακάλυψη των Αμερικανών ότι η ρωσική κυβέρνηση εμπλέκεται στην επίθεση κατά των Σκριπάλ, κάτι που η Μόσχα χαρακτηρίζει ως «τέχνασμα».

Η φημολογία για τις κυρώσεις οδήγησε σε μια πρώτη υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος, χθες Τετάρτη, η ανακοίνωσή τους όμως επιφέρει σήμερα βαρύ πλήγμα με το δολάριο να ξεπερνά τα 66 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016 και το ευρώ να σπάει το όριο των 77 ρουβλίων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Την ίδια ώρα η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ χαρακτηρίζει αυστηρές τις αμερικανικές κυρώσεις, κάνει λόγο για «τεχνάσματα» και ζητά την διενέργεια ανοιχτής και διαφανούς έρευνας για το περιστατικό αυτό. Το Λονδίνο πάντως πανηγυρίζει, χαιρετίζοντας, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις την «αυτήν την πρόσθετη ενέργεια των συμμάχων μας, των ΗΠΑ».

Το χρονικό της έντασης

Στις 2 Αυγούστου, μόλις λίγη ώρα αφότου Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κατέθεσαν στην Γερουσία νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στην Ρωσίας, καταγράφηκε πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ανέφεραν στο σκεπτικό τους ότι η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων είναι αναγκαία εξαιτίας της παρέμβασης της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά και των  δραστηριοτήτων της στην Συρία και την Κριμαία.

Οι γερουσιαστές αναγνώριζαν την «αποτυχία» του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων και πρότειναν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων «στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας», «στους ολιγάρχες και τις κρατικές επιχειρήσεις», αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με το ρωσικό δημόσιο χρέος. Προέβλεπε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που δρουν στον κυβερνοχώρο, όπως και την δημιουργία «Εθνικού Κέντρου για την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών».

Με ολίγη από Βόρεια Κορέα

Μία ημέρα αργότερα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην ρωσική εμπορική τράπεζα Agrosoyuz, υποστηρίζοντας ότι είχε συναλλαγές με Βορειοκορεάτη που βρίσκεται στην λίστα των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ουάσινγκτον. Εξειδικεύοντας την συγκεκριμένη απόφαση, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η Agrosoyuz  είχε «μια σημαντική συναλλαγή» για λογαριασμό του Χαν Γιανγ Σου, ο οποίος είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της Foreign Trade Bank, της βασικής τράπεζας ξένου συναλλάγματος στη Βόρεια Κορέα.

Μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σημείωνε ότι θα πρέπει να απελαθούν από την Ρωσία οι εκπρόσωποι των τραπεζών της Βόρειας Κορέας, επικαλούμενο και ψήφισμα του ΟΗΕ που ασκεί πιέσεις στην Βόρεια Κορέα, προκειμένου να παραιτηθεί από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην περιφερειακή σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), όπου ζήτησε από τις χώρες της περιοχής να διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Τρέλαναν τους αναλυτές

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις στην Ρωσική τράπεζα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, τόνιζε ότι δεν θα φέρουν αποτέλεσμα και επισήμαινε, αναφερόμενος στο σκεπτικό των Γερουσιαστών, ότι «ακόμη και Αμερικανοί πολιτικοί, που πάσχουν από μια ιδιαίτερα οξεία μορφή ρωσοφοβίας, άρχισαν να παραδέχονται ότι οι προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία δεν αποδίδουν».

Με την άποψη του Ρώσου υφυπουργού συντάχθηκε επί της ουσίας και η αναλύτρια του οίκου Moody’s, Κριστίν Λίντοου, η οποία σημείωνε, σύμφωνα με το bloomberg, ότι η Μόσχα έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων με στόχο να μειώσει την εξάρτηση της από το δολάριο. Η ίδια υποστήριζε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκρούσει τα πλήγματα από νέες αμερικανικές κυρώσεις, ακόμη και εκείνες που προβλέπουν επιβολή περιορισμών στο ρωσικό δημόσιο χρέος.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το ότι η Μόσχα, μετά τις κυρώσεις του περασμένου Απριλίου, μείωσε σημαντικά την διακράτηση αμερικανικού χρέους, περιορίζοντας τις επενδύσεις της σε αμερικανικά ομόλογα στα 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, από 48,7 που ήταν τον περασμένο Απρίλιο.

Αντιθέτως, σε έκθεσή της, η τράπεζα Barclays εκτιμούσε ότι η επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να έχει  επιπτώσεις σε ολόκληρη την ρωσική οικονομία και αναφέρονταν στο νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών για απαγόρευση των συναλλαγών με όλες τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες.

Βεντέτα με τον Πούτιν

Οι διαρροές ωστόσο για επικείμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις συνεχίζονταν, παράλληλα με τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο του αμερικανικού νομοσχεδίου.

Την Τετάρτη, η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προτείνει εκτός από την δέσμευση λογαριασμών σε δολάρια, που έχουν οι ρωσικές τράπεζες στις ΗΠΑ, να στοχοποιηθούν και τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντίμιρ Πούτιν ανά τον κόσμο.

Ζητά επίσης να αναγνωριστεί η Ρωσία ως κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, βάζοντας σοβαρά ζητήματα και στον Τραμπ, ειδικά μετά το επιχειρούμενο άνοιγμά του προς την Μόσχα, από την Σύνοδο του Ελσίνκι και μετά. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον Τραμπ, να επιδείξει μεγαλύτερη σκληρότητα σε ό, τι αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων και τον προτρέπει να μην επιτρέψει παρεμβάσεις της Ρωσίας σε δραστηριότητες αμερικανικών κρατικών οργανισμών. Κάνουν ωστόσο και ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας να ζητηθεί δημόσια από την Μόσχα η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Ένα δημοσίευμα και μια διάψευση

Στις 6 Αυγούστου, η βρετανική εφημερίδα Guardian, ανέφερε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να υποβάλει στη Μόσχα αίτημα έκδοσης δύο υπόπτων για την υπόθεση Σκριπάλ. Για την επίθεση δηλαδή με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok εναντίον του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η εφημερίδα επικαλούνταν κυβερνητικές πηγές, αλλά και πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, και υπογράμμιζε ότι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν ολοκληρώσει το αίτημα έκδοσης των δύο ύποπτων ανδρών, το οποίο, όπως ανέφερε, ήταν έτοιμο για υποβολή.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ωστόσο σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από το Λονδίνο για την έκδοση των δύο ύποπτων ανδρών, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα του Guardian «ανεπιβεβαίωτο και κίβδηλο». Και εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις όμως  χαρακτήρισε στο Sputnik ως «εικασία» το δημοσίευμα

Η Βρετανία κατηγορεί συνεχώς την Μόσχα ότι εμπλέκεται στην επίθεση κατά των Σκριπάλ, κάτι που η Ρωσία έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη. Μάλιστα η Τερέζα Μέι, κατά την επίσκεψη του Τραμπ στο Λονδίνο, επιχείρησε να βάλει το θέμα στην ατζέντα του Ελσίνκι, αλλά τότε οι προτεραιότητες του Αμερικανού προέδρου ήταν άλλες.

Χθες ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση έκανε χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Novichok στην επίθεση εναντίον των Σκριπάλ, «κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας ή έκανε χρήση θανατηφόρων χημικών ή βιολογικών όπλων ενάντια στους δικούς της υπηκόους». Ανακοίνωσε επίσης ότι οι κυρώσεις θα ισχύσουν περίπου από τις 22 Αυγούστου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx