Οι “Τρεις Μάγοι” μας φέρνουν νέα μέτρα
22/12/2021Περιοριστικά μέτρα έφερε τελικά ο φόβος της μετάλλαξης Όμικρον και αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από τον υπουργό Υγείας, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Δεν είναι ακόμη σαφές ποια από αυτά θα αποδεχτεί η κυβέρνηση και ποια όχι. Εν τω μεταξύ ο κόσμος ανησυχεί σε ποσοστό 84% για την πανδημία, ενώ τον Ιούλιο ανησυχούσε το 68% των ερωτηθέντων, όπως δείχνει έρευνα που έκανε για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η Alco. Όσο για τα μέτρα, μόνο το 31% θεωρεί ότι ελήφθησαν τα πρέποντα. Το 43% εκτιμά ότι είναι λιγότερο αυστηρά από ό,τι πρέπει και το 19% απεναντίας τα θεωρεί πιο αυστηρά από όσο χρειάζεται.
Όσον αφορά τα μέτρα, είναι γνωστό ποια εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Βέβαιο είναι ότι θα εγκριθούν τα πιο ανώδυνα, όπως η χρήση μάσκας παντού, δηλαδή και στους εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως του περίφημου “συνωστισμού”, που ο καθένας τον ερμήνευε όπως ήθελε. Οι ειδικοί ζητούν επιπλέον σε λεωφορεία και σούπερ μάρκετ ο κόσμος να φορά πιο ασφαλή μάσκα, όπως εκείνη που έχει επιβληθεί στην Γερμανία εδώ και ένα χρόνο, δηλαδή μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή μάσκα.
Επίσης ζητούν να γίνεται υποχρεωτικά επαναληπτικό rapid test σε όλους τους εισερχομένους ταξιδιώτες κατά την δεύτερη, αλλά και κατά την τέταρτη ημέρα από την άφιξή τους στην χώρα. Εισηγούνται επίσης να ματαιωθούν όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ) και οι αγώνες στα γήπεδα να γίνονται χωρίς παρουσία φιλάθλων. Ήδη ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως θα ακυρώσει τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις του για τα Χριστούγεννα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε και περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας της διασκέδασης, με μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού θαμώνων, καθώς και επέκταση της τηλεργασίας. Θα ανακοινωθεί πάντως σίγουρα ένα ακόμη θέμα που έθεσε η Επιτροπή και για το οποίο το SLpress είχε γράψει προ διημέρου, ότι θα διευρυνθεί η χορήγηση των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων γιατί δεν είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και αν δεν διατεθούν τώρα, “θα πάνε χαράμι”.
Τι δείχνει δημοσκόπηση
Η έρευνα της Alco έδειξε ότι έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των φανατικών αντιεμβολιαστών, αλλά παραμένει ένας “σκληρός πυρήνας” που δηλώνει ότι δεν θα μεταπεισθεί να κάνει το εμβόλιο “με τίποτα”. Ένα ποσοστό 18% των ερωτηθέντων δεν έχει εμβολιαστεί και το 75% από αυτούς δηλώνει αμετάπειστο, που σημαίνει ότι περίπου το 14% δεν θα αλλάξει γνώμη.
Στο ερώτημα “αν ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία”, οι απαντήσεις είναι κάπως παράξενες. Οι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 75% απαντούν πως “ναι”, αλλά ένα 10% εκτιμά ότι ίσως τα εμβόλια δεν αρκούν. Στους ανεμβολίαστους το 66% εκτιμά ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να νικήσει την πανδημία, όμως το 21% από αυτούς εκτιμά πως “ναι”. Πιθανόν αυτό το 21% να θεωρεί ότι το εμβόλιο μπορεί να νικήσει την πανδημία, αρκεί να το κάνει κάποιος άλλος!
Στο ερώτημα “αν φοβάται κάποιος ότι θα νοσήσει”, τα ποσοστά άλλαξαν σε σύγκριση με πέντε μήνες πριν. Τότε φοβόταν ότι μπορεί να αρρωστήσει το 46%, ενώ τώρα το φοβάται το 70%. Όσοι δήλωναν τότε ότι δεν φοβούνταν ήταν το 44% των ερωτηθέντων, ενώ τώρα μόνον το 22% δηλώνει ότι δεν φοβάται.
Αναλύοντας το προηγούμενο ερώτημα κατά εμβολιαστική κατάσταση, οι εμβολιασμένοι δείχνουν να φοβούνται περισσότερο. Φοβάται, συγκεκριμένα, το 72% των εμβολιασμένων, αλλά μόνον το 50% των ανεμβολίαστων. Αυτό το 50% των ανεμβολίαστων πιθανόν φοβάται ότι θα κολλήσει, αλλά δεν θεωρεί τα εμβόλια αρκετά αποτελεσματικά ή ασφαλή ώστε να τα κάνει. Όπως προκύπτει από την άλλη σχετική καρτέλα, οι περισσότεροι τα απορρίπτουν ως αναποτελεσματικά.
Όμως το γεγονός ότι το 50% δηλώνει πως φοβάται ότι μπορεί να κολλήσει κι όμως δεν εμβολιάζεται έχει και άλλη ερμηνεία, καθώς δεν υπάρχει ερώτημα “υπάρχει περίπτωση να κολλήσετε;” ή “σκέφτεστε ότι μπορεί να κολλήσετε;”. Καθώς δεν υπάρχει δηλαδή άλλη επιλογή, μένει το “φοβάμαι”. Όμως το 50% των ανεμβολίαστων που δηλώνει ότι φοβάται μην κολλήσει τον ιό και εντούτοις δεν εμβολιάζεται, ίσως δεν νιώθει φόβο και θεωρεί πιθανό το να κολλήσει, όμως πιστεύει ότι δεν θα νοσήσει βαριά, οπότε κρίνει ότι δεν του χρειάζεται το εμβόλιο.
Η αποτίμηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Το 40% θεωρεί ότι η κυβέρνηση παίζει θετικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ το 44% αρνητικό. Όμως είναι πιο συμπαγής η αρνητική αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 64% θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει αρνητικό ρόλο στο πρόβλημα της πανδημίας και μόνον το 16% κρίνει το ρόλο της αντιπολίτευσης θετικό. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι απάντησαν στην έρευνα, εκτιμούν ως θετικό το ρόλο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και σε ποσοστό 69% θετικό και το ρόλο της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Πάντως, οι γνώμες για το σύστημα υγείας εν γένει, είναι ρεαλιστικές τρόπον τινά. Λίγοι (18%) είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες. Οι περισσότεροι (42%) θεωρούν ότι ανταποκρίνεται “αρκετά” και το 26% ότι ανταποκρίνεται “λίγο”, ενώ το 11% απαντά “καθόλου”.