Η πείνα θερίζει στη Μαδαγασκάρη, ο Bezos στο διάστημα…
30/12/2021Τα μάθατε τα νέα; “Ο Μπέζος στο Φεγγάρι”! (good news). “Λιμός στη Μαδαγασκάρη” (not so good news). Θα μπορούσε να είναι και instagramικό haiku υπογεγραμμένο από τον πρώην πρόεδρο Rajaonarimampianika… Τί θέλει να πει ο “ποιητής” Νικόλας; Η μαγεία των λέξεων έγκειται στην πολυσημία τους. Όσο σαφής και αν είναι ο λόγος, τόσο τον δυσκολεύουν οι ερμηνείες που δίνουμε στα συνθετικά του μέρη με λέξεις, επίθετα όπως “καλός” ή “κακός”, τον καθιστούν ανοιχτό σε δεκάδες “σημάνσεις”.
Τα ονόματα βέβαια είναι πιο απλά αν και σε αυτά δεν εμφιλοχωρούν παρερμηνείες, αλλά συνειρμοί. Π.χ. “Μαρία”. Γνωρίζουμε δεκάδες, αλλά αλλιώς νοιώθουμε για τη μητέρα μας, αλλιώς την για την Παρθένο και εντελώς διαφορετικά για την κοπέλα μας που μόλις μάθαμε ότι έφυγε διακοπές με τον καλύτερό μας φίλο…
Κάποιοι θα ισχυριζόντουσαν πως τα τοπωνύμια είναι ακόμη πιο σαφή από τα ονόματα. Αλλά π.χ. η “Τουρκία” εγείρει αρνητικά συναισθήματα για το 75% των Ελλήνων και οι “ΗΠΑ” για το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού. (Κάτι πήγε να γίνει επί Obama για την εικόνα της υπερδύναμης, αλλά επί Τραμπ έγινε αυτό που ονομάζουμε “πισωγύρισμα” και μάλιστα μεγάλο…).
Μαδαγασκάρη
Σήμερα, μετά τον εκτεταμένο πρόλογο, θα σας απασχολήσω με ένα σημείο της Γης που οι περισσότεροι το έχετε ακούσει, λιγότεροι γνωρίζετε πού πέφτει και ακόμη λιγότεροι (εντάξτε με στην τελευταία κατηγορία, να μην σας κάνω τον ξερόλα) ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί. Madagascar 18Ο 555 47Ο 31Ο C. Όνομα εξωτικό. Αναφέρεται σε μια νησιωτική χώρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο (522.800 τετρ. χλμ) μετά την Ινδονησία και το μεγαλύτερο νησί 400 χλμ μακριά από την ανατολική Ακτή της Αφρικής, με την οποία τη χωρίζει το Κανάλι της Μοζαμβίκης εδώ και 88 εκατομμύρια χρόνια. Τότε την πήρε στην αγκαλιά του ο Ινδικός Ωκεανός.
Η Μαδαγασκάρη έγινε Βασίλειο το 1896 και Δημοκρατία το 1958. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 28,5 εκατομμύρια (85,3% Χριστιανοί, 3% Μουσουλμάνοι και 7% άθεοι) και κατανέμονται σε εφτά εθνικές ομάδες με πρώτη (26%) τους Μερίκα και δεύτερη (15%) τους Μπετσιμασάρ. Η Μαδαγασκάρη πήρε το όνομά της το Μεσαίωνα από τα απομνημονεύματα του Ενετού Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα, ο οποίος μπέρδεψε το όνομα Μογκαντίσου (λιμάνι της Σομαλίας) με αυτό το νησί.
Ίσως από τότε με αυτή την παρανόηση να άρχισαν και τα προβλήματα σε έναν επί γης παράδεισο. Γιατί τότε τυχαία, αλλά και για κακή της τύχη την ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι… Από τότε έχασε 30% των δασών της και ενώ ανήκει στις 17 χώρες με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, το μοναδικό τροπικό περιβάλλον της απειλείται όσο λίγα. Και δεν απειλείται μόνο η χλωρίδα και η πανίδα, αλλά και η ανθρώπινη ζωή, αφού το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μόλις 471 δολάρια το χρόνο. Λιγότερο από 1,4 ευρώ την ημέρα. Welcome to Paradise…
Τravel back in time
Το 1500, την ημέρα του Αγίου Λαυρεντίου, ο Πορτογάλος εξερευνητής Diogo Dias έδεσε στις ακτές της Μαδαγασκάρης και ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον “πολιτισμένο κόσμο” οι ντόπιοι Μαλαγάσι. Πότε όμως έγιναν διάσημοι και γιατί; 505 χρόνια μετά, πάμε στο Hollywood όπου αρχίζουν τα δύσκολα…
Τέσσερα κακομαθημένα ζωάκια (λιοντάρι, ζέμπρα, καμηλοπάρδαλη και ιπποπόταμος) το σκάνε από τον Ζωολογικό Κήπο του Central Park της Νέας Υόρκης με σκοπό να βοηθήσουν τέσσερις άλλους “δραπέτες”, οι οποίοι συμβαίνει να είναι Πιγκουίνοι! Καταλήγουν στη Μαδαγασκάρη ανάμεσα σε χαρούμενα λεμουριάκια, ένα σπάνιο είδος (ας πούμε μεταξύ γατούλας με τίγρης) όπου τους υποδέχονται στους χορευτικούς ρυθμούς του “I like move it, move it”. Αν προσθέσετε στην καταιγιστική δράση και τις φωνές των Chris Rock, David Schwimer, (φιλαράκια) Sasha Baron, Cohen (Μπόρατ) και Ben Stiller, καταλαβαίνετε γιατί η ταινία του 2005 έγινε τέτοια επιτυχία και ακολούθησαν τρία sequels!
Ιούλιος 2021: Ενώ ο Jeff Bezos ξοδεύει στο διαστημικό πρόγραμμα της Amazon πάνω από 5 δισ. δολάρια για να πάρει στο φαλλόσχημο αστρόπλοιό του το Blue Origin, μόλις πέντε συνεπιβάτες, στο νησί του Ινδικού Ωκεανού που είναι ορατό από το διάστημα, κορυφωνόταν η λιμοκτονία που μαστίζει την πάμπτωχη χώρα. Πόσα χρήματα έλειπαν και λείπουν για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ; Μόλις 28 εκατ. δολάρια για 28 εκατομμύρια ψυχές. Ένα δολάριο για κάθε Μαδαγασκαρινό…
Πρώτη αιτία θανάτου η πείνα
Πώς σας φαίνεται η εξίσωση; Τώρα που το μάθατε πόσο άνθρωποι αισθάνεστε; Πόσο “φιλάνθρωπος” σας φαίνεται ο Jeff Bezos, που με το φαλλικού (επαναλαμβάνω για να το χαρακτηρίσετε αν σας έχει διαφύγει) σχήματος διαστημόπλοιό του προφανώς γελάει με τα μυρμήγκια που ζουν στη Γη (έτσι δεν μας βλέπει από εκεί ψηλά;), ενώ αυτός σχεδιάζει την απόδρασή του σε άλλους πλανήτες.
Ίσως, το αστρόπλοιο, που ομοιάζει σατανικά με τη φαλλικού σχήματος κεφαλή του, να έχει καταλάβει τόσο μέρος από τη φαιά του ουσία, που δεν υπάρχει χώρος ή χρόνος να ρίξει μια ματιά στο “ρολόι της πείνας” που γυρίζει ασταμάτητα και μετράει θάνατο. Για την ακρίβεια 25.000 ζωές την ημέρα χάνονται από έλλειψη νερού και τροφής. Για όσους δεν γνωρίζουν, η μόνη και πρώτη (μη ασθένεια) αιτία θανάτου στη Γη μας είναι η πείνα. Ρίξτε μια ματιά στο site του Forum2020.gr και θα δείτε τον θανατερό counter να γυρίζει με εντυπωσιακή ταχύτητα. Πολύ μεγαλύτερη από την φοβοτρέλα του Covid-19.
Τώρα, ίσως το ξανασκεφθείτε όταν επιστρέφετε το Sushi naghin ή το black cod στον σερβιτόρο του Νobu γιατί δεν ήταν ακριβώς καραμελωμένο όπως αυτό του Zuma… Σαφώς και δεν απαιτώ, ούτε καν ελπίζω, από τον πολυπράγμονα και πολυτάλαντο Jeff να διαχειριστεί τα δισεκατομμύριά του (205,4 στο σύνολο!) (μόνο εχθές “έχασε” 13,5 δις!) κατά το δικό μου δοκούν, ή κατά πως θα επίτασσε ο φιλόσοφος Διογένης. Όμως, ίσως έκανε καλό στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ίδιας της εταιρείας του, να άκουγε τους εργαζομένους του, οι οποίοι κατήγγειλαν πως η Amazon πετάει στα σκουπίδια καθημερινά τόνους από μη ληγμένα τρόφιμα!
Ματαιοδοξία και όχι φιλανθρωπία
Η δραματική συγκυρία ήταν πως το ίδιο βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας ή κρατικής ΕΡΤ (έχω μπερδευτεί όχι από τον τίτλο, αλλά από το ρόλο, καθώς καμία κυβέρνηση δεν αφήνει τους δημοσιογράφους να κάνουν ανεπηρέαστοι τη δουλειά τους) οι προαναφερόμενες ειδήσεις έπαιζαν η μία μετά την άλλη. Ή ο συντάκτης της βάρδιας είχε black anti-bezos χιούμορ, ή η τυχαία αλληλουχία δόξαζε το διαστημικό ταξίδι στις 9:35′ μμ και το αποδομούσε στις 9:37′ μμ. Όπως και να έχει, σκεφτείτε απόψε τη Μαδασκάρη πριν κοιμηθείτε και ξεχαστείτε στα ροζ συννεφάκια της καρτουνίστικης ζωής σας.
Αντί για γκρίνια λύσεις υπάρχουν; Ναι! Γιατί λεφτά υπάρχουν! Πρώτον, πώς θα γινόταν πλήρης χρηματοδότηση της COVAX και θα δινόταν τέλος στην πείνα 37,5 εκατομμυρίων ανθρώπων; Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ απευθύνθηκε πρόσφατα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου (και στον Bezos) με στόχο να συγκεντρωθούν έξι δισ. για να σωθούν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας φέτος. Με τα 5,5 δισ. του διαστημικού προγράμματος, ο Bezos θα μπορούσε να βοηθήσει 37,5 εκατομμύρια που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη.
Δεύτερον, πώς θα δοθούν εμβόλια για δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αναπτυσσόμενα κράτη; Η COVAX παλεύει για το τέλος της ανισότητας και εξασφαλίζει δόσεις για πληθυσμούς σε αναπτυσσόμενα κράτη. Η πρωτοβουλία έχει στόχο τις δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το 2022 και για να το καταφέρει, χρειάζεται μόλις 2,6 δισ. δολάρια (σαφώς φθηνότερα του Covid εμβολίου). Ο Bezos όχι μόνο θα χρηματοδοτούσε αυτή την προσπάθεια, αλλά θα του περίσσευαν άλλα τόσα χρήματα για να βοηθήσει στη μάχη κατά της πανδημίας. Συνεπώς λεφτά υπάρχουν, αλλά οι προτεραιότητες των εχόντων ρέπουν προς τη ματαιοδοξία και όχι την φιλανθρωπία…