ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στους μαιάνδρους της ΕΕ οι κυρώσεις στην Τουρκία για την Αμμόχωστο

Στους μαιάνδρους της ΕΕ οι κυρώσεις στην Τουρκία για την Αμμόχωστο, Γιώργος Πρωτόπαπας

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται σε δραστηριότητες στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε μετά το τέλος του Συμβουλίου ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο επιλογών της ΕΕ και να παραπέμψουν σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειας της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Μια επιλογή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, αν τελικά υιοθετηθεί,  θα δώσει τέλος στην  πολιτική “δυο μέτρα και δύο σταθμά” που εφαρμόζει προς τον Ερντογάν,  καθώς επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις σε άλλες χώρες, όπως είναι Ρωσία και Λευκορωσία. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες επισήμαναν, σύμφωνα με το ΑΜΠ-ΜΠΕ, ότι τυχόν αποτυχία λήψης αποφάσεων θα θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ. Να επισημάνουμε, ότι οι μέχρι τωρα επιλογές της ΕΕ προς την Τουρκία ήδη έχουν κρίνει την “αξιοπιστία” της.

Ο Ερντογάν βρίσκει πάντα τρόπο να διαφεύγει χρησιμοποιώντας την απειλή του μεταναστών και εκμεταλλευόμενος τα εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών.  Οι διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ακολουθήσουν μια διττή προσέγγιση: υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εάν η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της αμοιβαίως επωφελούς πρότασης του Κύπριου προέδρου Νίκου  για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Κυρώσεις και κράτη-μέλη

Την προσέγγιση του Μπορέλ και της Κύπρου ως προς την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας υποστήριξαν, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Αυστρία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

Ωστόσο, επιφυλάξεις προήλθαν από τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, που επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει  το έγγραφο επιλογών. Με την στάση της Γερμανίας συμφώνησε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας που αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, απασχολούν για ακόμα μια φορά την ΕΕ. Το ζητούμενο που εγείρεται είναι αν η ΕΕ θα αποφασίσει να αλλάξει στάση καθώς ο Μπορέλ είχε αναφέρει και παλαιότερα  το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, από τη στιγμή που διατηρεί επιφυλάξεις η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου, είναι πολύ πιθανών η επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία να παραμείνει εκ νέου στα χαρτιά. Άλλωστε, αυτό γίνεται μέχρι τώρα και μάλλον θα επαναληφθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx