Σιγά που θα γίνονταν στην ώρα τους οι εκλογές στη Λιβύη!
22/12/2021Η αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή τους, ήταν αναμενομένη και απέδειξε το πόσο δύσκολη είναι η επίτευξη της σταθερότητας εξαιτίας των αντιπάλων πολιτικών φατριών και της δράσης ένοπλων ομάδων. Η εκλογική διαδικασία δίχασε και ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο της εξουσίας συνεχίζει να παραμένει αδυσώπητος. Η Λιβύη απειλείται εκ νέου από αποσταθεροποίηση και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθών και της Δύσης για ενότητα εκτροχιάζονται.
Η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές εκλογές πρέπει να αναβληθούν και να γίνουν την ίδια ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2021. Η HNΕC πήρε θέση μετά από ανακοίνωση της Επιτροπής της Βουλής της Λιβύης αρμόδια για τις εκλογές, που ανέφερε ότι «αφού συμβουλευθήκαμε τις τεχνικές, τις δικαστικές εκθέσεις και τις εκθέσεις ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου 2021, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος».
Η πολιτική σκηνή ήταν ήδη έκρυθμη τις τελευταίες εβδομάδες και αμφιβολίες για τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου, είχαν εκφράσει και οι αρχές ασφαλείας της χώρας, καθώς οι ισορροπίες στον τομέα της ασφαλείας παραμένουν εύθραστες. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν ένοπλες ομάδες αναπτύχθηκαν χθες στην Τρίπολη παύοντας τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστήμιων.
Λίγες μέρες πιο πριν πάλι ένοπλες ομάδες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της Τρίπολης κάνοντας επίδειξη δύναμης μετά την αποπομπή του στρατιωτικού διοικητή της περιοχής. Όλα έδειχναν ότι οι εκλογές ήταν ήδη στον αέρα, και όσοι ήταν γνώστες των καταστάσεων περιμέναν απλώς τις ανακοινώσεις. Κατά της αναβολής των εκλογών είχε αποφανθεί και το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο (HSC) της Τρίπολης που πρόσκειται στη Μουσουλανική Αδελφότητα.
Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν έντονες διαφωνίες σχετικά με τους θεμελιώδεις κανόνες που διέπουν την εκλογική διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών. Επίσης, δίχασε και το θέμα ενός αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης Ακίλα Σαλέχ σχετικά το δικαίωμα συμμετοχής των κύριων υποψηφίων και των ενδεχόμενων εξουσιών του επόμενου προέδρου και του κοινοβουλίου.
Προσωπικές φιλοδοξίες και συμμαχίες
Η αναβολή των εκλογών αποδεικνύει ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες των υποψήφιων για την προεδρία, όπως του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του Σαλέχ και του μεταβατικού πρωθυπουργού και συμμάχου της Τουρκίας Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, όπως και άλλων είναι πάνω από το εθνικό συμφέρον.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι δωροδοκίες (έγιναν και στην εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης από το Φόρουμ για τη Λιβύη) και οι διαφωνίες για την εκλογική διαδικασία ενδέχεται να πυροδοτήσουν παρόμοια κρίση με αυτή που συνέβη στις εκλογές του 2014, όταν η Λιβύη χωρίστηκε μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων δυτικών και ανατολικών φατριών με παράλληλες διοικήσεις στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.
Οι στρατοί των δυο περιοχών συνεχίζουν να υφίστανται όπως επίσης και οι ένοπλες ομάδες των τοπικών πολέμαρχων. Αυτές δρουν με βάση τα συμφέροντά τους, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν να κάνουν και με το αζημίωτο των υπηρεσιών τους. Παράλληλα το παρασκήνιο για τη δημιουργία των συμμαχιών μεταξύ των υποψήφιων για την προεδρία δίνει και παίρνει.
Δύο σημαντικοί υποψήφιοι για την προεδρία από τη Δυτική Λιβύη, ο πρώην ισχυρός υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, συναντήθηκαν με τον Χαφτάρ στην Βεγγάζη. Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο μπορούν τόσο οι προεδρικές εκλογές, όσο και οι βουλευτικές του Φεβρουαρίου να επιφέρουν την σταθερότητα. Το ζητούμενο είναι αν τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αποδεκτά από τους ηττημένους υποψήφιους και αν θα έχουν την νομιμοποίηση των πολιτών.