Ρωσική άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία λέει η Μόσχα
25/12/2021Χθες σήμανε παγκόσμιος συναγερμός μετά από είδηση του Reuters για μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων σε απόσταση 170 χλμ από τα ουκρανικά σύνορα, με δημοσίευση μάλιστα και δορυφορικών εικόνων που δείχνουν εκατοντάδες τεθωρακισμένα στην Κριμαία και άλλα σημεία ante portas της Ουκρανίας. Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου, για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, παρότι ήταν εξαρχής μάλλον δύσκολο να έκανε κάτι τέτοιο η Ρωσία ανήμερα των Χριστουγέννων.
Εντούτοις η συγκέντρωση στρατευμάτων ήταν όντως εντυπωσιακή. Σήμερα οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι «πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους ύστερα από έναν μήνα ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία». Η διάψευση της επικείμενης εισβολής έγινε έμμεσα, με την είδηση της άσκησης που πήρε τέλος, την οποία μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η συγκέντρωση στρατευμάτων προκάλεσε χθες το βράδυ νέες δηλώσεις και από την ΕΕ ότι τυχόν επιθετική κίνηση στην Ουκρανία θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία, κάτι που είχε πει και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν κατά την πρόσφατη συνομιλία του με τον Πούτιν. Τον είχε απειλήσει ότι αν διεκδικούσε στρατιωτικά τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, η Δύση θα τον γονάτιζε οικονομικά.
Η συγκέντρωση στρατού κοντά στα ουκρανικά σύνορα το τελευταίο δίμηνο «προκάλεσε στους Δυτικούς αντιρωσική υστερία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Η Ρωσία επαναλαμβάνει διαρκώς το τελευταίο διάστημα ότι δεν είναι εκείνη που προκαλεί τη Δύση, αλλά η Δύση που μέσω του ΝΑΤΟ πολιορκεί τη ρωσική ομοσπονδία καταπίνοντας συστηματικά όλες τις όμορες χώρες και προωθώντας νατοϊκά στρατεύματα στα σύνορά της.
Τα επιχειρήματα της Ρωσίας
Επίσης τονίζει ότι στην Ουκρανία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι ή ρωσόφωνοι Ουκρανοί που έχουν δεσμούς με την Ρωσία και τους οποίους η Ουκρανία χτυπάει με drones – κάτι στο οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει απαθής. Το Interfax ανέφερε ότι τα γυμνάσια έγιναν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στην προσάρτηση της οποίας προχώρησε η Ρωσία το 2014, καθώς και στις νότιες ρωσικές περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν.
Η ανάπτυξη από την πλευρά της Ρωσίας δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία είχε τροφοδοτήσει φόβους στο Κίεβο και τις πρωτεύουσες της Δύσης ότι το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να λύσει το θέμα “μια και έξω” με εισβολή. Η Ρωσία αρνείται τα οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, υποστηρίζοντας ότι απεναντίας χρειάζονται δεσμεύσεις από τη Δύση –συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης από το ΝΑΤΟ να μην επεκτείνει τη συμμαχία ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα– διότι η δική της ασφάλεια απειλείται από τη ενίσχυση των σχέσεων της Ουκρανίας με τη συμμαχία της Δύσης.
Η Μόσχα εξάλλου τονίζει ότι μπορεί να αναπτύσσει τα στρατεύματά της στο έδαφός της όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο και δεν θα υπαγορευθεί από τους Δυτικούς που θα στέλνει τεθωρακισμένα ή όχι. Απαντάει δε και στις ΗΠΑ, που φέρονται να ενδιαφέρονται τα μάλα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και εν γένει για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των κρατών της ανατολικής Ευρώπης,
Το Κρεμλίνο έχει κατά καιρούς τονίσει ότι «εμείς ενεργούμε στο έδαφός μας και στη γειτονιά μας, ενώ εσείς κουβαλιέστε εδώ από την άλλη άκρη του πλανήτη». Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000 σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που εκτιμούν ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει έως και τις 175.000.