Γιατί το Ισραήλ άλλαξε γνώμη για την τέταρτη δόση
31/12/2021To Ισραήλ πριν από μια εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει την προγραμματισμένη χορήγηση τέταρτης δόσης, επειδή εκκρεμεί η σύσταση της αρμόδιας επιτροπής εμβολιασμών, αλλά και επειδή οι Βρετανοί διαπιστώνουν ότι η Όμικρον μάλλον προκαλεί σχετικά ήπια νόσο. Αυτά τουλάχιστον είπαν δημοσίως οι αρμόδιοι όταν φρέναραν την τέταρτη δόση.
Εντούτοις χθες άρχισαν την χορήγησή της σε όσους είναι βαριά ανοσοκατεσταλμένοι και είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκινά κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, η τέταρτη δόση χορηγείται στο πλαίσιο κλινικής μελέτης και όχι αδιακρίτως και προς όλους τους ανοσοκατεσταλμένους. Ανεξαρτήτως του αν δίνεται στο πλαίσιο κλινικής μελέτης ή προς όλους τους ανοσοκατεσταλμένους, οι προβληματισμοί είναι οι ίδιοι.
Οι τρεις δόσεις της Pfizer δεν φαίνεται να καλύπτουν θεαματικά από την Όμικρον δύο μήνες μετά την τελευταία ένεση, ενώ όταν η τρίτη είναι της Moderna, η προστασία φαίνεται μακροβιότερη. Πολλές χώρες προβληματίζονται λόγω της υπερμεταδοτικής Όμικρον και του ευρήματος ότι η τρίτη αναμνηστική δόση, αν και φαίνεται αρχικά να παράγει πολλά αντισώματα, αυτά “εκπνέουν” σχετικά γρήγορα.
Η πολιτική του Ισραήλ
Όσον αφορά στο Ισραήλ, ανέστειλε την κλινική έρευνα για την τέταρτη δόση και την χορήγησή της σε ανοσοκατεσταλμένους προ εβδομάδος, πιθανόν και λόγω της πίεσης κάποιων ειδικών που είπαν «καλύτερα να περιμένουν ένα εμβόλιο της Pfizer ειδικά σχεδιασμένο για την Όμικρον». Όμως πιθανόν να περίμενε και τη γνώμη της παρασκευάστριας εταιρείας με την οποία η χώρα αυτή έχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η πρόσβαση σε πιο προχωρημένες πληροφορίες από αυτές που φθάνουν στα δικά μας αυτιά.
Κάμποσοι επέμειναν απεναντίας ότι αν η Όμικρον είναι σχετικά ακίνδυνη, το εμβόλιο θα πάει χαράμι και ότι είναι καλύτερα να γίνει μια επιπλέον αναμνηστική δόση με το ήδη υπάρχον σκεύασμα. Οι τελευταίοι επέμειναν να γίνει η τέταρτη δόση του υπάρχοντος εμβολίου σε όλους τους άνω των 60 ετών. Άλλοι είπαν να μη γίνει τέταρτη, γιατί ίσως αν πάρει κάποιος “υπερδοσολογία” εμβολίων, κάποια στοιχεία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού πιθανόν πλέον να πάψουν να ανταποκρίνονται.
Η χώρα εν τω μεταξύ παρέλαβε περίπου 10.000 θεραπείες της Pfizer, του χαπιού που χορηγείται στα πρώτα στάδια της λοίμωξης και φρενάρει την αναπαραγωγή του ιού. Περιέχει και ένα ισχυρό αντιικό που χορηγείται σε ασθενείς με HIV/AIDS. Και η Ελλάδα θα μπορούσε να το παραγγείλει, αλλά περιμένει και πάλι την διανομή από την Κομισιόν. H Γερμανία παρήγγειλε ένα εκατ. θεραπείες τις οποίες αναμένει στα τέλη Γενάρη.
Εκκολαπτήριο μεταλλάξεων η Αφρική
Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, το σκεύασμα (που χορηγείται δύο φορές την ημέρα επί ένα δεκαήμερο) μειώνει μέχρι και κατά 90% τις πιθανότητες σοβαρής νόσου. Ήδη εγκρίθηκε στις ΗΠΑ ενώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε το πράσινο φως για να το παραγγείλει όποιο κράτος-μέλος επιθυμεί. Το χάπι της Merck αντίστοιχα έχει το ένα τρίτο της αποτελεσματικότητας, δηλαδή προστατεύει από σοβαρή νόσο το 30%.
Οι περισσότερες χώρες διστάζουν να εμβολιάζουν τον κόσμο κάθε 3-4 μήνες για την ίδια νόσο, πάντως, και για έναν επιπλέον λόγο: κάτι τέτοιο “θα πάει πίσω” άλλους εμβολιασμούς, όπως ήδη έχει γίνει με τα υποχρεωτικά εμβόλια των παιδιών για τις κλασικές “παιδικές αρρώστιες” διεθνώς. Επίσης αντιδρούν και οι πολίτες που είχαν ψυχολογικά επενδύσει πολλά στην τρίτη δόση. Συνάμα τίθεται το θέμα ότι αν αρχίσει ο πλούσιος βορράς τις τέταρτες δόσεις, τι θα απογίνει ο υπόλοιπος μισός πλανήτης.
Εκείνοι δηλαδή που δεν έχουν χρήματα ούτε για τις δύο πρώτες και κάποιες χώρες ούτε καν για την πρώτη. Ήδη οι Αφρικανοί, και με το δίκιο τους, γκρινιάζουν ότι πολλές χώρες τους χαρίζουν εμβόλια στο “παρά πέντε” της λήξης τους και ουσιαστικά τα πετάνε, γιατί δεν προλαβαίνουν να τα διοχετεύσουν στον πληθυσμό. Οι πληθυσμοί αυτοί γίνονται τα εκκολαπτήρια νέων παραλλαγών του ιού και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το επόμενο γράμμα του αλφαβήτου ακόμα και στις φουλ εμβολιασμένες χώρες.