Πρότεινε Σκουρλέτη, δρομολόγησε ανασχηματισμό

ΣΥΡΙΖΑ: Πολλά στους λίγους δίνει η ΝΔ

Τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη πρότεινε για νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τον  δρόμο για τον επικείμενο ανασχηματισμό, που αναμένεται να ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Παραλλήλως, σε μια προεκλογικών τόνων ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το στίγμα της πολιτικής, αλλά και της αντιπαράθεσης, που θα ακολουθήσει ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον μέχρι σήμερα Γραμματέα της ΚΕ, Πάνο Ρήγα, εκφράζοντας την βεβαιότητά του «ότι θα είναι το ίδιο παραγωγικός και από το νέο, μετερίζι της μάχης». Η φράση αυτή έδωσε νέα τροφή στα σενάρια που θέλουν τον Πάνο Ρήγα να μπαίνει στο υπουργικό συμβούλιο με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε επίσης ότι «τώρα στην αυγή της νέας εποχής», όπως χαρακτήρισε την μεταμνημονιακή περίοδο το κόμμα γίνεται «προτεραιότητα», καθώς αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας». Για αυτούς τους λόγους πρότεινε στην ΚΕ να εκλέξει ως επόμενο Γραμματέα τον Πάνο Σκουρλέτη. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη επιλογή τότε θα ανοίξει αυτομάτως ο δρόμος για ένα ντόμινο αλλαγών σε σημαντικά υπουργεία.

Το 2019 είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει στο κόμμα και στο υπουργείο Εσωτερικών  έμπιστους συνεργάτες του που θα απηχούν και την βάση του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται, και σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, ο Νίκος Παπάς, ενώ κάποιοι θέλουν να έχει κοντά του και τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Δεν αλλάζουν οι βασικοί

Ο ανασχηματισμός, αν και επικεντρώνει στην προεκλογική προετοιμασία, θα πρέπει να δίνει και την εικόνα της συνέχειας, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, τουλάχιστον σε βασικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι, καθώς η κυβέρνηση αναμένει οφέλη από την έξοδο από τα μνημόνια, το οικονομικό επιτελείο της, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ως έχει.

Τσακαλώτος, Δραγασάκης και Αχτσιόγλου θεωρούνται αμετακίνητοι, μια ενέργεια που εκτιμάται ότι τους επιβραβεύει για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας σε σχέση με το 2015 και πριν, αλλά στέλνει και τα απαραίτητα μηνύματα στις Βρυξέλλες ότι τα «συμφωνηθέντα» θα τηρηθούν. Με δεδομένο όμως, ότι στην κυβέρνηση αναμένουν σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην μεταμνημονιακή εποχή, βάση φαίνεται να έχουν και τα σενάρια για αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στο υπό συζήτηση αυτόνομο υπουργείο Επενδύσεων.

Εκτός από τον τομέα της Οικονομίας η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι σωστές ήταν οι επιλογές της και στα Εθνικά Θέματα, ιδιαίτερα στο Μακεδονικό. Έτσι, καθώς το θέμα παραμένει ανοιχτό, αλλά και λόγω των εξελίξεων που αναμένονται, αμετακίνητος δείχνει και  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Για το επίσης νευραλγικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν γίνεται καμία συζήτηση, καθώς όλοι στην κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό είναι του Πάνου Καμμένου.

Επιστροφές και ανοίγματα

Στην δημιουργία της αίσθησης ότι η ενότητα της κομματικής βάσης αντικατοπτρίζεται και στο κυβερνητικό σχήμα αποσκοπούν οι προτάσεις για επάνοδο στην κυβέρνηση του Νίκου Φίλη, κυρίως, αλλά και άλλων στελεχών, όπως ο Νίκος Ξυδάκης.

Από τους πρωταρχικούς στόχους του Μαξίμου είναι στο νέο υπουργικό συμβούλιο να εκπροσωπείται και η νέα γενιά με το όνομα του Νίκου Ζαχαριάδης να ακούγεται έντονα και της Ράνιας Σβίγκου, λίγο πιο χαμηλόφωνα. Παραμένει ωστόσο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Ανοίγματα θα επιχειρηθούν και προς άλλους πολιτικούς χώρους. Έτσι, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για την νέα κυβέρνηση ακούγονται ως πιθανά ονόματα από το παλιό παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από την κεντροδεξιά, πλην όμως δοκιμασμένα στην κοινωνία για την σταθερότητα των επιλογών τους.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Στην ομιλία του προς την ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, αλλά και τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με την ΝΔ, την οποία είχε στο στόχαστρό του, σχεδόν σε κάθε αποστροφή του λόγου του.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη ανατροπή και πολιτική αλλαγή» την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το 2015, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν άλμα στο κενό», αλλά «απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής» και «εμπιστοσύνη στην μοναδική πολιτική δύναμη η οποία δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης». Είπε επίσης ότι «η έξοδος από τα μνημόνια, είναι ένας κρίσιμος, ιστορικός, μεγάλος σταθμός» και επανέλαβε ότι «δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα».

Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι “είχε ναρκοθετήσει μελετημένα κάθε μας βήμα” υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε φτάσει μέχρι και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%. Επισήμανε ακόμη ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης και ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει με την «αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους και την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο οπαδό των μνημονίων», σημειώνοντας ότι οι αλλαγές της κυβέρνησης στα εργασιακά δεν είναι «ιδεοληψίες» της Αριστεράς, αλλά «στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης» και «αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο».

Παραλλήλως προανήγγειλε «γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων», για τις οποίες είπε ότι έχει προχωρήσει η επεξεργασία τους και σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να τις ανακοινώσει, τώρα που δημιουργείται ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος. Αντιθέτως, όπως είπε για την ΝΔ το «μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία», καθώς  αποτέλεσε την «καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια».

Για τα Εθνικά

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του επένδυσε σε μία «πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», γνωρίζοντας, όπως είπε ότι στην περιοχή, όπου ζούμε, διαχρονικά, δεν λείπουν οι εντάσεις. Σε ό, τι αφορά το πολιτικό κόσμος των επιλογών της κυβέρνησης εκτίμησε ότι αυτό είναι «πρόσκαιρο και θα φανεί», τονίζοντας ότι η πολιτική του «εκ του αποτελέσματος, καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων».

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επικρίνοντας την ΝΔ, για την «ντροπιαστική πρόταση» που διατύπωσε σημαίνον στέλεχός της περί ανταλλαγής.  Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ και για την στάση της στο «Μακεδονικό», ενώ αναφερόμενος συνολικά στον πολιτικό λόγο της, μίλησε για το «παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης». Σφοδρή ήταν η επίθεσή του στην ΝΔ και για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι.

Κοινωνική πλειοψηφία και εκλογικές μάχες

Με το βλέμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 ο πρωθυπουργός τόνισε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να ενισχύσει το ρεύμα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε πριν τρία χρόνια  και να μην επιτρέψει την επάνοδο εκείνων, που όπως είπε χρεοκόπησαν την χώρα.

Αναφερόμενος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες για πρώτη φορά θα γίνουν με απλή αναλογική, είπε ότι αυτή η μάχη θα δοθεί «με ανοιχτά, λαϊκά ψηφοδέλτια» και «με το κόμμα σε διάταξη αγώνα» στέλνοντας μήνυμα συνεργασιών για την «συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για να εμπεδωθούν οι μεγάλες αλλαγές».

Αναφορά έκανε και στις Ευρωεκλογές, ενώ τοποθέτησε στο φθινόπωρο του 2019 και στο τέλος της τετραετίας τις εθνικές εκλογές τις οποίες χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx